A 60 év feletti munkavállalókra is koncentrál majd a Magyar Bankholding

HR2023. ápr. 3.Növekedés.hu

A magyar munkaerőpiacon egyedülállónak számító kezdeményezést indít a Magyar Bankholding. Célja, hogy a munkavállalókat életpályájuk minden szakaszán, az igényeiknek megfelelően támogassa, így a komplex munkavállalói életciklus program elemei folyamatosan indulnak.

A díjnyertes „Fusion” a szakmai pályafutás elején, a gyakornokoknak ad támogatást – idén pedig több új munkavállalói programot is bevezet a bankcsoport.

Májusban startol az „Aktív+” kezdeményezés, kimondottan a 60 év feletti kollégák speciális elvárásainak, igényeinek megfelelő csomaggal.

A Magyar Bankholding átfogó életciklus programjának elve, hogy minden munkavállaló egyformán hasznos tagja a munkatársi gárdának, szerepük megfelelő megtalálása, az igényeikhez igazított munkakör pedig a hatékony és kiegyensúlyozott munkavégzést segíti.

A Magyar Bankholding az Aktív+ elindítását megelőzően kíváncsi volt arra, hogy a 60 év feletti aktív és inaktív lakosság hogyan tekint a munkaerőpiaci lehetőségeire, milyen motivációik és tapasztalataik vannak, és milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha munkahelyválasztásról van szó. A kutatás online formában, 315 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában.

A nyugdíj mellett dolgozók fele nem tudja átadni a tudását

Magyarországon a nyugdíj mellett munkát vállalók közül tízből hatan (63 százalék) azt látják, hogy a jelenlegi és a nyugdíjazásukat megelőző munkájuk jelentősen különbözik. Döntő többségük szerint (73 százalék) a legfőbb különbséget a munka-, illetve feladatkör jellege jelenti. Minden második nyugdíjas dolgozó (51 százalék) úgy látja, nem tudja átadni az évtizedek során felhalmozott tudását tízből hét dolgozó (67 százalék) szerint döntően épp amiatt, mert teljesen más munkakörben tudott elhelyezkedni.

A nyugdíj előtt álló 60 év felettiek ugyanolyan arányban tervezik, hogy dolgoznának a pihenésre szánt évek alatt, mint ahányan nem dolgoznának.

Akik terveznek dolgozni (43 százalék), a legfőbb indokként azt emelték ki, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.

A felmérésben résztvevő 60 év felettiek esetében tízből hatan (58 százalék) azonban úgy látják, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni szándékozók számára az alacsony presztízsű, speciális szaktudást nem igénylő munkák érhetőek el, mint a portás, vagyonőr, árufeltöltő vagy takarító.

Magyar Bankholding: Indul az Aktív+

A Magyar Bankholding ezekre a megállapításokra is reagálva alakította ki a többelemű Aktív+ programját, a 60 év feletti munkavállalóinak támogatására, akiknek a száma mintegy 400 fő.

Az egyik legnagyobb munkáltató vagyunk, és ezzel már önmagában komoly felelősségünk van a munkaerőpiacon és minden munkatársunk felé egyaránt. Két éve dolgozunk azon az átfogó HR stratégiai programon, amelynek elemeit idén tesszük láthatóvá. A komplex életciklus programunkkal már a teljes munkavállalói karrierívet, a speciális belépési pontokon, az adott igényeknek megfelelően igyekszünk támogatni

fogalmazott Dobi Kitti, a Magyar Bankholding emberi erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettese.

A már jól ismert, országos Fusion gyakornoki programból tavaly kilencvenen tudtak átlépni főállású munkavállalóvá, amely jól mutatja a program sikerét. A komplex munkavállalói életciklus-program ezt folytatja és egészíti ki a teljes szakmai karrierpályára adott támogatással. Az első lépcsőfok a májusban induló, Start + frissdiplomás program, a Bébi+ a kisgyermekes családokat segíti és támogatja a szülők visszatérését a munkába, májusban pedig rajtol a teljesen új szemléletű Aktív+.

Az Aktív+ fő eleme a sajátos, 60 feletti életkorra szabott plusz juttatási csomag.

A Magyar Bankholding a Munka Törvénykönyvén felüli plusz szabadnapot biztosít a programban résztvevők számára, és az életkornak megfelelő egészségszűrést és mentálhigiénés tanácsadásokat is igénybe tudnak venni a kollégák.

A minőségi idő és az én-idő ugyancsak fókuszban lesz, a dolgozói jóllétet számtalan szabadidős kikapcsolódási lehetőség támogatja majd. Az unokákkal közös programokra, így akár egy közös nagyszülő-unoka fotózásra is biztosít keretet a Magyar Bankholding.

A szakmai munkavégzést képzések, köztük digitális készségfejlesztések kísérik. Folyamatosan alakulnak a vegyes életkorú csapatok, ami nem csupán egyirányú tudásmegosztást tesz lehetővé. Az Aktív+ szerves része a mentorprogram, amelynek célja a 60 év feletti életkorú dolgozók bevonása a tudásátadásba.

Nagy hangsúlyt kap majd a közösség: a szenior kollégákat munkahelyi közösségi csoport várja rendszeres programokkal, amelyben aktívan részt vehetnek, hogy javaslataikkal, ötleteikkel hozzájáruljanak az Aktív+ folyamatos fejlesztéséhez.

Mire van igény a nyugdíj mellett? 

Az Aktív+ programelemei találkoznak a nyugdíj előtt állók elképzeléseivel. A Magyar Bankholding kutatásában a megkérdezettek számára a nyugdíj melletti munkavégzés során elsődleges fontosságúak a juttatások és a fizetés, de a rugalmas munkavégzés, a szakmai kompetenciák fejlesztése és a munka-magánélet egyensúlya egyaránt a legfontosabb nyolc szempont között szerepelnek.

A felmérés során a bankcsoport arra is kíváncsi volt, a dolgozók milyen nyugdíjazás előtti időszakot támogató, gondoskodó programokat látnának szívesen. Minden harmadik válaszadó az önkéntes nyugdíjpénztári és előtakarékossági hozzájárulást emelte ki, de a plusz juttatások és a fizetésemelés (21 százalék) mellett a szükséges jogi tájékoztatásra is igényük van (10 százalék).

A Magyar Bankholding Aktív+ programja a 60 év feletti munkavállalók egyedi igényeinek megfelelő támogatást nyújt. A teljes munkavállalói életciklus elején a Fusion ad belépőt a gyakornokoki létbe, a kisgyermekes családokat a Bébi+ program, a frissdiplomásokat a májusban induló Start+ segíti.