Színt vallottak a munkavállalók - ilyen helyeken igazán jó dolgozni

HR2023. nov. 17.Növekedés.hu

A PwC Magyarország 2023-as Munkaerőpiaci preferencia felmérésében több, mint 80 000 magyar kitöltő - fiatalok és tapasztalt szakemberek - osztotta meg a véleményét munkahelyválasztási szempontjaikról és jelölték meg az általuk legvonzóbbnak tartott munkáltatókat. Tavalyhoz képest egyértelműen felértékelődtek a humán szempontok és a vezető szerepe, de változatlanul a méltányos kompenzáció az első számú elvárás a munkáltatók felé. Az Év Legvonzóbb Munkahelye díjat az Audi Hungaria kapta.

A felmérés főbb megállapításai:

  • Tekintettel a stabilan magas inflációs környezetre, a versenyképes alapbér mellett az egyéb pénzbeli juttatásokat (túlórakifizetés, bónusz) kínáló munkahelyek a vonzóak. 

  • Ugyanakkor a munka tartalma, a magánélet tiszteletben tartása, valamint a csapat és a vezető szerepének növekedése mind arra mutatnak, hogy a munkavégzés azon körülményei is fontosak a munkavállalóknak, amelyekre elsősorban a közvetlen felettes van hatással.

  • A toborzásért felelős szakemberek jelentős kihívásokkal néznek szembe: az elöregedő társadalom munkaerőpiaci hatásai, a csökkenő munkanélküliség, a digitális kompetenciák növekvő szerepe és új nagyvállalatok megjelenése.

  • A jelöltvezérelt piac jelensége a munkavállalók preferenciáiban egyértelműen nyomon követhető.

  • Míg előző évben a munkahely stabilitása kiemelten fontos szerepet kapott, idén a munkavállalók kevésbé tartanak munkahelyük elvesztésétől, és inkább olyan tényezőkre fókuszálnak, mint az alapbér növelése, vagy a munka-magánélet egyensúlyának megtalálása. 

  • A pénzbeli javadalmazási elemek tavalyhoz képest még tovább erősödtek: az alapbér és túlórapénz mellett megjelent a bónusz (3. legfontosabb), illetve bizonyos szegmenseknél a havi teljesítménybér is.

  • A vezetők szerepének növekedését számos preferencia előtérbe kerülése jelzi: a munka tartalma (4. hely), a magánélet tiszteletben tartása (5. hely) a munkaidőn belül elvégezhető munkamennyiség (7. hely) és az egyértelmű vezetői elvárások (10. hely) is a vezetők felé megfogalmazott „elvárások”.

  • A gyors előrejutás ígérete (Karrierlehetőségek: 3. hely) és a folyamatos fejlődés (Továbbképzési lehetőségek: 5. hely) a fiatalok számára kiemelten fontosak.

  • A már foglalkoztatottak a magánélet tiszteletben tartását (5. hely) és a támogató, együttműködő csapatot (6. hely) igénylik határozottabban. Náluk a karrierlehetőségek nem is kerültek be a top10 preferenciák közé.

  • A vezető személye, inspiráló és gondoskodó attitűdje az, ami a pénzbeli juttatások mellett döntő szempont, ezért azt fejleszteni, és a jelöltek felé láthatóbbá kell tenni.