Rekordmagas ponthatárok a Corvinuson, rekordszámú jelentkező a BGE-n

Hírek2021. júl. 23.Növekedés.hu

Idén 24 százalékkal több felvételiző jelentkezett első helyen a Corvinus képzéseire, mint tavaly. Az angol nyelven induló képzésekre több, mint kétszer annyian jelentkeztek első helyen. Hazánk elsőszámú üzleti egyetemén, a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) idén szeptemberben pedig 6 448 elsőéves kezdheti meg tanulmányait, 16 százalékkal többen, mint tavaly. Az előző évekhez hasonlóan idén tovább növekedett az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók aránya.

Két évvel a Corvinus átalakulása után a tavalyinál jóval magasabb első helyes jelentkezőszám és a felvételizők magas felvételi pontszámai is visszaigazolják az Egyetem modellváltásának eredményességét. A Budapesti Corvinus Egyetem a 2021/2022-es tanévre összesen 2304 hallgatót vett fel.

Alapképzésen 1592, mesterképzésen 641, osztatlan képzésen pedig 71 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Az idén nappali alapszakra felvett hallgatók 74 százaléka, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 85 százaléka tanulhat térítésmentesen, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus Ösztöndíjprogram keretében.

Tömegképzés helyett minőségi oktatásra koncentrál a Corvinus

A két évvel ezelőtt alapítványi fenntartásba került Corvinus stratégiai célja, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén.

Ezt az elitképzéssel és a nemzetköziesítéssel kívánja az Egyetem elérni.

A magas szintű, minőségi oktatás érdekében a Corvinus Egyetem idén a tavalyihoz képest jóval több jelentkezőből kevesebb diákot vett fel alapszakjaira, magasabb ponthatárokkal. Ezáltal az oktatók tömegképzés helyett minőségi oktatást tudnak nyújtani a kiemelkedő képességű hallgatóknak. A hallgatóktól pedig azt várja a Corvinus, hogy egyetemi éveik alatt elsődlegesen a tanulmányaikra fókuszáljanak.

Ehhez az Egyetem minden támogatást megad: a legjobb hallgatóknak akár havi 70.000 Ft összegű tanulmányi ösztöndíjat is biztosít a fenntartó Maecenas Univeristatis Corvini Alapítvány, amely több, mint kétszerese az állami ösztöndíjnak.

Idén ősztől a Corvinus legnépszerűbb és legnagyobb alapszakja, a gazdálkodási és menedzsment teljesen megújult.

Nyugat-európai mintára, egy generalista tudást adó, modern üzleti alapszakká alakult át, amelybe integrálódtak a korábbi kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás, emberi erőforrások és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakok.

A megújult szak nagy előnye, hogy a felvételizőknek nem kell 18 évesen eldönteniük, pontosan melyik üzleti területre szeretnének specializálódni, ráérnek a képzés utolsó évében meghozni ezt a döntést. A magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsment alapszakon 24 ponttal emelkedett a térítésmentes képzési helyre szükséges ponthatár, 451 ponttal lehetett bekerülni. Ugyanennek a szaknak az angol nyelvű képzési formájára tavaly 434, idén viszont már 466 pont kellett a bejutáshoz. A szak különböző formában induló képzéseire összesen 718 diákot vett fel az Egyetem.

Az országban egyedülálló alkalmazott közgazdaságtan alapszakra való bejutáshoz is  35 ponttal több kellett, mint tavaly. 445 ponttal lehetett bekerülni ennek a szaknak a Corvinus Ösztöndíjas helyére, angol nyelvű támogatott képzési formájára pedig 442 pont kellett a felvételhez.

Stratégiai cél a nemzetköziesítés

Kiugróan magas, 472 pont kellett idén a tavaly óta csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére való bejutáshoz. Erre a szakra összesen 198 diákot vett fel az Egyetem.

Az Egyetem népszerű társadalomtudományi képzéseire sem volt könnyű idén bekerülni, az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 468 pont, amíg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakra 442 pont kellett a támogatott képzési helyre való felvételhez.

Stratégiai cél a Corvinus nemzetköziesítése, amelynek fontos része, hogy az Egyetem egyre több szakát angol nyelven is vagy kizárólag angol nyelven hirdeti meg. Angol nyelvű képzés esetén 2021 szeptemberétől már idegennyelvi hozzájárulást sem kell fizetniük a Corvinus Ösztöndíjas hallgatóknak.

Az Egyetem stratégiai céljával összhangban idén jelentősen nőtt a felvételizők érdeklődése az idegennyelvű képzések iránt, több, mint kétszer annyian jelentkeztek első helyen angol nyelven induló képzésre, mint tavaly. Az idei felvételi eljárásban felvett összes hallgató 20%-a külföldről jelentkezett, dacára az egy éve tartó járványhelyzetnek.

Generalista alapszakos képzési portfólió, specialista mesterszakok

Mesterképzéseire idén is közel annyi hallgatót vett fel a Corvinus, mint a tavalyi évben, összesen 641 főt.

A következő években cél, hogy a mesterszakok nagy részét kizárólag angol nyelven indítsa az Egyetem. Azoknál a mesterszakoknál pedig, ahol indokolt és megvalósítható, nyugat-európai mintára bevezeti a Corvinus az egy éves mesterképzést.

A Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának részeként az elmúlt két évben nyugat-európai mintára elkezdte átalakítani képzési portfólióját. Az elkövetkező években a mostaninál kevesebb szakkal indított, generalista tudást adó alapszakos képzési portfólió, illetve specialista mesterszakos képzési portfólió létrehozása a cél, a munkaerőpiac igényeire reflektáló megújított, és itthon egyedülálló új szakok indításával.

Rekordszámú új hallgató a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A BGE a jelentkezők száma alapján az ország harmadik legnépszerűbb egyeteme, amely elismertségét a piaci igényekhez illesztett, jól kialakított képzési portfóliójának köszönheti, hiszen a tíz legnépszerűbb magyarországi alapszak közül öt szerepel a kínálatában.

Az augusztus 1-től alapítványi fenntartásban működő intézmény népszerűségét és az üzleti fókuszú képzések iránti töretlen érdeklődést igazolják az idei felvételi eredmények is, hiszen az általános felvételi eljárást követően a 2021/2022-es tanévben 6 448 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen.

Tavaly 5 547 fő nyert felvételt a három budapesti karra, így az idén 16 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is növekedett az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók aránya: a felvett hallgatók közel 67 százaléka állami ösztöndíjasként kezdi majd meg tanulmányait a BGE-n.

Emellett az egyetem mindhárom karán – Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Külkereskedelmi Kar, Pénzügyi és Számviteli Kar – emelkedett idén a felvett hallgatók száma. A jelentkezők többsége a kereskedelem és marketing, a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, valamint a gazdaságinformatikus alapképzési szakokra tette le a voksát.

Minden várakozásunkat felülmúlták az idei eredmények, különösen, hogy az eddigi rekordot hozó 2019-es évvel összehasonlítva is növelni tudtuk vonzerőnket. Ez egyértelműen mutatja, hogy sikeresek az elmúlt években elvégzett fejlesztéseink, így egyre több jelentkező számára nyilvánvaló, hogy a BGE-n való tanulás és diplomaszerzés kiválóan megtérülő befektetést jelent a jövőbe. Továbbra is azon leszünk, hogy a szakmai fejlődéshez szükséges ismeretek megszerzése mellett támogassuk hallgatóinkat mindazon törekvéseikben, melyek egyéni céljaik megvalósítását, személyiségük fejlődését és az egyetemi évek tartalmas eltöltését szolgálják

- hangsúlyozta prof. dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.