Velence egyik legszebb palotájában nyílt magyar jegybanki kiállítás

Hírek2024. máj. 14.Növekedés.hu

Az MNB Arts and Culture a Velencei Biennáléval párhuzamosan rendezett nemzetközi kiállításon, a város egyik legszebb történelmi palotájában, a  Palazzo Mora-ban, Mozdulat – gesztus – jel címen válogatást mutat be a jegybanki gyűjteményből.

A novemberig - látogatható kiállítás egy ú.n. kontextualizáló anyag, amely egyszerre ad képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott gyűjteményről és arról a képzőművészeti közegről, amely a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában bemutatkozó művészre, Nemes Mártonra hatott és munkásságának inspiráló hátteret ad.

Kortársak, példaképek, hatások rajzolódnak ki, és válnak közérthetővé a tárlat látogatói számára.

Az MNB kiállítása segít értelmezni és elhelyezni a térképen mindazt, ami a Giardiniben található Magyar Pavilonban bemutatásra kerülő Nemes Márton képzőművész és Kopeczky Róna kurátor Techno - Zen című anyagában megvalósul. Maga a Techno Zen kiállítás egy nagyméretű, multiszenzoros installáció, amely audio-, vizuális és interaktív komponenseket tartalmaz.

A mű a pop-art utalásokat a techno szubkultúrával, a virtuális valósággal, és a csúcstechnológiával ötvözi, és teljes mértékben kihasználja a Magyar Pavilon térbeli adottságait. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezésében megvalósuló kiállítás létrejöttét Dr. Fabényi Julia nemzeti biztos koordinálta, főtámogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Míg a Techno Zen című projekt leginkább a festészet médiumának kiterjesztéséről, és egy XXI. századi ’Gesamtkunstwerk’, azaz több művészeti ágat integráló alkotás létrehozásáról szól, addig a Mozdulat – gesztus – jel kiállítás Nemes Márton művészetének festészeti előzményeit, valamint néhány kortársának hasonló indíttatású megközelítéseit mutatja be.

A válogatás során fontos szempont volt a generációk közötti hatások, a hasonlóságok és a különbségek láthatóvá tétele. A kiállítás egyik fele a II. világháború utáni magyar festészet azon irányzatait mutatja be, melyek főként a második párizsi iskola, a tasizmus, valamint a hazai absztrakció két világháború közti irányzatainak hatására fejlődtek egy kulturálisan elszigetelt, politikai művészetirányítástól megbénított országban. Az 1960-as években induló neoavantgard generáció a MNB gyűjtésének is egyik fókusza, emiatt is különleges alkotásokat tudnak bemutatni Velencében” - nyilatkozta Schneller János, a kiállítás kurátora.

Több szempontból fontos és hasznos a ’Mozdulat – gesztus – jel’ kiállítás. Egyrészt a Velencei Biennálé ideje alatt rengeteg ember látogat el a városba, a világ minden tájáról érkeznek nemcsak a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők, hanem a nemzetközi szintéren befolyásos múzeumi szakemberek, akadémikusok, döntéshozók és műgyűjtők is.– nyilatkozta Dr. Hamvai Kinga, az MNB Art and Culture vezetője. – A Biennálé héthónapos nyitvatartása alatt nemcsak a Giardiniben és az Arsenaleban található nemzeti pavilonokban valósulnak meg kiállítások, hanem úgynevezett szatellit tárlatok is láthatóak különböző külső helyszíneken, varázslatos velencei palazzókban, és ezeket hasonlóan sokan látogatják.

A közelmúltban kezdődött a gyűjtemény megismertetésének időszaka, azaz a háború utáni és kortárs magyar művészek széleskörű bemutatása. Az MNB Arts and Culture a magyar kurátorok bevonásával készült saját kiállításokat szervez, a kollekció, és a magyar művészet nemzetközi kanonizációja érdekében.”

Az idén 100 éves jubileumát ünneplő Magyar Nemzeti Bank örömmel mutatja be gyűjteményét a művészetek városában Velencében egy ingyenes tárlaton.

A kiállítás megtekinthető: 2024. április 20 – november 20.

Helyszín: Palazzo Mora. Cannaregio 3659 30121 Venezia.

Vaporetto megálló: Ca’ d’Oro.

Kiállított művészek:

Baráth Áron, Hencze Tamás, Keserü Ilona, Nádler István, Nemes Márton, Szentgróti Dávid, Szirtes János, Tivadar Andrea, Vető Orsolya Lia

Helyszín:

A Palazzo Mora egy kiemelkedően épület Velencében, ahol a város egyik legismertebb és legjelentősebb családja, a Mora család élt 1500 és 1780 között. Eredetileg, az ugyancsak befolyásos családból származó Andrea Contarini volt az épület tulajdonosa, amit 1716-ban vásárolt meg a Mora család. A 17. század második felétől a Palazzo egyre nagyobb társadalmi szerepet kapott, köszönhetően a családoknak, akik elkezdték ünnepelni származásuk jelentőségét. Az épületben most az Európai Kulturális Központ (ECC) működik, amit Rene Rietmeyer holland művész 2002-ben alapított. Elsősorban kortárs művészeti, építészeti és design kiállításokat szerveznek, emellett szimpóziumokat, workshopokat, oktatási programokat és más kulturális eseményt is. Bár több helyszínen jelen vannak Olaszországon belül, fő helyszínük mégis a Pallazzo Mora, Pallazzo Bembo, Pallazzo Michiel és két nyilvános városi kert Velence történelmi központjában.


MNB Arts and Culture:

Az MNB Arts and Culture gondozza a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjteményt. Célja a nagyközönség számára széles körben megismerhetővé, a szakma számára pedig kutathatóvá és feldolgozhatóvá tenni annak anyagát, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. A műveket digitálisan is hozzáférhetővé tették, emellett kiemelten kezelik, hogy a gyűjtemény anyagát időről-időre tematikus kiállításokon mutassák be.