Visszafordul Prigozsin, a belarusz elnökkel tárgyalt

Hírek2023. jún. 24.Sz.A./D.P.

Vége a lázadásnak. Prigozsin bejelentette, visszafordítja a Moszkva irányába tartó hadseregét, a katonái viszatérnek körleteikbe. A megállapodást Lukasenko belorusz elnök segítségével érték el. Ez egyenértékű Prigozsin megadásával.

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök és Jevgenyij Prigozsin tárgyaltak egymással, és megállapodtak, hogy megállnak a Wagner zsoldosok, hogy "ne ontsanak orosz vért" - jelentette be a Rosszija24 csatorna - írja a BBC.

Prigozsin a Telegram csatornáján bejelentette, hogy megállítja a csapatait, és nem haladnak tovább az orosz főváros felé.

A fehérorosz elnökkel kötött megállapodást jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A fehérorosz elnöki hivatalra hivatkozva arról számolt be az orosz hírcsatorna, hogy a Wagner zsoldosokra vonatkozó biztonsági garanciákról szól lehetőségekről tárgyaltak.Prigozsin gyakorlatilag elfogadta a fehérorosz elnök feltételeit, hogy "enyhítsék a feszültséget".

Eközben Moszkvában - a Wagner hadoszlop előrenyomulásával párhuzamosan - rendkívüli intézkedéseket hoztak, többek között a tömegközlekedést korlátozták, hidakat zártak le, a város felé vezető déli autópályán akadályokat állítottak, van, ahol az aszfaltot bontották fel, hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el.

Jevgenyij Prigozsin a Telegram csatornán bejelentette, hogy fel akarták oszlatni a Wagner csoportot, június 23-án ezért az Igazság menetét indították el.

Mint mondta, 24 órán belül Moszkvát kevesebb mint 200 kilométerre közelítették meg. Eközben a Wagner katonáknak egy csepp vérét sem kellett feláldozniuk.

- Most jött el az idő, hogy vérontásra kerülhetett volna sor. Megértettük a felelősségünket a vérontás elkerülésében, ezért fordult vissza a hadoszlopunk, és visszatérünk az eredeti állomáshelyünkre, ahogy terveztük - mondta Prigozsin.

A bejelentést a Telegram csatornáján több mint 3 millióan látták rövid időn belül - számol be a BBC.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a ma történtek "Oroszország gyengeségét" mutatták meg, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője pedig "a Putyin rezsim összeomlásának jelének" nevezte a Prigozsin-lázadást.