Szja-visszatérítés lakáscélra – Mennyibe kerül egy plusz szoba?

Ingatlan2022. feb. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Felpezsdítheti a lakáspiacot, azon belül a használt lakások forgalmát a szja-visszatérítés, amelyet a gyermeket családok február közepén, vagyis a napokban kaptak vagy kapnak meg - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amely az országos kínálat alapján azt vizsgálta meg, hogy mennyi pénzre van szükség egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához.

 • A napokban kapják, kapták meg a gyermekes családok az szja-visszatérítést, az extra összeget 10-ből 4-en - az ingatlan.com korábbi felmérése szerint - lakáscélra költenék.
 • Akik egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba költöznének, azoknak - a fővárosi átlagos kínálati négyzetméterárak alapján - 5 százalékos áralkuval kalkulálva - 9,7 millió forintra van szükségük Budapesten, de a kerületek között jelentősek az eltérések.
 • A megyeszékhelyek közül Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán és Salgótarjánban 2,6-5 millió forintos kiadással lehet kalkulálni. A drágább városok közé tartozik Veszprém, Győr, Debrecen, Székesfehérvár és Szeged, utóbbiakban 6,5-8 millió forintba kerülhet plusz 12 négyzetméter.

Költözés eggyel nagyobba

Sokan költenék a befolyó extra pénzt lakhatásra.  A tavaly őszi felmérésünkben a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy lakáscélra használnák fel a szja-visszatérítést. Bár családonként eltérőek az összegek, de vannak, akik összesen millió nagyságrendű pénzt kapnak. Ez pedig nagyobb lakásba költözést tervezőknél - a meglévő lakás eladásából származó vételár mellé - jó kiegészítést jelenthet a váltáshoz

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A költözési kedv növekedéséhez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt több százezer ember váltott részben otthoni munkára, emellett sok családban kell megoldani időszakosan a digitális oktatást is. Ezek a tényezők élénkítik a nagyobb lakások iránti keresletet.”

Mennyibe kerülhetnek, alkuval együtt?

A költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlanuk eladásából befolyó összeget forgatnák be a következő otthonukba. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten február közepén az használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forintot tett ki a kínálatot nézve. “Egy kényelmes, 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez így 12,4 millió forintra lenne szükség, de a mostani piacon 5 százalékos áralkuval érdemes kalkulálnia a vevőknek. Ezt figyelembe véve 11,8 millió forintból lehet egy plusz szobát megvenni. Igaz, a kerületek között jelentős eltérések vannak. A XI. kerületben 11,1 millió forinttal érdemes kalkulálniuk a vevőjelölteknek, a XIII.-ban 10,4 millió forinttal, a VIII.-ban 8,6 millióval.

A megyeszékhelyek között is jókora eltérések láthatók, 5 százalékos áralkuval számolva plusz egy szoba ára az átlagos kínálati árak alapján

 • Zalaegerszegen 4,99 millió forint,
 • Nyíregyházán 4,98 millió forint,
 • Kaposváron 4,57 millió forint,
 • Miskolcon 4,33 millió forint,
 • Szolnokon 4,32 millió forint,
 • Szekszárdon 4,13 millió forint,
 • Békéscsabán 3,97 millió forint,
 • Salgótarjánban pedig 2,64 millió forint.

Velük szemben a drágább megyeszékhelyek közül Veszprémben 7,96 milliós összeg kell a 12 négyzetméteres szobához. Ugyanez Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán 5,64-7,64 millió forintba kerülhet.