Varga Mihály: jövőre 3,5-4 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálunk

Hírek2020. okt. 30.Növekedés.hu

Idén valószínűleg 6-6,5 százalékos lesz a visszaesés – mondta el a pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján.

A járvány elején még sokan abban reménykedtek, hogy a gazdasági visszaesést egy V alakú visszarendeződés fogja követni. Vagyis amilyen gyorsan csökkent, olyan gyorsan is fog utána növekedni a gazdaság. Ma már látjuk, hogy ez a pozitív forgatókönyv nem fog bekövetkezni. Jelenleg nehéz jóslatokba bocsátkozni, de az biztos, hogy az igazi fordulatot a mostani krízisben a koronavírus vakcina hozhatja el. A számításaink szerint az oltóanyag reálisan jövő év második negyedévében válhat majd elérhetővé – mondta el Varga Mihály a HBLF 22. Pénzügyi Csúcstalálkozón pénteken.

A pénzügyminiszter hozzátette: idén 6-6,5 százalékos visszaeséssel, jövőre pedig 3,5-4 százalékos növekedéssel kalkulálnak.

Ha a mostani helyzetet összevetjük a 2008-as krízissel az látszik, hogy ezúttal jobb helyzetben ér minket a válság. Nagyobb a foglalkoztatottság, kisebb az államháztartási hiány, alacsonyabb a külső adósság.

Viszont elmondható, hogy a pandémia idején néhol az erényeink fordultak ellenünk.

A korábbi időszak turisztikai fejlesztéseinek hála, az utóbbi években nőtt a turizmus jelentősége a gazdaságon belül. Viszont épp ezért most amikor a járvány idején lezárultak a határok, a turisták elmaradása Magyarországot különösen érzékenyen érintette.

Előadásában a pénzügyminiszter elmondta, hogy a GDP 20 százalékát fordítják gazdaságvédelmi célokra. Az azonnali és a középtávú intézkedésekben a kiemelt ágazatok, a munkahelyek és a hazai vállalkozások, illetve a családok és a nyugdíjasok védelme épp úgy helyet kap, mint a munkahelyteremtés. Mint Varga Mihály elárulta:

amellett, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzsnek fontos véleményező és javaslattevő szerepe van, azon is dolgoznak, hogy azonosítsák és felszámolják azokat a bürokratikus terheket, amelyek akadályozzák a vállalkozások működését és fékezik a gazdaságot.

Magyarország a következő hét évben várhatóan közel 41 milliárd euró uniós forrást használhat a gazdaság versenyképességének erősítésére – mondta el a pénzügyminiszter. Mint leszögezte: a válság után vissza kell térni a fegyelmezett költségvetési pályára.