Budapesten megállt a lakásár-emelkedés, országosan 3 százalék lehet idén a drágulás

Ingatlan2021. máj. 20.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

Az MNB Lakáspiaci jelentése alapján 2020-ban jelentősen csökkent a lakásárak éves növekedési üteme. Országosan 6,6 százalékkal emelkedtek az árak, míg Budapesten stagnálás volt megfigyelhető. Az állami otthonteremtési programok érdemben segítik a keresletet és ezáltal a kínálat bővülését. A hitelezési folyamatok egészségesek, az újonnan folyósított hitelek 99 százaléka fix kamatozású és forint alapú. Rendkívül kedvező továbbá, hogy a munkaerőpiac nem elbocsátásokkal, hanem döntően a munkaórák számának csökkentésével alkalmazkodott a válsághoz.

A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb Lakáspiaci jelentéséről online sajtótájékoztatót tartott.

Nagy Tamás, a jegybank igazgatója rámutatott, a vállalatok a járvány ideje alatt nem létszámleépítésekkel, hanem a munkaórák számának csökkentésével alkalmazkodtak. Ez alapvetően gyorsabb munkaerőpiaci helyreállást tesz lehetővé a gazdaság újranyitásával.

Forrás: MNB, KSH

Ingatlanárak

2020-ban országosan mérséklődött az ingatlanok áremelkedésének üteme. Budapesten stagnáltak a lakásárak.

Az idei második negyedévre az országos szintű nominális áremelkedés 3 százalékra lassulhat az MNB várakozásai alapján.

A felfelé mutató kockázatok azonban jelen vannak. Az otthonteremtési programok keresleterősítő hatása lecsapódhat az árdinamikában.

Tranzakciószám

Nagy Tamás elmondása alapján a lakáspiaci tranzakciók száma tavaly érdemben csökkent a koronavírus miatt. Országos szinten 15,5 százalékkal mérséklődött az adásvételek száma. Vidéken 13,1, Budapesten pedig 25,1 százalékos volt a visszaesés.

Albérleti piac

A járvány hatására jelentősen bővült a hosszú távra kínált ingatlanok száma a fővárosban.

2021 márciusában Budapesten 30, Budapest belső kerületeiben 33 százalékkal nőtt éves alapon a kínálat. A megyeszékhelyeken ezzel szemben 10 százalékos szűkülés volt megfigyelhető.

A fővárosi megnövekedett kínálat többek között azzal magyarázható, hogy a nemzetközi turizmus befagyásával a korábban rövidtávra kiadott lakásokat a tulajdonosok elkezdték hosszú távra kiadni.

A megnövekedett kínálat hatására országos szinten 10 százalékkal csökkentek az albérleti díjak 2021 márciusa és 2020 februárja között. Budapesten enyhén 10 százalék feletti, míg Pest belső kerületeiben 17 százalékot meghaladó visszaesés bontakozott ki a bérleti díjakban – mutatott rá Nagy Tamás.

Finanszírozás

Tavaly a járvány ellenére sem esett vissza tartósan a lakáscélú hitelkibocsátás. A hitelből történő lakásvásárlások aránya a 2019-es 44-ről 47 százalékra emelkedett.

A lakásvásárlási célra is fordított Babaváró kölcsönöket is beleszámolva az MNB becslése szerint a lakástranzakciók 63 százalékához kapcsolódik hitel.

Nagyon kedvező, hogy az újonnan folyósított jelzáloghitelek 99 százaléka forint alapú és fix kamatozású.

CSOK

A lakáshitelezésen belül fontos szerepük van az államilag támogatott hitelprogramoknak. Erre jó példa a Babaváró hitel és a CSOK.

A negyedik negyedév során még kivárás mellett is a kibocsátott lakáshitelek 21 százaléka, mintegy 49 milliárd forint volt CSOK-támogatás mellett felvett lakáshitel – tette hozzá Nagy Tamás.

Kínálat

Az újlakás-kínálat jelentősen bővült 2020-ban, elsősorban a vidéki családi házas építkezések miatt. Az építőipar kínálati korlátjai oldódtak a tavalyi évben. Előretekintve azonban a szakképzett munkaerő hiánya ismét probléma lehet.

Tavaly országosan 28 ezer darab újépítésű lakást adtak át. A vidéki természetes személyek által épített ingatlanok számában láthattunk egy 50 százalékot meghaladó ugrást – fejtette ki Nagy Tamás.

Emellett 32 százalékkal nőtt a vidéki vállalkozások és 9 százalékkal a budapesti vállalkozások által átadott lakások száma. A kiugró lakásátadások száma többek között arra vezethető vissza, hogy nagyon sokáig még azzal lehetett számolni, hogy 2021-től szigorodnak az energetikai szabványok, ezért az építkezéseket igyekeztek befejezni 2020 év vége előtt.

2021 első negyedévében éves alapon tovább nőtt az új átadások száma, elsősorban Budapesten. Országos szinten 6150 darab új lakást adtak át idén január és március között, mely 29 százalékos éves alapú növekedésnek felel meg.

Építési engedélyek

2020-ban csökkent a kiadott új építési engedélyek száma, különösen Budapesten. Az idei évtől azonban újból élénkülés látszik a kedvezményes áfa-szabályozás hatására – mutatott rá Nagy Tamás.

Építési költségek

A lakásépítési költségek 2020-ban 11 százalékkal drágultak, ezen belül az anyagköltség 13 százalékkal. Nagyobb kockázatot az idei első negyedévben mért kétszámjegyű anyag áremelkedés jelenthet, amely felfelé tolhatja az ingatlanárakat.

Otthonteremtési kedvezmények

Az otthonteremtési kedvezmények új lendületet hozhatnak a lakáspiacon az idei évben is. Az év első két hónapjában éves alapon az eladó házak iránti kereslet 33 százalékkal, az eladó lakások iránti kereslet pedig 13 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Az ingatlanközvetítők adatai szerint pedig az első negyedévben már 29 százalékkal élénkült az adásvételek száma.

Budapesten az eladott új lakások száma negyedéves alapon 56, éves alapon 19 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

Lakáshitelek

Az idén a lakáshitelek és a lakásprojekt hitelek iránti kereslet élénkülésére számít a bankok nagyságrendileg fele. A pénzintézetek várhatóan nem szigorítanak már a hitelezési feltételeken.

Fejlesztések

A kedvezményes lakás-áfa ismételt bevezetésével újra nőtt a fejlesztési aktivitás Budapesten. Negyedéves alapon már 8 százalékos növekedés figyelhető meg.

LITT

A Lakás és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület az alábbi fő üzeneteket fogalmazta meg.

Forrás: MNB