Zelenszkij megszólalt Prigozsin haláláról

Hírek2023. aug. 24.Sz.A.

Az ukrán elnök szerint Kijevnek semmi köze nincs Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanásához.

Mindenki tudja, ki van a háttérben - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg halálával kapcsolatban - írja a BBC.

A zsoldosvezér magángépe tegnap délután zuhant le rejtélyes körülmények között Moszkva és Szentpétervár között, a fedélzeten utazók közül mindenki életét vesztette.

A hét utas és három fős személyzet között Prigozsin jobbkeze, Dmitrij Utkin is ott volt. A Reutersnek nyilatkozó egyik Wagner-vezető szerint a csapatnak most össze kell tartania, egyelőre nem tudni, ki veheti át Prigozsin helyét.

Időközben azonosították Prigozsin holttestét Oroszországban.

A Wagner-katonák közül többen Fehéroroszországban tartózkodnak, a lengyel biztonsági aggodalmakat növelve.

A zsoldosok másik része Afrika egy tucat államában szolgál, "orosz érdekeket szolgálva", legalábbis Prigozsin ezt állította a héten megjelent videóbejegyzésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig nem kommentálta a magángép lezuhanását, és az Ukrajnában korábban számos harcot megvívó Wagner-csoport vezetőjének halálát.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB állhat a gép lezuhanásának, vagy esetleges felrobbantásának hátterében. Több szakértő szerint robbanóanyagot csempészhettek Prigozsin magángépére, amely műszaki hibára utaló jel nélkül kezdett el zuhanni.

Prigozsin halála - már amennyiben megerősítik - azt jelenti, hogy a Wagner-csoport még nagyobb veszélyt jelent Lengyelországra, mert a zsoldoscsoport vezetése valószínűleg Putyin kezébe kerülhet

- mondta Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő.

Varsó már korábban megerősítette a keleti határainak védelmét, és erőteljes haderőfejlesztésbe kezdett.