Varga Mihály: a Corvinus Egyetemen nemzetközileg elismert tudást szerezhetnek a hallgatók

Hírek2021. aug. 29.MTI

A Budapesti Corvinus Egyetemen folyó kiemelkedő oktatási és kutató munka kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az itt tanulók nemzetközileg elismert, piacképes tudást szerezhessenek - mondta a pénzügyminiszter a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén.

Varga Mihály szerint az egyetem hallgatóit, a leendő közgazdászokat a tanulmányaik mellett három kérdés foglalkoztatja: szellemileg, szakmailag izgalmas kihívásokra számíthatnak-e, lesz-e állásuk, el tudnak-e majd helyezkedni, illetve, hogy biztosítja-e majd a keresetük a megfelelő megélhetést, versenyképes lesz-e az a külföldi fizetésekkel.

A miniszter kiemelte, a kormány elkötelezett az értékes munkahelyek létrehozása, a bérek emelése, illetve a gazdaság fejlesztése mellett és azért dolgozik, hogy mindhárom kérdésre egyértelmű igennel tudjanak felelni.

Varga Mihály közölte, "a kihívások korában élünk", amikor megdőlnek a gazdasági fejlődésre vonatkozó korábbi elvek, a világ erőközpontjai áthelyeződnek. A kérdés pedig az: mit kell tenni azért, hogy Magyarország és a magyar emberek nyertesei legyenek a 21. századnak. Mindehhez a pénzügyminiszter szerint "a lehető leghatékonyabban kell gazdálkodnunk azzal az erőforrással, ami rendelkezésre áll, az emberek tehetségével."

Hozzátette, a magyar felsőoktatásnak egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerőpiaci igényekhez, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokhoz, és a jövő kihívásaihoz. A kormány ehhez a munkához komoly segítséget ad, a cél, hogy "az egyetemeink betöltsék szerepüket: egyrészt legyenek az új gondolatok bölcsői, másrészt pedig az átadott tudás tekintetében is a világ élvonalához mérjék magukat".

Varga Mihály kifejtette, a kormány oldaláról nézve a modellváltás lényege, hogy szabadabb teret kapjon az oktatás és a kutatás, a minőségi munkához megfelelő javadalmazás társuljon és minél több adminisztartív terhet vegyenek le az egyetemek válláról.Rámutatott, az átalakítással, az ellenkező híresztelések ellenére, nem válik bizonytalanná az egyetemek finanszírozása, épp ellenkezőleg, erősebb lesz.

Varga Mihály elmondta, a kormány elkötelezte magát a felsőoktatásban dolgozók béremelése mellett is: 2017-ben 14 ezer oktató, kutató és tanár bére emelkedett, a modellváltáshoz kapcsolódóan két lépcsőben, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában további 15-15 százalékos béremelésre lehet számítani.

Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, az alapítványt úgy alakították ki, az egyetem átalakítását úgy kezdték el, hogy ez az új formálódó magyar elitnek a képzési központja legyen.