Kisebb nyereség, és a vártnál magasabb rendelési állomány a Richternél

Pénzügy2023. nov. 8.MTI, Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Richter Gedeon Nyrt. az idén a harmadik negyedévben 54,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 33,4 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

Az elemzők 49 százalékkal csökkenő eredményt vártak.

Az összes árbevétel a negyedévben 188,5 milliárd forint lett, 13,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.Az első kilenc hónapban a konszolidált árbevétel 4 százalékkal emelkedett, 601,9 milliárd forintra, az adózott eredmény 37,3 százalékkal kisebb, 123,7 milliárd forint lett.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján 191,3 milliárd forintos bevételt érhetett el a cég a harmadik negyedévben, ami 12 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, valamint 49,0 százalékkal alacsonyabb 41,9 milliárd forintos adózott eredményt vártak.

- A kedvező folyamatok a harmadik negyedévben is folytatódtak a termékeink iránt megnyilvánuló élénk keresletnek, valamint a felfutó Vraylar® értékesítésnek
köszönhetően, ami az aMDD indikáció kiterjesztését követte. Örömmel nyugtáztam, hogy a vártnál magasabb rendelési állomány és a nehezedő beszerzési körülmények ellenére a termelésben résztvevő kollégák valamennyi telephelyünkön sikeresen birkóztak meg a feladattal - írta Orbán Gábor vezérigazgató.

Az árfolyamváltozások jelentősen rontották árbevételünket, ami nem meglepő, ha a rubel éves szintű leértékelődését és a kitettség fedezésére szolgáló eszközök hiányát figyelembe vesszük.

A működési jövedelmezőséget számos pozitív tényező együttállása javította – a jelentős volumen növekedés és a hatékonyságnövelő intézkedések eredménye mellett kedvező összetétel hatás is jelentkezett elsősorban a Vraylar® hozzájárulásának köszönhetően.

- Kiemelt célunk továbbra is az, hogy szélesebb körben biztosíthassuk a betegek hozzáférését készítményeinkhez, rövidtávon pedig az, hogy az endometriózisban szenvedő nők kezelésére összpontosítsunk - írta a vezetői összefogalójában Orbán Gábor vezérigazgató.

A deviza árfolyam hatások megközelítő hatása az árbevételre mínusz 29,2 milliárd forint volt.

A háromnegyedéves üzleti eredmény árfolyamhatás nélkül közel 5 százalékkal magasabb a bázis időszakinál, amely a termékportfolió kedvező mennyiségi- és összetétel változásának, a kedvezőtlen árfolyamkörnyezetnek (főként a rubel), valamint a magasabb értékesítési és marketing, valamint kutatási és fejlesztési költségeknek és a tényidőszaki hatékonyság javító intézkedések költséghatásának együttes eredménye.

A fentieken túlmenően 2022 első háromnegyed évében nem merült fel gyógyszeripari különadó.