Verseny nélkül nincs kilábalás, figyelmeztetnek a világ versenyhatóságai

Hírek2022. okt. 25.Növekedés.hu

A tisztességes és nyílt verseny kulcsfontosságú a gazdasági válság leküzdéséhez – írja nyilatkozatában a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) irányító testülete. A dokumentumot a testület tagjaként a Gazdasági Versenyhivatal is támogatta.

Napjaink válságai – a koronavírus-járvány, a háború és a klímaváltozás – világszerte veszélyezteti a gazdaságokat, a növekedést és az innovációt, a foglalkoztatást, az árakat és a globális ellátási csatornák stabilitását. A kormányzatok részéről mindez gyakran háttérbe szorítja a verseny érvényesülésének szempontjait.

A múlt tapasztalatai azonban azt mutatják: ilyenkor is elengedhetetlen a verseny versenypolitika és a versenyjog következetes alkalmazása, mivel fontos részét képezik a gazdasági válság megoldásának – írja nyilatkozatában a Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) irányító testülete.

A gazdasági visszaesések protekcionista – a versenyjog alkalmazásának korlátozásával – járó kezelése károsíthatja a fogyasztókat és a termelőket, mivel nem elősegíti, hanem lassítja a gazdasági fellendülést. Történelmi tapasztalat ugyanis, hogy ezek az intézkedések jelentős társadalmi költségekkel járnak, amelyek gyakran csak hosszú távon válnak nyilvánvalóvá.  

A versenypolitika azonban – a nyílt, versenyző és tisztességes piacok támogatása révén – segítheti a gazdaságokat a kilábalásban. A versenyző piacok rugalmasabbak, hatékonyabbak és ellenállóbbak.

A nyílt verseny, a hatékony versenypolitika és a versenyjog következetes alkalmazása így hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztók, a munkavállalók, a háztartások, a vállalkozások és a gazdaságok számára egyaránt kedvező megoldások jöjjenek létre, egyidejűleg a legjobb körülményeket biztosítva a tartós és fenntartható gazdasági fellendülés számára.

A Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) irányító testületének „A versenyjog és versenypolitika szerepe gazdasági válságkörülmények között” című, 2022. október 25-én közzétett nyilatkozata ITT olvasható teljes terjedelmében.