Ingatlan-szakértő: A budai villák egymilliárd forint feletti áron is kelendőek

Interjú2022. jan. 26.Devecsai János

A járvány előtti időszakkal összehasonlítva a külföldi vásárlók aránya még mindig sokkal alacsonyabb, az ő visszatérésük még várat magára - mondta el a luxusingatlan piac kapcsán Heinrich Krisztina az OTP Ingatlanpont exclusive ingatlanokkal foglalkozó kiemelt értékesítője.

Mennyibe került a legdrágább luxusingatlan, amelyet eladtak?

Az ingatlanpiac luxus szegmensében is nagy különbségek figyelhetőek meg az árakban, függően az adott ingatlan típusától, lokációjától, egyéb adottságaitól. Tapasztalataink alapján a jelenlegi top értékkategóriák:

Panorámás telkek 400-600 millió forint;

Budai és belvárosi luxus lakások 250-650 millió forint;

Belvárosi vagy budai villaépületek 1 milliárd forint feletti áron is kelendőek.

Milyen jellegű luxusingatlanokra van a legnagyobb igény?

Annak ellenére, hogy nagyon nagy jelentősége van az ügyfél egyéni elvárásainak, trendek a luxusingatlanok esetében is megfigyelhetőek. Közkedveltek a penthouse lakások, a kertkapcsolatos, illetve nagy terasszal rendelkező ingatlanok. Sokaknak a legfőbb szempont a panoráma és egyre inkább teret hódítanak az okos otthonok is.

A home office terjedésével megfigyelhető, hogy akik megtehetik, hogy a távolból dolgozzanak, feladták a városi létet és vidékre, elsősorban a Balaton partjára költöztek.

A szegmens legkeresettebb ingatlantípusai a fővárosi villaépületek, amelyeknek az új tulajdonosok saját elképzelésük szerint adhatnak új funkciót, emellett a home office terjedése ellenére is töretlen az irodaházak és egyéb, ipari célú ingatlanok iránti kereslet. Szintén nagy az érdeklődés a prémium újépítésű ingatlanok és építési telkek iránt, azonban ezekből igen szűkös a kínálat.

A járvány hogyan hatott a luxusingatlanok piacára?

Az elmúlt években az ingatlanpiacra általában jellemző folyamatos áremelkedés a prémium szegmensben is nyomon követhető volt. Mára átlagosan 2 millió forintos négyeztméterár jellemzi a luxusingatlanokat.

Az emelkedés 2019. tavaszán ért a csúcsra, amikor annak következtében, hogy a MÁP+ bevezetésével a befektetők ingatlan helyett állampapírba fektették a pénzüket, érezhető volt a megtorpanás a piacon.

A belvárosi ingatlanok azonban tovább szárnyaltak, köszönhetően a külföldi turistáknak, a rövidtávú lakáskiadásnak.

Ebbe a helyzetben érkezett meg a koronavírus járvány és rendezte át a piacot. A belvárosi prémium- és luxusingatlanok árnövekedése megállt és stagnálásba váltott, a kereslet ebben a szegmensben is csökkent, a bérleti díjak is lefelé mozdultak el.

A prémium ingatlanok jellemzően lassabban reagálnak a piaci folyamatokra, de a 2021-es év végéhez közeledve ez a szegmens is felpezsdült és a vevők- részben az elérhető támogatások, részben az inflációs félelmek miatt - a saját tőkéjüket is szívesen fektetik ingatlanba, és a még mindig kedvező hitellehetőségeket is kihasználják.

Körülbelül hány luxusingatlan lehet Magyarországon? Ezek milyen ársávban mozognak?

A luxus minőségbeli mutató, a luxusingatlanok a teljes ingatlanpiac nagyon kis szeletét képviselik, ezért pontos számadat közlésére nem vállalkoznék. Az arányok érzékeltetésére, az OTP Ingatlanpont portfóliójának körülbelül 10-15 százalékát teszik ki az ebbe a kategóriába sorolható ingatlanok.

Vidéken elsősorban a kastélyok és kúriák képviselik ezt a szegmenst, míg Budapesten a villaépületektől a penthouseokig terjed a kínálat.

Átlagárat az ingatlanok egyedisége miatt szintén nehéz meghatározni, a szó hagyományos értelmében vett luxusingatlanok ára 100 millió forint felett kezdődik.

Pontosan mitől kerül egy ingatlan luxuskategóriába?

A luxus nem ingatlan típus vagy árkategória, hanem egy minőségbeli mutató, ezért több feltételnek kell egyszerre érvényesülnie ahhoz, hogy egy ingatlant a luxus kategóriába sorolhassunk. Számít az ingatlan elhelyezkedése, hogy Budapesten vagy vidéken található, ugyanígy fontos az ingatlan környezete, a vízparti vagy zöldövezeti fekvés.

A luxusingatlanok esetében kiemelten fontos a kivitelezés, a felhasznált anyagok minősége, a felszereltség és alapvető elvárás legalább egy garázs megléte.

Az érdeklődők száma hogyan változott az utóbbi időben?

Az érdeklődők számában egyértelmű növekedést tapasztaltunk, a tavalyi év végen nagyon erős keresleti piac alakult ki és a lendület az idei év elején is kitart. Különösen igaz ez az újépítésű szegmensre, amit az állami támogatások, mint például a Zöld lakáshitel, is fűtenek.

Jellemzően kik vásárolnak luxusingatlant? Mennyi arányaiban a külföldi vásárló?

Minden korosztályban találunk a luxus kategóriájú ingatlanok iránt érdeklődőket, tapasztalatink szerint a fiatalok inkább az újépítésű, míg az idősebb korosztály a hagyományos értelemben vett, klasszikus luxusingatlanokat keresi.

A járvány előtti időszakkal összehasonlítva a külföldi vásárlók aránya még mindig sokkal alacsonyabb, az ő visszatérésük még várat magára.

A luxusingatlanpiac idén milyen év elé néz?

Az, hogy az emelkedő ingatlanpiaci trend meddig fog kitartani, és hogy ha egyszer megfordul a folyamat, akkor milyen mértékű és milyen hosszúságú visszaeséssel kell számolni, most nehezen megjósolható. Az viszont már most kijelenthető, hogy a 2021-ben és a megelőző években bevezetett számtalan támogatási forma fennmaradásáig,

de akár 2022 végéig nem is azonosítható olyan jelentős kockázat, ami biztosan fordulóra késztetné a jelenleg pozitív irányú piaci mutatókat.