Viszik a Skodát, mint a cukrot

Hírek2019. márc. 30.Növekedés.hu

Az új, kelet-európai Volkswagen gyár, amely Skoda autókat szerel majd össze, 350 ezer darabos éves kapacitású lesz, olvasható a novinite.com hírportálon. Az értesülés a Skoda vezérigazgatójától, Bernhard Meyertől származik.

A német óriás vállalat azt tervezi, hogy a cseh autó gyártását egy nagyobb gyárba, Bulgáriába vagy szomszédos országok egyikébe helyezi át. A kezdeményezés egyik oka, hogy a cseh márka eladásai évek óta kiemelkedőek és többletkapacitásra van szükség. A terv szerint az új üzem 2022 végén-2023 elején állna munkába.

Bernhard Meyer a Skoda vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a hatalmas beruházás lehetséges helyszíneinek körét 4-ről 2-re csökkentették. Bolgár információk szerint eredetileg Bulgária, Románia, Szerbia és Törökország volt versenyben.

Az új gyárban valószínűleg Skoda Karoq és Seat Ateca SUV modellek készülnek majd, de „erről még nem született döntés”.

A cseh Kvasini térségében, ahol jelenleg ezeket a modelleket gyártják, más járműveket, talán Passat-okat állítanak össze, amelyeket eddig a német Emden városában készítettek.

A beruházás, amelynek elnyerésében Bulgária reménykedik, azt a rést hivatott betölteni, amely a Skoda-megrendelések és a termelési kapacitás között feszül.

Bernhard Meyer szerint a Skoda több, mint 100 ezerrel több járművet adhatott volna el 2018-ban, ha két cseh gyárának, a Kvasiniy és a Mlada Boleslav térségében működő üzemek termelési feltételei lehetővé tették volna.