Válaszlépésekre szánta el magát az USA az orosz lépés miatt

Hírek2023. jún. 2.MTI

Az Egyesült Államok válaszlépéseket hozott az Új START néven ismert fegyverzetkorlátozási egyezmény orosz megsértése miatt - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési irodája (Bureau of Arms Control, Verification and Compliance).

A dokumentum szerint az Egyesült Államok elkötelezett a szerződés teljes és kölcsönös betartása mellett, ennek szellemében hozott intézkedéseket. Az amerikai álláspont szerint a szerződésben való részvétel felfüggesztése - amit Oroszország februárban törvénybe foglalt - jogilag érvénytelen, az orosz eljárás pedig a megállapodás megsértését jelent.

Az amerikai kormányzati szervezet szerint az amerikai válaszintézkedések a nemzetközi jognak megfelelnek, arányosak, visszafordíthatók, valamint összhangban vannak minden más jogi kötelezettséggel, és azt célozzák, hogy "visszatereljenek egy államot a nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez".

A bejelentett amerikai intézkedések közé tartozik, hogy június 1-től leállítják az orosz fél tájékoztatását az egyezmény által érintett fegyverzetről. A továbbiakban nem ösztönzik az Új START hatálya alá tartozó fegyverzetellenőrzéseket az Egyesült Államok területén, valamint visszavonják a szerződés hatálya alatt dolgozó orosz fegyverzetellenőrök vízumát. Ezen felül a továbbiakban az Egyesült Államok nem bocsát az orosz fél rendelkezésére telemetrikus adatokat interkontinentális ballisztikus rakéták és tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták kilövéséről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február végén írta alá az orosz részvétel felfüggesztéséről szóló törvényt, de már tavaly augusztusban arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit az szerződés szerinti ellenőrzések alól.

A hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződést 2010-ben kötötte meg az Egyesült Államok és Oroszország 10 évre, amit 2021-ben további 5 évre meghosszabbítottak.

A dokumentum mindkét félnek előírta nukleáris arzenáljának csökkentését úgy, hogy hét év elteltével, valamint azt követően a fegyverek összesített száma ne haladja meg a 700 hordozóeszközt, (interkontinentális ballisztikus rakéták, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták és nehézbombázók), valamint 1500-ban korlátozta a robbanótöltetek számát, és 800-ban a telepített és nem telepített indítószerkezetekét.

A szerződésben emellett szerepelt, hogy a két fél kölcsönösen lehetőséget biztosít a szerződés betartásának ellenőrzésére.