MNB: Válság nem lesz, csak lassulás

Hírek2019. dec. 19.Sz.A.

Az idei 4,9 százalékos növekedés után jövőre 3,7 százalékos emelkedés várható, 2021-ben és 2022-ben is fennmarad a növekedés, amelynek üteme 3,5 százalékra tehető – olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentésében. A növekedés kiegyensúlyozott marad jövőre is, a legfőbb változás, hogy az állami beruházások hozzájárulása csökkenni fog.

A gazdasági növekedés alapja kiegyensúlyozott: a fogyasztás és a beruházások szintjének emelkedése, valamint az export teljesítménye adja.

Ami a beruházásokat illeti, a beruházási ráta magas szinten marad, 29,1 százalék lehet 2019-ben, amit csak Írország előz meg az EU-ban. Ezt támogatja, hogy a vállalatok hitelfelvétele továbbra is kétszámjegyű marad. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a vállalatok jelentős része beruházással reagált a munkaerőhiányra, ami hozzájárult a termelékenység növeléséhez.

A technológiai váltást először a nagyobb vállalatok tudják végrehajtani, középtávon ehhez a középvállalatok is csatlakoznak, és egyre több cég képes méretet váltani. (A vállalati beruházásoknál kiemelendő a Samsung SDI októberben tett vállalása, amely szerint 390 milliárd forintért bővítik a gödi akkumulátorgyártó üzemet, és amely önmagában 0,2 százalékkal járul hozzá a jövő évi növekedéshez.)

A lakossági beruházásoknál az idei év lehet a csúcs, ezután némi csökkenésre lehet számítani.

Idén a beruházások értékének emelkedése közel 18 százalékos volt, amihez a vállalati, a lakossági és az állami szektor egyaránt hozzájárult, jövőre 4,6 százalékos bővülés várható. A magyar megtakarítási ráta nagyon magas, még a régiós átlagnál is kedvezőbb, amihez nagy mértékben járul hozzá a MÁP Plusz. Az állampapírból az eddigi eladások 62 százaléka ötmillió forint alatti megtakarítás – mondta az előrejelzést ismertető Balatoni András, az MNB igazgatója. Összességében a pénzügyi megtakarítás magas szinten marad, amiben nagy szerepe van a MÁP Plusznak.

Az infláció átmenetileg 4,3 százalékra emelkedik a jövő év elején, majd februártól csökkenő pályára kerül, egész évre 3,5 százalékos áremelkedés várható. Ehhez a magasabb élelmiszerárak (pl. sertéshús) járulnak hozzá.

A béremelkedés dinamikája kissé lassul, de jövőre még mindig 8,9 százalékos növekedés várható, a versenyszférában pedig a tíz százalékot is elérheti a béremelkedés.

A háztartások jövedelme élénk ütemben nő, amit a fogyasztás is követ. A babaváró hitel népszerűsége a következő években tartósan magasan alakul, a lakossági hitelezés tovább emelkedik.

Ami az exportot illeti, a külső kereslet ugyan visszafogott marad, de így is évente 3,2 százalékos növekedés várható az MNB becslése szerint. Az exportpiaci részesedésünk a külső kereslet bővülésénél gyorsabban emelkedik, a hazai export várhatóan átvészeli a külső piaci kereslet lassulását.

A költségvetés hiánya idén 1,8, jövőre egy százalékos lehet, és csökkenő pályán lesz az ezt követő években is, aminek következtében 2022-ben 60 százalék alá eshet az államadósság aránya a GDP-hez képest.

Összességében nézve jövőre is marad az a trend, hogy a magyar termelési láncok egyre hosszabbak, és csökken a termelés importigénye. Mindez azt jelenti, hogy a termelés hozzáadott értéke továbbra is növekedhet.