Utoljára 1956-ban haltak meg kevesebben az utakon a tavalyi évnél

Hírek2021. jan. 8.Növekedés.hu

Utoljára 1956-ban volt kevesebb halálos közúti baleset az utakon, mint tavaly. A látványos csökkenés részben a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt lehetett, de a rendőrök szerint a civil autós ellenőrzés is sokat számított.

1956-ban volt utoljára olyan év, amikor kevesebb ember halt meg közlekedési balesetben mint 2020-ban – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság pénteki online sajtótájékoztatóján a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, amikor a tavalyi baleseti adatokat ismertették. Halmosi Zsolt elmondta, hogy 

  tavaly 450-en haltak meg közlekedési balesetben, csaknem 150-nel kevesebben, mint 2019-ben. 

  Arról is beszélt, hogy tíz éve dolgozik felelős vezetőként a balesetmegelőzésben, ésévek óta arra törekszenek, hogy évi 600 alá csökkentsék a halálos áldozatok számát, ez azonban csak ritkán sikerült. 

  A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy tavaly 13 ezer 745 személyi sérüléses baleset történt, ez 17 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Halálos balesetből 20 százalékkal történt kevesebb, az elhunytak száma pedig 25 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, amikor négyezerrelrel kevesebben sérültek meg, mint 2019-ben. 

  Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta azt is, a balesetek számának csökkenése azt is jelenti, hogy 

  113 milliárd forintnyi kár nem következett be. Magyarországon évente átlagosan 600-700 milliárd forint nemzetgazdasági kár keletkezik közlekedési baleset miatt – tette hozzá. 

  Fontos, hogy az ittasan okozott balesetekből is kevesebb volt, 5 százalékkal. 

  Óberling József szerint a balesetek jelentős részét még mindig a gyorshajtás és az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályok megszegése okozza. 

  A főosztályvezető szerint a koronavírus-járvány miatt 5-6 százalékos forgalom csökkenést tapasztaltak, tehát a kedvező adatok nem feltétlenül csak a járvány miatt alakultak így. Pedig az intézkedések miatt ugyanis márciustól júniusig a közúti forgalom jelentősen mérséklődött, 

  voltak olyan időszakok, amikor szinte alig lehetett járművekkel találkozni az utakon. 

  A rendőrség a kedvező adatokat úgy köszöni meg az autósoknak, hogy a gyorsforgalmi utak melletti óriásplakátokra a „Köszönjük” szót írják ki.