Vezeték nélküli forgalmi jelzőlámpa fejlesztője kapta az első Közlekedési Innovációs Díjat

Hírek2019. nov. 15.Növekedés.hu

Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa nyerte el az egymillió forintos pénzjutalommal járó Közlekedési Innovációs Díjat. A győztes pályamunka olyan környezettudatos, gyorsan telepíthető és olcsón üzemeltethető jelzőlámparendszer lett, amely alternatívája lehet a hagyományos megoldásnak.

2019. november 14-én este ünnepélyes keretek között, idén először adták át a Közlekedési Innovációs Díjat, amelyet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közösen alapított. Az elismerést Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa érdemelte ki innovatív forgalmi jelzőlámparendszerével.

A fejlesztés újszerűsége a vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi, hogy alépítmény és kábelezés nélkül, rendkívül gyorsan és költségtakarékosan telepítsünk jelzőlámpás rendszert, akár olyan helyen is, ahol ez hagyományos módon nem megoldható. A berendezés energiaellátása is korszerű, a hagyományos jelzőlámpákkal ellentétben napelemes működési mód is választható.

– foglalta össze az innováció lényegét a díjazott.

A díj odaítélésekor a független szakértőkből álló bírálóbizottság figyelembe vette, hogy a pályázattal kapcsolatban már megvalósult, kézzelfogható eredmények is rendelkezésre álltak, a prototípus megbízhatóan működik. A fejlesztés tudományos eredményeit szakfolyóiratokban publikálták, és már a használatiminta-oltalom bejegyzésére is sor került.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója, a díj ötletgazdája elmondta:

a közlekedésinnovációs kezdeményezések felkarolása és nyilvánossággal történő megismertetése a vállalat egyik küldetése. Fontos cél volt továbbá a fiatalok támogatása, így a közlekedési szakma eredményeinek bemutatása és elismerése, ami végeredményben Magyarország versenyképességéhez is hozzájárul.

A Közlekedési Innovációs Díjról

A Közlekedési Innovációs Díjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., illetve a Közlekedéstudomány Egyesület közösen alapította a közlekedéssel foglalkozó tehetséges fiatalok felkarolása, alkotásra ösztönzése, Magyarországon maradásuk elősegítése érdekében. A díj évenként egyszer adható, pénzjutalommal járó, magas presztízsű elismerés, amelyet a hazai közlekedési ágazatban kimagasló eredményt elért, 40 év alatti (a pályázat benyújtásának napján 40. életévüket be nem töltött) fiatalok kaphatnak meg. A méltatott és elismert eredmény lehet a közlekedés területén létrehozott találmány, szabadalom, innovatív K+F projekt, technológiai fejlesztés, tudományos eredmény.

A NÚSZ Zrt.-ről

A NÚSZ Zrt. a hazai útdíjfizetés biztosítása céljából életre hívott állami vállalat, amely informatikai, közlekedési és pénzügyi tevékenységet egyaránt végez. Alapfeladata az útdíjszedés (e-matrica, e-útdíj), a kapcsolódó szolgáltatások biztosítása, illetve az úthasználati jogosultságok ellenőrzése. A NÚSZ Csoport tagjai a nemzetközi tevékenységet végző TOLL Service Zrt. és a magyarországi országosan egységes korszerű digitális szolgáltatásokat biztosító, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert üzemeltető Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

A Közlekedéstudományi Egyesületről

Az 1949-ben alapított Közlekedéstudományi Egyesület 4000 egyéni taggal és több mint 100 támogató, jogi és pártoló taggal Magyarország egyik legnagyobb országos műszaki-tudományos civil egyesülete. A KTE küldetése többek között a közlekedéstudomány művelése, a kapcsolódó eredmények bemutatása, a szakmai és társadalmi párbeszéd elősegítése, a közlekedési kultúra fejlesztése.