Visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden: Harrist támogatja elnökjelöltként

Hírek2024. júl. 21.MTI, Növekedés.hu

Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap.

Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében".

A hivatalban lévő elnök egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézet beszédben fejti majd ki.

Az elnök Kamala Harris alelnököt támogatja elnökjelöltként, és a jövő héten részletes beszédben indokolja meg döntését.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Chuck Schumer szerint Biden a hazája érdekeit és a jövőt tartotta szem előtt igaz patriótaként és nagy amerikaiként.

Joe Bidenre június 27., a számára sikertelen televíziós elnökjelölti vita óta egyre nagyobb nyomás helyeződött pártja részéről, megválasztott kongresszusi tagok, valamint korábbi tisztségviselők és a Demokrata Párt anyagi támogatói felől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Biden azt írta, itt az idő, hogy a párt összefogjon, és együtt legyőzzék Donald Trumpot.

Kamala Harris alelnöki jelöltségét Biden még 2020-ban éléete egyik legjobb döntésének nevezte.

Demokrata vezetők sorra méltatják Biden 50 éves politikai karrierjét, sikereit, történelmi örökségét.

Donald Trump az amerikai történelem legrosszabb elnökeként jellemezte Bident a visszalépésről szóló hírt kommentálva.A Demokrata Párt konvenciója augusztusban szavaz az elnök és alelnök-jelölt személyéről.