Varga Mihály: Reméljük, hogy hamar megállapodunk az uniós forrásokról, és győz a józan ész

Hírek2021. szept. 24.Sz.A.

Idén és jövőre a Gazdaság-újraindítási Akcióterv több mint 13 ezer milliárd forinttal támogatja a hazai vállalkozásokat és családokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász Vándorgyűlésen. Idén 7,5 százalékos növekedésre számít a PM, az uniós forrásokkal kapcsolatban pedig arra számítanak, hogy megegyeznek, és a józan ész kerekedik felül a politikai megfontolásokon.

A főbb gazdasági centrumokban meghozott döntések nyomán a gazdasági növekedés megindult, és a lendület kitart a a következő időszakban - fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság 59. Közgazdász Vándorgyűlésén tartott előadásában.

Két fő kockázatot emelt ki az előttünk álló növekedési kockázatok közül: a koronavírus járványt, illetve az inflációt.

A magyar gazdaság újraindult, mindössze kilenc olyan európai ország van, amely elérte a válság előtti szintet, és Magyarország ebbe a csoportba tartozik, erre legyünk büszkék - hangsúlyozta a miniszter.

A teljesítmény azért is kiemelkedő, mert a GD-ben nagy szerepet játszó turizmusban csak 70-75 százalékban nyertük vissza a korábbi szintet.

A növekedéshez szinte mindegyik szektor hozzájárult, és a gazdaság szerkezete kezdett megváltozni a pandémia hatására, bér van néhány olyan szektor, ahol még vannak problémák.

A nyertes ágazatok között említette

  • az információ-technológiát,
  • a kommunikációt,
  • az építőipart,
  • valamint a pénzügyi-biztosítási ágazatot.

- A gazdaság újraindítása a beruházásokon alapszik: a hazai beruházási ráta az egyik legjobb az unióban, a foglalkoztatottak száma pedig meghaladta a 4,7 millió főt - fogalmazott.

Növekedési kilátások

Március vége óta erőteljes növekedést jelez a Pénzügyminisztérium Heti Gazdasági Indexe: az első félév erős hét százalékos GDP-bővülést mutatott.

Az egész évre a minisztérium összességében 7-7,5 százalékos éves GDP-növekedéssel számol.

- Már visszanyertük azt a kibocsátás szintjét a járvány előtti szinthez képest, de a koronavírus kitörése előtti növekedési pályához való visszatérés még nem következett be - emelte ki Varga Mihály.

Hangsúlyozta: mind a monetáris, mind a fiskális oldalról komoly élénkítő programok erőstették az újraindítást. Ezek közül kiemelte a munkahelymegőrzést támogató programokat, illetve az NHP Hajrát és a jegybanki garanciavállalási programokat.

A költségvetési hiánnyal kapcsolatban hangsúlyozta: az idei 7,5 százalékos deficit uniós összevetésben átlagosnak mondható.

Vállaljuk a nagyobb államháztartási hiányt a gazdaság élénkítése miatt, de a kormány elkötelezett az alacsony hiány mellett - mondta.

Mint mondta, idén és jövőre a Gazdaság-újraindítási Akcióterv több mint 13 ezer milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat és családokat.

Devizahitel felvétele

Kifejtette, hogy a hitelminősítők elismerik a magyar gazdaság teljesítményét: az elmúlt tíz évben az adósságkezelésünk nagyon hatékony volt, ami segítette, hogy most kezelhessük a járvány miatti gazdasági problémákat.

A devizaadósság arányának csökkentése is hozzájárult ahhoz, hogy régiós összehasonlításban is sikeres a devizakötvény kibocsátás az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt.

- Jó időben kellett kimenni a piacra, így tudtunk elérni alacsony hozamokat, amelyek egyes euróövezeti országénál is kedvezőbbek – fogalmazott.

Az Európai Bizottság azonban még nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet, ezért döntött a kormány az előfinanszírozás mellett – tette hozzá.

Digitalizáció a TOP 3 prioritásban

A következő évek egyik feladataként jelölte meg a digitalizáció területén a jelenlegi lemaradásunk ledolgozását: a szolgáltatók közül a digitálisan fejlett vállalatok járnak elöl.

Magyarország négy területen gyorsítja a digitális fejlődést:

  • a digitális készségek fejlesztése
  • a közszolgáltatások további digitalizációja
  • az egészségügy digitalizációja
  • a kkv-szektorban a digitális eszközök használatának fejlesztése

Kihívások, kockázatok

A gazdaság előtt álló fontosabb feladatok közül a következőket emelte ki:

- Egyensúlyi állapot elérése: a korábbi nagy hiányok ledolgozását követően mostanra egyensúlyhoz közeli a külfölddel szembeni finanszírozási pozíció.

- Az államadósság csökkentése: a legnagyobb adósság az államhoz kötődik, habár a vállalatok és a háztartások esetében is emelkedés figyelhető meg, és régiós szinten pedig magas az államadósságállományunk

- A fiskális politikának az arany középúton kell maradni, hagyni kell időt arra, hogy a roncsolódott gazdasági szerkezetek vissza tudjanak épülni.

Mint mondta, nem számítanak olyan lezárásokra, mint a korábbi hullámok esetében.

Reményét fejezte ki, hogy

az uniós forrás körüli viták csillapodnak, a józan ész győzhet a politikai megfontolások felett.

- A digitalizációs szint javítását a kormányzati politika a három legfontosabb cél közé emelték - zárta előadását a miniszter.