Öt mód, hogy ne féljen a nyilvános szerepléstől

HR2018. máj 16.Növekedés.hu

Pszichológusok szerint az átlagember kifejezetten tart attól, hogy nyilvános beszédet kell tartania. A következő ötleteinkkel segítünk csökkenteni a lámpalázat és mutatjuk, hogyan készülhet fel egy prezentációra. 

Kép: Getty Images
Felmérések szerint egy tárgyalás vagy prezentáció sikeressége nagyrészt azon múlik, hogy milyen jól tudjuk eladni magunkat, mintsem azon, hogy miről is van szó. Ezért is fontosak az alábbi pontok:

1. Tervezze meg az előadást!

Önnel is előfordult már, hogy mikor megtudta, prezentációt kell tartania, az első, ami az eszébe jutott az volt, hogy „De mit fogok mondani?” A sikeres prezentáció alapja a felkészülés. Ahelyett, hogy elkezdene szorongani, tegye a következőt: bontsa fel részekre az előadását, de figyeljen arra, hogy ezek logikailag összetartozzanak. Hasonlóan, mint a könyvekben a fejezetek. A kulcsüzenetek azok az információk, amelyet az előadó mindenképpen szeretne eljuttatni partnerének. Ezekből elég 4-5 egy előadás során. Ezután megszületik a váz, amely segítségével már ki is lehet dolgozni a prezentációt. Figyeljen arra, hogy előadása 20-25 percnél ne tartson tovább

2. Készítsen vázlatot!

Próbálja elkerülni, hogy papírról olvassa fel az egész szöveget, előadás közben inkább csak megnyugtatásként szolgáljon a vázlat, d jó, ha kéznél van. A vázlatpontokhoz rendeljen időtartamot is, nehogy elvesszen egy-egy résznél, és a végén ne maradjon idő a konklúzióra. A szakértők továbbá azt ajánlják, hogy valamilyen személyes történettel kezdje az előadását. A sztorinak ugyanakkor mindenképpen kapcsolódnia kell a témához, különben rossz benyomást kelthet. A legjobb beszédek szívből jönnek, nem pedig papírról olvasva.

3. Gyakoroljon!

A gyakorlás azért fontos, mert így beépül az élmény, a sok ismétlés pedig segíthet leküzdeni a nyilvános beszéd elleni szorongást. Sokaknak elég csupán a tükör előtt gyakorolnia, de ha ez nem elég, akkor tartson főpróbát: kérje meg a párját, vagy családtagját, hogy legyen a közönsége, hallgassa végig, majd mondjon véleményt. Gyakorlás közben könnyebb észrevenni az esetleges hibákat is. Mindig húzza ki magát, a kézmozdulatai, lépései lassúak legyenek. Soha ne fordítson hátat a hallgatóságnak, és próbálja minél szélesebb körben felvenni a szemkontaktust az emberekkel. 

4. Öltözzön fel megfelelően!

Mindenki azt szeretné, ha a közönség a mondandójára összpontosítana, nem arra, hogy az előadó milyen öltözetben jelenik meg. Ez nem jelenti azt, hogy ne viselhetné a legjobb ruháját, inkább azt, hogy kerülje a feltűnést. Kevés ékszert hordjon, győződjön meg arról, hogy a ruhája nem gyűrött. Ne vegyen fel olyan ruhát, amit túl nagy minták, vagy túl színes motívumok tarkítanak. Ne felejtse, ki a célközönség. Például, ha bankárok vagy ügyvédek vesznek részt az előadáson, főleg sötét színeket viseljen, amelyek a komolyságot sugározzák.

5. Vonja be a közönséget!

Sose felejtse el, hogy a valódi főszereplő a közönség. Amennyire csak tud, járjon utána, hogy kik alkotják a hallgatóságot. Nem mindegy, hogyan szól a közönséghez, tudnia kell, milyen igényeik, elvárásaik vannak, mi motiválja őket, és mennyire tájékozottak a témában. Bizonyos időközönként érdemes megtörni a prezentációt például egy kérdéssel vagy más interaktív feladattal, így biztosan nem lesz unalmas az előadása.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.