Komoly kizsákmányolás folyik a világ leggazdagabb emberénél

HR2021. ápr. 2.D.J.

Az Amazon amerikai telephelyein a beszámolók alapján áldatlan állapotok uralkodnak. Alabamában a dolgozók egy szakszervezet megalapításában látják a kiutat. Mint ismert az Amazont a világ leggazdagabb embere alapította.

Bár magyar felülete még nincs, ettől még itthon is közkedveltnek számít az Amazon áruház. Annyira, hogy Magyarországon már jó ideje benne vannak a 20 legnépszerűbb online piactér között.

A széles kínálatuk mellett most már évek óta arról is híresek, hogy a dolgozóikat valósággal kizsigerelik. Az amerikai raktárakban például folyamatosan nyomon követik a munkások mozgását. Ha nem elég hatékonyak az állásuk elvesztéséről a beosztottakat sokszor csak egy SMS értesíti.

Jobban törődnek a robotjaikkal, mint az alkalmazottjaikkal

mesélte a Guardiannek még egy éve egy raktáros, aki amiatt panaszkodott, hogy hiába lett rosszul

a cég egészségügyise csak felírt neki egy aszpirint és már küldte vissza dolgozni.

Vannak telephelyek, ahol a napi 10 órás munka alatt nem csak, hogy tilos a beszélgetés és a telefonhasználat, de a túl sok WC-szünet is megrovással, sőt egy idő után akár elbocsátással is járhat. Azt viszont már az amerikai Nemzeti Munkaügyi Testület derítette ki, hogy a cégnél több munkást megfenyegettek vagy ki is rúgták, pusztán azért mert a vállalat járványkezelését élesen kritizálták.

A Thomson Reuters hírügynökség jótékonysági szervezete a napokban számolt be egy új esetről. Egy denveri alkalmazott, aki a neve elhallgatását kérte, azt mondta: 2019 óta dolgozott az Amazonnak sofőrként. Nála akkor telt be a pohár, amikor olyan kamerákat szereltek fel a gépjárművekre, amelyeken keresztül megfigyeli őket egy mesterséges-intelligencia. A program a sofőrök testtartását is kielemzi és azt is számon tartja ha valaki ásít. A kamerák felszerelése után a férfi úgy érezte, hogy ez neki már túl sok és felmondott.

Ez a történet pont akkor látott napvilágot, amikor az Amazon épp egy komoly fordulópont elé érkezett.

A társaság egyik alabamai raktárában, ahol 5800-an dolgoznak, az alkalmazottak ugyanis épp egy szakszervezet alapításán dolgoznak.

Nem ez az első ilyen irányú kísérlet. Még 2014-ben volt egy hasonló kezdeményezés, de azt akkor sikerült elfojtania az Amazonnak. Most is igyekeznek minden követ megmozgatni, hogy elejét vegyék a szakszervezet megalakulásának. Például Facebook hirdetésekben üzennek a dolgozóknak, hogy ez a részükről plusz kiadásokkal járhat.

Még a mellékhelyiséget is kiplakátolták, rajta a kérdéssel: „Hova fog menni a pénzed?”

Az Amazon persze nem pusztán 5800 dolgozó szervezkedésétől fél, hanem attól, hogy az első szakszervezet megalakulása lavinát fog beindítani. Az online áruház Amerikában a második legnagyobb foglalkoztató az üzleti szférában. Az USA-ban 800 ezer dolgozójuk van és ha Alabamában a raktárosok sikert aratnak akkor rengeteg másik telephely követheti a példájukat. Az Amazonnak pedig persze semmi kedve különféle szakszervezetekkel egyezkedni arról, hogy mi jár a dolgozóknak.

Hogy az ellen-kampány mennyire sikeres, az még nem dőlt el. Cikkünk írásakor még kérdéses, hogy a szakszervezet létre tud-e jönni.

Az utóbbi napokban az alabamai fejlemények annyira fontos üggyé váltak az amerikai politikában, hogy még Joe Biden elnök is kiállt a dolgozók mellett.

Közben az ismert horror-sztorikat a közösségi oldalakon is felemelgették a demokraták. Mark Pocan kongresszusi képviselő például azt hozta fel, hogy a dolgozóknak sokszor egy üvegbe kell vizelniük, mert nem mehetnek ki a mellékhelyiségre sem. Bár ehhez hasonló történetekről több alkalmazott is beszámolt már, az Amazon tagadta, hogy ez igaz lenne. Azt írták: „Ha ez így lenne senki nem dolgozna nálunk”.

A fordulat épp ezen a ponton jött a történetbe. Az Amazon ugyanis meglepő módon Twitteren elkezdett vitába szállni azokkal a politikusokkal, akik élesen kritizálták a vállalatot. Voltak olyan felsővezetők, akik névvel vállalták a „konfliktust”. Az Amazon egyik alelnöke Dave Clark például utalt rá, hogy a baloldali progresszívek egyik példaképe Bernie Sanders csak ígérgetni tud, szemben az ő cégükkel, akik nem csak a szavak szintjén állnak ki a dolgozók mellett.

De a verbális csörtékbe az áruház hivatalos fiókja az „Amazon News” is beszállt. Miután a demokrata Elizabeth Warren jelezte, hogy a nagy technológiai cégek kihasználják a törvények kiskapuit az Amazon így reagált:

Warren szenátor, az adótörvényeket maguk csinálják, mi csak betartjuk őket. Ha nem tetszenek a törvények, amelyeket alkottak, akkor természetesen változtassák meg őket.

Az amerikai üzleti életben ez a fajta kommunikáció minden csak nem megszokott.

A VOX értesülése szerint az Amazon azért keményített be a Twitteren, mert a vállalat hamarosan távozó vezérét Jeff Bezost zavarta, hogy a kritikus megjegyzésekre a társaság nem reagál kellő határozottsággal.