A távmunka állandó készültsége stresszt jelent, lekapcsolódási időre lenne szükség

HR2021. júl. 16.Sz.A.

A rossz mentális egészséggel, a depresszióval, és kiégéssel összefüggő úgynevezett technostressz, vagyis a digitális eszközök használatához kötött szorongás is fokozódhat az otthoni munkavégzés miatt - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán, amely a home office mentális kockázataira fókuszált.

A járványügyi korlátozások ugyan enyhültek, az otthonról végzett munka azonban továbbra is többlet stresszforrást jelenthet a mindennapjainkban - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság online szakmai fórumán.

A bezártságban, és bizonytalanságban töltött hónapokban felgyülemlett feszültség a fokozott készenlét oldódásával szorongásos, depresszív tünetekben jelenhet meg. A szakemberek többek között a munka és a magánélet közti határ megtartásának fontosságára hívták fel a figyelmet.A pandémia, és az azzal járó korlátozások jelentős, hosszútávú stresszforrást jelentenek, megjelenhetnek vagy fokozódhatnak a depresszív és a szorongásos tünetek. Ez a hatás a mentális betegségekkel, valamint a függőségekkel küzdők körében hatványozottan érvényesül, hiszen ők kiemelten veszélyeztetettek a fenti tünetek tekintetében – hangsúlyozta Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője.

Az online munkavégzésből adódó szabadság, a külső kontroll visszaszorulása megkönnyebbülést jelenthet, azonban a mentális egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a napirendünket, megszokott rutinunkat mi magunk tartsuk fent. Emellett kulcsfontosságú a testmozgás, valamint a társas kapcsolataink fenntartása, az alkoholfogyasztásra pedig érdemes kiemelten odafigyelni – tette hozzá a szakember.

Az addiktológus – pszichológus továbbá kiemelte, hogy a járványhelyzet ugyan enyhülőben van, mégis érvényesülhetnek a korábbi korlátozásokból, valamint a fertőzésből fakadó hosszútávú hatások. Megjelenhet a poszt-covid szindróma, amely testi tünetekben, illetve mentális problémákban jelentkezhet, melyek hasonlóak a poszttraumás stresszzavarban tapasztalt tünetekhez.- Előfordulhat, hogy amíg a tényleges vészhelyzet van, addig mozgósítom a tartalékokat, de pont ebben a nyugodtabb időszakban, amikor kiengedhet az ember, amikor eltűnik a közvetlen stressz, kevésbé látszik az, hogy mivel kell akutan megküzdenem, akkor visszacsaphat, visszajöhet ez az utólagos stresszhatás. És elképzelhető, hogy ilyenkor jönnek felszínre a tünetek - mondta el Demetrovics Zsolt.

A rossz mentális egészséggel, depresszióval, és kiégéssel összefüggő technostressz, vagyis a digitális eszközök használatához kötött munkahelyi stressz is fokozódhat az otthoni munkavégzés miatt. Ez több formában is megjelenhet, például a túlterhelésben, a komplexitásban, a munka és más életterületek összemosódásában, és a digitális eszközök gyors fejlődéséből adódó bizonytalanságban  – mutatta be Simon Adél Csenge, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola doktorandusza.

Emellett az e-mail szorongás is fontos kockázata az online munkavégzésnek, a munkavállaló állandó válaszkényszert élhet meg, valamint az e-mailek, felszólítások olyan mértékben áraszthatják el, ami már hátráltatja a munkavégzést. Megoldásként a munka utáni „lekapcsolódási jog” beépítését említette a doktorandusz.