Európa élmezőnyében a biztosított lakások aránya Magyarországon

Ingatlan2023. máj. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Magyarországon a biztosított lakások aránya megközelíti a 75 százalékot, amivel Európa élmezőnyéhez tartozunk. Javítanivaló, tennivaló azért ezen a területen is akad, az igazi kihívást azonban az ingatlanok alulbiztosítottságának felszámolása jelenti. A probléma abból fakad, hogy a tulajdonosok nem követik a lakások építési vagy éppen a felújítás, korszerűsítés eredményeként jelentkező értéknövekedését a biztosítási szerződésekben. Az OTP Bank és stratégiai partnere a Groupama Biztosító az intenzív edukációs kampány mellett személyesen is megkeresi ügyfeleit, hogy tájékoztassa őket az értékkövetést biztosító szerződésmódosítási lehetőségekről, az egyre népszerűbb fogyasztóbarát konstrukciókról, az ezekkel járó előnyökről. Az eredmények és a visszajelzések bíztatóak.

 Az OTP Bank tapasztalatai szerint 2023-ban az ügyfelek csaknem egyharmada már módosította a korábban megkötött szerződését, hogy elkerülje az alulbiztosítottságot, a tájékoztatási kampányra érkezett visszajelzések is kedvezőek, de bőven van még tennivaló. A cél az, hogy minél többen felismerjék, ha a biztosításuk nem követi az ingatlan újraépítési értékét akkor az nem nyújt megfelelő fedezetet az esetlegesen bekövetkező károk elhárítására, felszámolására. A lakások értékét alapvetően két tényező növeli: az elmúlt években különösen kiugró drágulás, illetve a felújítási, korszerűsítési beruházások.

Bár az elmúlt időszakot jellemző folyamatos és erőteljes drágulás tavaly, az utolsó negyedévben veszített a lendületéből, a hazai lakáspiacon, és az otpotthon.hu-n eladásra meghirdetett lakóingatlanoknál az idei első negyedévben azt tapasztaljuk, hogy az infláció alatt maradt az árnövekedés, a korábbi, dinamikus drágulás miatt könnyen előfordulhat az, hogy káresemény esetén az akár öt-tíz éve megkötött lakásbiztosítás ma már nem nyújt fedezetet az ingatlan újraépítési értékére

– összegezte tapasztalatait Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója.

Ami a konkrét számokat, adatokat illeti, a lakások árnövekedésében Európa éllovasai közé tartozunk. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat 2022 utolsó negyedévében 16.5 százalékos magyarországi áremelkedést mutatott ki a megelőző év azonos időszakához képest, amivel Horvátország és az észtek mögött a harmadik helyen álltunk az EU-ban.

A lakásfelújításokat, korszerűsítéseket tavaly az állami támogatások is segítették. A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2022 harmadik negyedévének végén az otthonfelújítási programban az Államkincstárhoz beérkezett és elfogadott számlák értéke 76 milliárd forintot tett ki (összesen mintegy 190 ezer lakóingatlan felújításához kapcsolódóan), amelynek 41 százalékát az ingatlanok energetikai korszerűsítésére fordították.

A lakásbiztosítási piac komoly változások előtt áll, április 30-án léptek életbe az új szabályok, amelyek célja, hogy a fogyasztók a biztosítók erősödő versenyében találják meg a számukra legkedvezőbb megoldásokat, amelyek között kiemelt szerepük van a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításoknak (MFO).

A fogyasztóbarát lakásbiztosítást az elsők között vezettük be Magyarországon a Groupama Biztosítóval közösen, az OTP Bank ennek a terméknek az értékesítésében is az egyik legsikeresebb piaci szereplő. Az indulás óta eltelt időszakban több ezer fogyasztóbarát biztosítást kötöttek nálunk, minden ötödik ügyfelünk már ezt a konstrukciót választja. Az értékesítési folyamatban minden esetben megismertetjük ügyfeleinkkel a fogyasztóbarát és a piaci termékeket egyaránt, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő megoldást választhassák

– mondta Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

A hitelintézet és a biztosító továbbra is arra törekszik, hogy a lehetőségek egyszerű, közérthető bemutatásával, szakértői tanácsadással segítsék ügyfeleiket a számukra legjobb megoldás kiválasztásában.