Vége az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak? Trump cáfolja tanácsadóját

Hírek2020. jún. 23.MTI

Cáfolta Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Twitteren a kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro nyilatkozatát, amely szerint megszakadtak a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások.

Az amerikai elnök a Twitteren leszögezte: "a kereskedelmi megállapodás Kínával teljes mértékben sértetlen". Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint a kínaiak tiszteletben is tartják a megállapodásban foglaltakat.

Donald Trump azt követően tette közzé mikroblog-bejegyzését, hogy Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsadója a Fox televíziónak este adott interjújában kijelentette: vége a kereskedelmi tárgyalásoknak Kínával.

A tanácsadó szerint ennek oka az, hogy Washington csak azt követően szerzett tudomást a Kínában kitört koronavírus-járványról, miután a kínai tárgyalóküldöttség aláírta a kétoldalú kereskedelmi egyezmény első szakaszáról szóló megállapodást, és január 15-én elhagyta az amerikai fővárost.

"Ide jöttek január 15-én, hogy aláírják a kereskedelmi egyezményt, és akkor már bő két hónapja tudtak a vírusról"

- fogalmazott Navarro. A tanácsadó a kínai lépést a tokiói kormány 1941-es magatartásához hasonlította, amikor Tokió béketárgyalásokat folytatott Franklin Delano Roosevelt amerikai elnökkel, hetekkel a hawaii Pearl Harbor ellen intézett japán támadás előtt. Az interjúban úgy fogalmazott: "azt hiszem, itt és szerte az országunkban immár mindenki tisztában van azzal, hogy Kína hazudott, és (ezért) amerikaiak haltak meg".

Elemzők szerint a kereskedelmi egyezmény enyhíthet az Egyesült Államok és Kína közötti feszült viszonyon. Ez részben abból a kereskedelmi háborúból fakadt, amelyben Washington azzal vádolta Pekinget, hogy évtizedeken keresztül manipulálta a nemzeti valutáját és amerikai kereskedelmi titkokat tulajdonított el. Donald Trump a múlt hónapban a kereskedelmi egyezményről csupán annyit mondott: "nagyon másként" gondolkodik, amióta az Egyesült Államokban kitört a koronavírus-járvány. Nem említette azonban, hogy kormányának szándékában állna a tárgyalások felmondása.