Duna House: jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása 2022-ben a fővárosi ingatlanpiacon

Ingatlan2023. jan. 4.MTI
A rovat támogatója:

A fővárosi ingatlanpiacon 2022-ben jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása - közölte a Duna House saját adatai alapján az MTI-vel.

Június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki a befektetési céllal vásárlók, októberben a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felülmúlták: 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A közleményben kitértek arra, hogy a vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 25-33 százalék között mozgott 2022-ben. 

A Duna House statisztikái alapján a fővárosi ingatlanbefektetők átlagosan megközelítően 53 millió forint értékű lakásokat vásároltak Budapesten, amelyek mérete átlagosan 66 négyzetméter volt. Aki vidéki ingatlanba fektette a pénzét, átlagosan 27,4 millió forintért, 67 négyzetméter körüli lakást vagy házat kapott.

Szerintük a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a befektetői jelenlét szerepe várhatóan az idén sem lesz elhanyagolható.

A Duna House ügyfeleivel készült felmérés szerint az elmúlt három év budapesti tranzakciói során, az ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen a piacon a befektetési céllal vásárlók.

Arányuk a pandémia megjelenésének évében 10 százalékponttal, 30 százalékra esett vissza. A magyar és a külföldi befektetők is megfontoltabban vásároltak - írták a közleményben.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kiemelte, a fővárosi befektetők körében 2021 vége óta érezhető újra a kiemelkedő aktivitás.

A 2022-es év eleji szárnyalást követően fokozatosan csökkenni kezdtek a tranzakciószámok, a rezsicsökkentést érintő változtatás bejelentése átalakította a keresletet, a befektetői jelenlét pedig hullámzóan alakult.

Tapasztalataik alapján a befektetési céllal vásárlókra jellemző, hogy racionálisabban hozzák meg döntéseiket, mint az élethelyzetük miatt kényszerűségből költözők, így a piac számára pozitív prognózist vetít elő, hogy a befektetői arány 2021-hez képest 10 százalékponttal, 27 százalékra emelkedett országosan. A befektetői jelenlét növekedése mutatja, hogy az emelkedő kamatkörnyezet és a negatív tendenciák ellenére még mindig erős a bizalom az ingatlanok iránt - tette hozzá Benedikt Károly.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi ingatlanpiac átalakulását és a befektetői aktivitás erősödését a kerületek iránti érdeklődés és a preferált lakásméret is jól mutatja. Átvette az uralmat Budapest felett a belváros. A VII. és VI. kerületben a 40-60, valamint a 20-40 négyzetméter közötti alapterületű kislakások voltak a legkelendőbbek az elmúlt hónapok adatai alapján.