Véget ért az Alba Accelerator őszi fordulója - InsackTM a győztes csapat

Hírek2018. nov. 27.Növekedés.hu

Sikeresen zárult a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével. Az őszi kört sikeresen befejező 9 csapat az utolsó napon lehetőséget kapott arra, hogy projektjeiket a befektetői zsűri előtt mutassák be – a zsűri véleménye alapján a nyertes csapat az InsackTM lett.

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében induló mentorprogram idei második fordulójára javarészt ezúttal is projektgazdák, ötlet fázisban lévő startupok jelentkeztek. A program során mentorok és külsős szakemberek segítségével megismerték azokat a legfontosabb képességeket, ami segíti őket projektjeik elindításában vagy továbbfejlesztésében.

A 9 résztvevő csapat a két hónapos program során mentorálást kapott az üzleti tervezés, a piackutatás, a szellemi tulajdon, valamint a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi és marketing kérdések területén is. A mentorprogram célja, hogy a csapatok a termékfejlesztés, piackutatás, értékesítési terv és üzleti modellelzés folyamatait megismerve világosan lássák a piacra lépésig szükséges tennivalókat. A felkészítés mellett a két hónap végére érve a csapatok rendelkezésére áll egy üzleti terv, valamint egy hat hónapos részletes akcióterv is, amelyet szakemberek közreműködésével alkottak meg közösen.

A jelentkezők ez alkalommal is változatos projektekkel neveztek: számos csapat az online térben mutatott újat, legyen szó akár a garancialevelek blockchain alapú megőrzéséről (WarrantIQ) vagy az aktív szókincset bővíteni hivatott applikációról (Nocadly), de akadtak olyan projektek is, amelyek az online vásárlást próbálták egyszerűbbé tenni (Fizi Payments; MyBasket). Találunk olyan mobilappikációt is, amelyik egy adott város koncertjeit gyűjti össze vagy teszi szervezhetővé a felhasználók számára (GigThat), akik egyébként szavazhatnak is arra, hogy kit látnának szívesen városukban. Az innovatív projektek között található még algoritmus alapú ármeghatározó (Syscount), 3D fogászati scanner (Dental Scanner Solutions), a Magyarországra érkező digitális nomádokat célzó szolgáltatáscsomag (Digital Nomad Hungary), sőt, még rovar alapú liszt termékekkel foglalkozó csapat is (InsackTM).

Idén már a második mentorprogramot zárjuk sikeresen a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével, melyben ez alkalommal 9 projektgazda mutatta be, hogy aktív és megfelelő szakmai mentorálás mellett a két hónap során hogyan sikerült fejleszteniük üzleti elképzelésüket, vagy akár felkészülniük külső forrás bevonására. Tapasztalatunk szerint a program a szakmai támogatáson és felkészítésen túl kiváló lehetőséget biztosít jövőbeli együttműködési lehetőségek kialakítására is.

– tette hozzá Dr. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A program zárórendezvényén, november 22-én, Székesfehérváron, a csapatok elméleti tudásukat átültethették a gyakorlatba is. A mentorok, a programban résztvevő csapatok és egy aktív befektetőkből álló zsűri előtt mutathatták be, hogy hogyan haladnak ötletük megvalósításában. A szakmai zsűri előre meghatározott szempontok alapján értékelte a csapatok átfogó teljesítményét. A 2018-as első forduló áprilisban startolt el összesen 14 csapattal, melyek egytől egyig sikeresen teljesítették a két hónapos programot. A szakmai zsűri a júniusi záró rendezvényen kihirdette a forduló nyertesét, amely a növényi részekből és virágzatokból előállított UV és fagyálló kompozit anyag előállításával foglalkozó vállalkozás, a Viaplant lett. A második forduló végével a 2018-as pilot program tehát sikeresen lezárult, összesen 23 csapat, projektgazda mentorálásával.