Vezérigazgatók tippjei a sikeres távmunkához

HR2021. feb. 19.B.F.

A távmunka már a 2020-as világjárvány előtt terjedni kezdett, most pedig úgy tűnik, egyre több helyen marad is ez a munkavégzési forma. A Fast Company arról kérdezte a vezérigazgatókat, hogyan lehet fenntartani a hatékonyságot, ha otthonról dolgozunk.

A távmunka előnyeit sokan méltatják: nem kell ingázni, pénzt takaríthatunk meg, és a vezetők a földrajzilag különböző helyeken élőket is könnyebben tudják alkalmazni. Ugyanakkor új kihívások elé is állított: közel egy év otthoni munkavégzés után már nehéz lehet folyamatosan hatékonynak lenni.

A megkérdezett vezérigazgatók egyetértenek abban, hogy nagyon fontos az alkalmazottak igényeire figyelni, és sokan azt javasolják, hogy kísérletezzünk: kis mértékben változtatunk a napi rutinunkon, így kitapasztalhatjuk, mely napszakban tudunk a legeredményesebben dolgozni.

Ellen Pao, a Project Include vezérigazgatója

Ellen Pao azt tanácsolja, hogy legyünk rugalmasabbak az ütemtervekkel kapcsolatban, és vegyük számításba, hogy bármikor történhet váratlan esemény. Pao szerint az otthoni munkavégzés velejárója, hogy kevésbé vagyunk tudatában annak, hogy mi történik valakinek az életében, és nehezebben következtetünk valakinek az érzelmi állapotára hívások és e-mailek útján. Ő például elmondása szerint kevésbé türelmes és sokkal többet szorong.

Niren Chaudhary, a Panera Bread vezérigazgatója

Niren Chaudhary szerint érdemes kreatív módszereket keresni arra, hogy a munkán kívül is kapcsolatba maradhassunk a csapattal, építsük és erősítsük a munkahelyi kapcsolatokat. Ezenkívül szánjunk megfelelő mennyiségű időt a kikapcsolódásra is, amely lehet meditáció, edzés vagy akár netflixezés is. Továbbá ne felejtsük el dicsérni, ha valaki jó munkát végez, megbecsülésünket mindig fejezzük ki a csapatunk irányába.

Joel Flory, a VSCO vezérigazgatója

Joel Flory kiemelte, hogy a jelenlegi virtuális világban nagyon fontos számára azoknak a jól bevált szokásoknak a fenntartása, amelyek segítették a hatékonyságban, amikor még az irodában dolgozott. Őt például az segíti a kreatív gondolkodásban, ha korán felkel edzeni, vagy értekezletek között sétál egyet.

Jennifer Hyman, a Rent the Runway vezérigazgatója

Jennifer Hyman számára a világjárvány idején az, hogy rendesen felöltözött, segített megőrizni a normalitást a mindennapjaiban. Amikor tavaly márciusban a nap 24 órájában pizsamát viselt, nehezen tudta fenntartani a motivációt. A reggeli készülődés jelzi a testnek és az elmének, hogy aznap a hatékonyság a prioritás.

James Park, a FITBIT vezérigazgatója

James Park tudja, hogy a folyamatos Zoom-értekezletek egy idő után nehezek és fárasztóak lehetnek, ezért ő megpróbál a nap folyamán többször szünetet tartani – akár csak 30 percre is – amikor feláll a géptől. Ilyenkor ő általában gyorsan edz egyet, ami javítja mind testi, mind lelki egészségét.

Dan Springer, a DOCUSIGN vezérigazgatója 

Dan Springer azt tanácsolja, hogy legyen egy olyan ütemtervünk, amihez tartjuk magunkat. Jelöljük ki, a nap mely szakaszába fogunk dolgozni, és mikor nem, és ehhez tartsuk magunkat. Ha pedig úgy érezzük, fogy a motivációnk, érdemes lehet kipróbálni, hogy az otthonunk különböző pontjain végezzük a munkánkat, ez segíthet elkerülni az egyhangúság érzését.