Uniós vétó - Portugál miniszterelnök: nincs B-terv

Hírek2020. dec. 2.MTI

Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament (EP) között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben - jelentette ki Antonio Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió (EU) januártól kezdődő soros portugál elnökségi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón az uniós parlamentben.

Costa hangsúlyozta:

a kilátásba helyezett lengyel-magyar vétó esetében nincs B-terv, az eredeti terven kell dolgozni, hogy a soros német elnökség végre pontot tudjon a helyreállítási alappal és a hosszútávú uniós költségvetéssel kapcsolatos viták végére.

Kiemelte: létfontosságú, hogy a következő decemberi EU-csúcson megegyezés szülessen az uniós tagállamok vezetői között.

Amennyiben az nem sikerül egyezségre jutni, akkor nem lesz jövő évi költségvetés, kevesebb lesz az uniós forrás, nem lesz gazdasági felépülés, tehát megbénul egész Európa.

Úgy fogalmazott:

"Senki sem akar ilyen bizonytalanságban élni, így remélem, minden tagállami vezető úgy vesz részt a következő tanácskozásunkon, hogy ezt észben tartja".

A portugál miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa soros elnökségének programjában egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítása áll, a program a helyreállítási alapra és a következő évi költségvetésre épül.

David Sassoli, az EP elnöke egyetértett Costával arra vonatkozóan, hogy nincs szó B-tervről. Mint mondta, a soros német EU-elnökség megbeszéléseket folytat a lengyel és a magyar kormánnyal a megállapodás megszületése érdekében.Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor mindent elölről kell kezdeni, és az csak késleltetné a gazdasági felépülést. "Az európai polgárok nem ezt várják tőlünk, és nem is ezt érdemlik" - jelentette ki.

Lengyelország és Magyarország az Európai Unió (EU) német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki miniszterelnök hétfői varsói egyeztetése után.

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője, Angela Merkel ezt megelőzően azt mondta: a közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az EU következő hétéves keretköltségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához.