Az amerikaiak nagy része a korlátozások feloldása után is otthonról dolgozna

HR2020. máj. 6.Növekedés.hu

Az amerikai munkavállalók 42 százaléka dolgozik otthonról, ez hatalmas ugrás a járvány előtti állapothoz képest, amikor csupán kilenc százalék mondhatta el ezt magáról. A munkavállalók 60 százaléka állítja: legalább ugyanannyira, vagy akár még produktívabbak, mint amikor az irodából dolgoztak.

A válaszadók 42 százaléka dolgozik jelenleg otthonról, ami hatalmas ugrás a járvány előtti állapothoz képest, amikor az Egyesült Államokban mindössze kilenc százalék mondhatta el ezt magáról – derül ki a CNBC és a Change Research által készített közös felmérésből. A közvéleménykutatás során közel 6 ezer embert kérdeztek meg, összesen hat államban, április 17-én és 18-án.

A COVID-19 világjárvány amerikaiak millióit késztette arra, hogy otthonról dolgozzanak. A munkavállalók körében egyre elterjedtebb és népszerűbb ez a munkaforma. Sokan már most úgy érzik, nem szeretnének visszatérni a korábbi berendezkedéshez. 

A kutatásból az is kiderül, hogy:

  • Ha az amerikai gazdaság újraindul, 24 százalékuk szeretne továbbra is home office-ban dolgozni, 55 százalékuk viszont visszatérne az irodába, 20 százalékuk pedig még nem biztos a döntésében.
  • A megkérdezettek 14 százaléka érzi úgy, hogy sokkal többet dolgozik így, míg a válaszadók 19 százalékának ez az első alkalom, hogy megtapasztalja ezt a fajta munkavégzést.
  • A munkavállalók 60 százaléka szerint legalább ugyanannyira, vagy akár még produktívabbak, mint amikor az irodából dolgoztak.

Viszont, ha több százezren, vagy akár több millióan állnának át a távoli munkavégzésre, az komoly következményekkel járna az amerikai gazdaságban.

Például, ha a vállalatok úgy döntenek, nem vásárolnak vagy bérelnek irodákat, hogy pénzt takarítsanak meg ezáltal, akkor ez akár százmilló dolláros veszteséget eredményezhet az építőiparban és az ingatlanfejlesztők körében.

Az adatok azt is jelzik, hogy jelentős különbség van a jövedelemszintek között az otthoni munkavégzés terén.

Akik évente kevesebb, mint 50 000 dollárt keresnek, azoknak mindössze 24 százalékuk dolgozik otthonról. Az 50 000 és 100 000 dollár között keresők 36 százaléka, a 100 000 dollárt vagy annál többet keresőknek pedig a 46 százaléka dolgozik otthonról.