Elindultak az albérletárak, de ez kicsit félrevezető - még a bérlők helyzete a kedvezőbb

Ingatlan2021. máj. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Emelkedtek az albérletek díjak áprilisban a KSH-ingatlan.com lakbérindexének átlagadatai alapján országosan és Budapesten, ebben azonban az elemzés szerint szerepet játszanak az új építésű kiadó lakásoknak, a bérelhető használt lakások átlagos négyzetméterára ugyanis nem változott. A piaci kínálat felemásan alakult májusban, az egy évvel korábbihoz képest bővült, áprilishoz képest viszont szűkült.

A tavaszi hónapokban elkezdtek feljebb kapaszkodni a kiadó lakások bérleti díjai oszágszerte - áll az ingatlan.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében, amely bemutatja a KSH-ingatlan.com lakbérindexének áprilisi eredményeit.

Forrás: KSH-ingatlan.com albérletindex

Csökkenő hátrány

Országos átlagban 1,3 százalékkal emelkedtek áprilisban a bérleti díjak márciushoz képest, Budapesten szintén ugyanilyen mértékű emelkedés történt a KSH-ingatlan.com lakbérindexe. Bár havi szinten drágulás történt éves szinten még minimális csökkenés látható: tavaly áprilishoz képest - amikor a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt mélypontra süllyedtek a bérleti díjak - 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az idén.

Forrás: KSH-ingatlan.com albérletindex

Az albérletpiaci tendenciákról az elemzés Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét idézte: “Bár még mindig nem lehet tartós drágulásról beszélni, az egy évvel korábbi szinthez képest bekövetkezett változást tükröző indexek szerint a bérleti díjak fokozatosan dolgozzák le hátrányukat. Ez mutatja, hogy legutóbb tavaly márciusban volt emelkedés, azóta minden hónapban negatív volt a mutató. Az idén januárban még majdnem 13 százalékos, februárban majdnem 10 százalékos volt a visszaesés, márciusban már csak 5,5 százalékot tett ki, ezt követte az áprilisi 0,3 százalékos mérséklődés.

Forrás: KSH-ingatlan.com albérletindex

Drágulás az újak miatt

Május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat a tulajdonosok, ami elmozdulást jelent az előző hónapra jellemző 130 ezer forintos szinthez képest. Balogh László azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a díjelemelkedés elsősorban az drágábban kivehető új építésű lakások megjelenésének köszönhető. “A használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora mint áprilisban volt.”  - tette hozzá a szakember.

A teljes kínálat felemásan alakult, az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 20 ezer hirdetésben kínáltak kiadásra lakásokat országszerte a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez az egy évvel korábbihoz képest bővülést jelent, azaz nagyobb volt a választék, mint 2020 májusában, amikor a járvány miatt a hosszú távra kiadó lakáshotelek miatt megnőtt az albérletpiaci kínálat. Idén áprilishoz képest viszont május közepére szűkült a kínálat, amiben szerepet játszhat az, hogy sok tulajdonos tartalékol. Azaz várják az albérletpiac csúcsidőszakát, mivel a kereslet erejétől függően a felvételi ponthatárok kihirdetése után júliusban és augusztusban feljebb kúsztak az árak 2015 és 2019 közötti időszakban. Az ingatlan.com szakértője szerint a legfőbb kérdés, hogy idén nyáron hasonló lesz a trend, vagy pedig az éves összevetésben nagyobb kínálat miatt alacsonyabb szinten betonozódnak-e be a bérleti díjak. Balogh László kiemelte:

A bérlők egyelőre kedvező helyzetben vannak, mert tavalyhoz képest még mindig nyomottabb áron találhatnak kiadó lakást, ehhez viszont alaposan fel kell térképezniük a teljes kínálatot.”