7 dolog, amit a sikeres emberek már az első munkanapjukon megtesznek

HR2018. jún 8.Növekedés.hu

Az első munkanap általában a legemlékezetesebb – és a legstresszesebb is. Mire számíthat és hogyan reagáljon bizonyos helyzetekben? Összegyűjtöttük Lynn Taylor munkaügyi szakértő legfontosabb tanácsait, aki még könyvet is írt arról, hogyan kezeljük például a főnökünk kirohanásait. 

  1. Felkészülnek a kérdésekre

Habár az első nap inkább a környezet felméréséről szól, nem árt előre felkészülni a szokásos kérdésekre. A „meséljen kicsit magáról” és a „mit dolgozott előtte” kérdések szinte biztos, hogy felmerülnek az első beszélgetések folyamán.
  1. Korán megjelennek

Érkezzen a munkahelyére minimum 15 perccel előbb, hisz érdemes időt szánni a fizikai környezet feltérképezésére is, és nem utolsó sorban így biztosan elkerüli a késést. A legtöbb munkahelyen ugyanis már kártyás beléptetéssel szabályozzák az érkezéseket. Jobb biztosra menni.
  1. Terveznek

A sikeres emberek mind a saját, mind a cég karrierjét alaposan átgondolják minden reggel. „Nehéz eljutni valahová, ha nem tudjuk merre is megyünk” – állítja Laura Vanderkam szakértő. Egy konkrét terv a napi célokról és az elérésükhöz szükséges lépésekről sokat segíthet az eredményességben.
  1. Relaxálnak

Ez elsőre furcsa lehet, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a munkanap folyamán fontos néha hátradőlni és relaxálni, a pihenés ugyanis segít fenntartani a hatékonyságot. A sikeres emberek tisztában vannak a nyugodt munkakezdés jelentőségével.
  1. Csöndes megfigyelők

„A legjobb dolog, amit az ember az első munkanapján csinálhat, az az, hogy figyel” – véli a szakértő. Az első nap még nem szükséges közölnie munkatársaival a jószándékú tanácsait. Igyekezzen előbb teljes képet kapni a cég működéséről, így hamar rájön, hogy hosszú távon mi hol foglal helyet a vállalat fontossági listáján.
  1. Figyelnek a testbeszédükre

Ha valakivel beszélget, fordítson felé kellő figyelmet és nyitottságot, törekedjen a szemkontaktus megteremtésére. Ezzel könnyen elnyerheti a másik fél bizalmát. Egy apró, de kedves mosollyal jelezheti a legkönnyebben, hogy örül annak, amit hall. Beszéd közben ne tegye keresztbe a kezeit, ezzel ugyanis azt jelzi a beszélgető partnere felé, hogy nem nyitott sem a mondandójára, sem a személyiségére.
  1. Reggel végzik a fontosabb feladatokat

Az írással járó feladatok elvégzésére a reggel a legoptimálisabb idő a szakértők szerint. Az új ügyfél számára egy bemutatkozó levél, javaslatok, jelentések és hosszabb levelek megfogalmazása mind kreativitást igényel, ennek pedig – állítólag - reggel vagyunk a teljében igazán, ráadásul ilyenkor a legmotiváltabb az ember.