Öt mód, hogy ne féljen a nyilvános szerepléstől

HR2018. máj 16.Növekedés.hu

Pszichológusok szerint az átlagember kifejezetten tart attól, hogy nyilvános beszédet kell tartania. A következő ötleteinkkel segítünk csökkenteni a lámpalázat és mutatjuk, hogyan készülhet fel egy prezentációra. 

Kép: Getty Images
Felmérések szerint egy tárgyalás vagy prezentáció sikeressége nagyrészt azon múlik, hogy milyen jól tudjuk eladni magunkat, mintsem azon, hogy miről is van szó. Ezért is fontosak az alábbi pontok:

1. Tervezze meg az előadást!

Önnel is előfordult már, hogy mikor megtudta, prezentációt kell tartania, az első, ami az eszébe jutott az volt, hogy „De mit fogok mondani?” A sikeres prezentáció alapja a felkészülés. Ahelyett, hogy elkezdene szorongani, tegye a következőt: bontsa fel részekre az előadását, de figyeljen arra, hogy ezek logikailag összetartozzanak. Hasonlóan, mint a könyvekben a fejezetek. A kulcsüzenetek azok az információk, amelyet az előadó mindenképpen szeretne eljuttatni partnerének. Ezekből elég 4-5 egy előadás során. Ezután megszületik a váz, amely segítségével már ki is lehet dolgozni a prezentációt. Figyeljen arra, hogy előadása 20-25 percnél ne tartson tovább

2. Készítsen vázlatot!

Próbálja elkerülni, hogy papírról olvassa fel az egész szöveget, előadás közben inkább csak megnyugtatásként szolgáljon a vázlat, d jó, ha kéznél van. A vázlatpontokhoz rendeljen időtartamot is, nehogy elvesszen egy-egy résznél, és a végén ne maradjon idő a konklúzióra. A szakértők továbbá azt ajánlják, hogy valamilyen személyes történettel kezdje az előadását. A sztorinak ugyanakkor mindenképpen kapcsolódnia kell a témához, különben rossz benyomást kelthet. A legjobb beszédek szívből jönnek, nem pedig papírról olvasva.

3. Gyakoroljon!

A gyakorlás azért fontos, mert így beépül az élmény, a sok ismétlés pedig segíthet leküzdeni a nyilvános beszéd elleni szorongást. Sokaknak elég csupán a tükör előtt gyakorolnia, de ha ez nem elég, akkor tartson főpróbát: kérje meg a párját, vagy családtagját, hogy legyen a közönsége, hallgassa végig, majd mondjon véleményt. Gyakorlás közben könnyebb észrevenni az esetleges hibákat is. Mindig húzza ki magát, a kézmozdulatai, lépései lassúak legyenek. Soha ne fordítson hátat a hallgatóságnak, és próbálja minél szélesebb körben felvenni a szemkontaktust az emberekkel. 

4. Öltözzön fel megfelelően!

Mindenki azt szeretné, ha a közönség a mondandójára összpontosítana, nem arra, hogy az előadó milyen öltözetben jelenik meg. Ez nem jelenti azt, hogy ne viselhetné a legjobb ruháját, inkább azt, hogy kerülje a feltűnést. Kevés ékszert hordjon, győződjön meg arról, hogy a ruhája nem gyűrött. Ne vegyen fel olyan ruhát, amit túl nagy minták, vagy túl színes motívumok tarkítanak. Ne felejtse, ki a célközönség. Például, ha bankárok vagy ügyvédek vesznek részt az előadáson, főleg sötét színeket viseljen, amelyek a komolyságot sugározzák.

5. Vonja be a közönséget!

Sose felejtse el, hogy a valódi főszereplő a közönség. Amennyire csak tud, járjon utána, hogy kik alkotják a hallgatóságot. Nem mindegy, hogyan szól a közönséghez, tudnia kell, milyen igényeik, elvárásaik vannak, mi motiválja őket, és mennyire tájékozottak a témában. Bizonyos időközönként érdemes megtörni a prezentációt például egy kérdéssel vagy más interaktív feladattal, így biztosan nem lesz unalmas az előadása.