A japánok ezekkel a módszerekkel érik el, hogy hatékonyabbak legyenek

HR2019. ápr. 23.Növekedés.hu

Japán egyik legismertebb coach-a olyan cégeknek dolgozott, mint a Panasonic, a Komatsu vagy a Takeda, ez idő alatt pedig felmérte, hogy a japánok mely trükköket alkalmazzák, hogy még hatékonyabbak legyenek.

Adrian Shepherd az elmúlt 24 évben Japánban élt és dolgozott. Hivatása, hogy segítsen ügyfeleinek a feladataik és kötelezettségeik szervezésében, növelve a hatékonyságot. Olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Panasonic, a Komatsu vagy a Takeda. A Business Insidernek mesélt arról, hogy a japánok mely trükköket alkalmazzák, hogy még hatékonyabbak legyenek.

A Kaizen filozófiáját követik

A Kaizen japánul folyamatos fejlődést jelent. Filozófiája, hogy minden probléma egyben lehetőség is a fejlődésre, fejlesztésre. Nem a hibás, a felelős megállapítása az elsődleges célja, hanem a kialakult helyzet megoldása, tanulás a történtekből. Ez a szemléletmód a japán emberek életének minden területére kiterjed.

Harmonikus környezetet alakítanak ki otthon és a munkahelyükön is

Tokióban és Oszakában nem ritka, hogy az emberek 20 négyzetméteres vagy még annál is kisebb lakásokban élnek, ezért a japánoknak alaposan át kell gondolniuk, hogy mit vásárolnak. Nem csoda, hogy Marie Kondo kulturális jelenséggé vált a népszerű „Rend a lelke mindennek” című könyvével. Kondo útmutatását követve rengetegen szelektálták a felesleges dolgait az irodáikból.

A részletekre is ugyanannyi figyelmet fordítanak 

A japánok nagy figyelmet szentelnek a részleteknek: a termékek csomagolása, a tisztaság fontossága mind azt mutatja, mennyire odafigyelnek az apróbb dolgokra is. A japán emberek sosem állnak úgy még a legjelentéktelenebb ügyekhez sem, hogy „ez nem olyan fontos”. Hiába időigényesebb, mindig mindenre ugyanannyi figyelmet fordítanak.

Azért vesznek hosszú fürdőket, hogy javítsák az alvás minőségét

Az amerikaiak általában munka előtt vesznek egy gyors zuhanyt, a japánok ezzel szemben hosszú fürdőt vesznek az esti rutinjuk részeként, hogy ezzel javítsák az alvásuk minőségét. Tisztában vannak vele, hogy a kipihentség mekkora szerepet játszik a hatékonyságban, így erre is kiemelt figyelmet fordítanak.