Netrisk: kivételes helyzetbe kerültek a lakásbiztosítások

Ingatlan2022. dec. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Új világ jön a lakásbiztosításoknál: a két számjegyű infláció és az indexálás kombinációja ugyanis magasabb díjakat eredményezhet. Ez viszont alkalmat ad arra, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők megnézzék a jelenlegi biztosításukat és feltérképezzék a piaci ajánlatokat. Ráadásul ez különösen fontos, ha valaki korszerűsített vagy komolyabb értékű berendezést szerzett be. A Netrisk.hu adatai szerint a budapesti családi házaknál az éves átlagos lakásbiztosítási díj az idén meghaladta az 50 ezer forintot, a fővárosi lakásoknál ugyanez 22 ezer forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 47 ezer és 19 ezer forinttal. A vidéki házak esetében az átlagos díj közel 34 ezerről majdnem 38 ezer forintra nőtt egy év alatt, a lakásoknál pedig a 17 ezer alatti szintről 18 ezer forint fölé emelkedett.

A mindennapokat alapvetően meghatározó drágulás miatt kivételes időszak köszönt a lakásbiztosításokra is. Érdemes elővenni a korábbi lakásbiztosításokat, mert a magasba emelkedő infláció a korábbi évekhez képest jóval nagyobb hatással lehet a jövőbeni díjakra. Emellett az ingatlan drágulására, az otthonfelújítási program miatt felpörgő esetleges felújításokra vagy a lakásban megjelent komoly értékű berendezésekre – légkondik vagy éppen napelemek - szintén tanácsos figyelmet fordítani - derül ki a Netrisk.hu összeállításából, amely a lakásbiztosítási legeket is bemutatja.

Jön az indexálás

Jó eséllyel két számjegyű drágulás várható azoknál a lakásbiztosításoknál, amelyeknél a biztosítottak rábólintanak az úgynevezett indexálásra. Az indexálás az ingatlanok értékkövetését szolgálja a lakásbiztosításoknál. A korábbi években az alacsony infláció miatt ez szerény díjemelkedést jelentett, ám az idei év első tizenegy hónapjában már 13,6 százalékos volt az átlagos áremelkedés, és az év egészében is 10 százalék felett lesz a pénzromlás üteme.

Ez apropót ad a meglévő lakásbiztosítási szerződés áttekintésére, egyúttal a biztosítók kínálatának feltérképezésére. Elképzelhető, hogy a meglévőnél olcsóbban is van hasonló feltételeket nyújtó lakásbiztosítás, esetleg azonos áron komolyabb szolgáltatási palettát nyújtó konstrukció

- mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Hozzátette:

A lakásbiztosításokat eleve érdemes rendszeresen megnézni, különösen egy-egy komolyabb korszerűsítés, felújítás után vagy új, nagy értékű berendezések, például egy hőszivattyús fűtési rendszer telepítése után. Az alulbiztosítottság ugyanis az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a vagyon-, ezen belül a lakásbiztosításoknál is. Van példa arra, hogy a biztosított lakás valódi, piaci értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, baj esetén pedig ez igen komoly, akár több millió forintos veszteséget is jelenthet.

Átlagok és legek

Az összeállításból kiderül továbbá az is, hogy a Netrisk.hu adatai alapján hogyan alakultak az éves átlagos díjak. A budapesti családi házak esetében idén ez az összeg valamivel meghaladta az 50 ezer forintot, a fővároson kívüli társaiknál pedig majdnem 38 ezer forintos átlagdíjról volt szó, míg 2021-ben 47 ezer és közel 34 ezer forint volt ugyanez. A fővárosi lakások éves lakásbiztosítása 22 ezer forintos összegből jött ki az idén, miközben tavaly 19 ezer forintnál jártak. A vidéki lakások esetében pedig alig több mint 18 ezer forint volt az idei átlag. szemben az egy évvel korábbi 17 ezer forint alatti szinttel. A legtöbben – 65 százalék – egyébként átutalással fizeti a biztosítási díjat, de a csekkes befizetések aránya még mindig 20 százalék.

A Netrisk.hu adatai szerint a lakásbiztosítások többségét - 55 százalékát - 41-100 négyzetméteres lakóingatlanokra kötötték meg.

Más szempontból is jelentős eltérések láthatóak. A legkisebb lakás, amely a Netrisknél élő lakásbiztosítással szerepel mindössze 4 négyzetméteres, a házak kategóriájában pedig 6 négyzetméter volt a legalacsonyabb méret. A lakásoknál a legnagyobb 450 négyzetméteres, a házaknál pedig több mint 1000 négyzetméteres alapterületet tud felmutatni.