Világbank: Felére eshet vissza az ukrán GDP, adósságkönnyítés kell

Hírek2022. ápr. 14.B.L.

Az orosz-ukrán háború miatt most már több régióra kiterjedő válságra figyelmeztet a Világbank legfrissebb jelenése, amely szerint az ukrán gazdaság idén 45 százalékkal zsugorodhat, a háború elhúzódása miatt pedig akár 75 százalékos lehet a zuhanás.

Az ukrán gazdaság majdnem a felére zsugorodik idén a Világbank előrejelzése szerint - írja a The Guardian. A bank szerint több környező európai ország, Törökország és Közép-Ázsia is súlyos növekedési veszteséget szenved az invázió miatt, Oroszország pedig mély recesszióba kerülhet.

A Világbank szerint az ukrán tengeri kikötők blokádja, valamint a keleti régiók iparában okozott pusztítás miatt Ukrajna GDP-je idén előreláthatólag  45 százalékkal csökken. A háború elhúzódása esetén a legrosszabb forgatókönyv szerint a zuhanás mértéke akár 75 százalék is lehet.

Az IMF és a Világbank továbbra is segíti Ukrajnát, és Kijev haladékot kaphat a lejáró államadósságok fizetésénél.

Az ukrán államadósság 2014 óta jelentősen, több mint 60 milliárd dollárral emelkedett a Krím-félsziget megszállása utáni háborús kiadások miatt, és az ország többször is a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult kölcsönért.

A háború kitörése óta az IMF 1,4 milliárd dolláros kölcsönt folyósított Ukrajnának, míg a Világbank közel 720 millió dolláros segítséget hagyott jóvá Kijevnek. Elemzők szerint az IMF felé fennálló adósságának átütemezésére mindenképp szükség lesz.

Válságról válságra: a GDP változása Ukrajnában (2000-2021) 

Válságról válságra: a GDP változása Ukrajnában

A február 24-én indult orosz invázió miatt az infrastruktúrában okozott károk helyreállítása több százmilliárd dollárba kerül, a The Economist számításai szerint a háború elhúzódásával akár az 500 milliárd dollárt is meghaladhatja az újjáépítés költsége.

Az IMF múlt havi értékelése szerint nem valószínű, hogy az orosz-ukrán háború globális pénzügyi válságot váltana ki, azonban a konfliktushoz közeli országokat azonban komolyan fenyegeti a recesszió veszélye.

  • Az Orosz Föderáció gazdasága az előrejelzések szerint idén legalább 11,2 százalékkal csökken, a háború elhúzódása esetén pedig 20 százalékos lehet a zuhanás a GDP-ben.
  • Az euróövezet idei GDP-jében három százalékpontos veszteséget okozhat a háború elhúzódása - elsősorban az energiár-sokkok miatt.
  • Több, Ukrajnával határos kelet-európai ország - elsősorban Moldova és Fehéroroszország - gazdasági teljesítménye nagy mértékben visszaesik.
  • Emellett a közép-ázsiai régióban is súlyos gazdasági nehézségek alakulnak ki.
  • Törökországban a háború hatására emelkedik a munkanélküliség és csak 1,4 százalékk lehet a növekedés.
  • A háború által közvetlenül érintett régiókban átlagosan négy százalék körüli visszaesés lehet a gazdasági teljesítményben - figyelmeztet a Világbank.

A még ennél is rosszabb forgatókönyv, hogy a mezőgazdaságtól erősen függő Ukrajna gazdasága még tovább csökkenhet, ha az orosz erők minden hozzáférést elzárnak a Fekete-tengerhez. Ukrajna kikötői forgalma már több, mint 75 százalékkal esett vissza, Odessza esetleges elfoglalása a helyzetet tovább rontaná.

Ukrajna már a háború előtt is Európa legszegényebb országa volt, ahol még Fehéroroszországnál is jóval kisebb volt az egy főre eső GDP, amely 3100 dollár körüli szinten volt 2020-ban.

Ukrajna egy főre eső GDP-je (1987-2021)

Ukrajna egy főre eső GDP-je (1987-2021)

Kijev az államcsődöt csak a Nemzetközi Valutaalap segélyeivel tudta eddig elkerülni.