Tetőterasz és bár egy munkahelyen? – megnéztük milyen egy modern irodaház

Ingatlan2022. máj. 27.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A hibrid munkavégzés, és a munkavállalói igények növekedése teljesen megváltoztatta az irodaházakat. Ma már nem csak egy munkahely, de egyfajta szolgáltató központ is egyben egy iroda, ahol családbarát zóna, bár, vagy éppen fitneszterem is várja a látogatókat. A tervezőknek a környezettudatosságra is oda kell figyelniük. Még az esővizet is hasznosítják az egyik új fővárosi irodaházban. A 20 éves Diageo Budapest új székházában jártunk.

Több mint egy munkahely

Napjaink irodaházai messze túlmutatnak az egy-két évtizeddel ezelőtt jellemző, szürke és unalmas épületeken. Korábban egy irodaház csupán egy munkahely volt. A dolgozók számára nem akart semmit sem nyújtani azon kívül, hogy egy hely volt, ahova bemehetek elvégezni a munkájukat. Jó esetben egy parkolóház, egy dohányzó hely és egy étkezde is tartozott hozzájuk, de semmi több. Az elmúlt években azonban ez megváltozott. Az új irodaházak szolgáltatásokat nyújtanak a munkavállalóknak, közösségfi térként funkcionálnak. Ennek oka, hogy a vállalatok rájöttek, hogy a barátságos, kellemes környezet segíti a produktivitást.

Nyitott, természetes fénnyel bevilágított iroda helyiség a Diageo új irodaházában

A csapadék 100 százalékát hasznosítja az irodaház

Legutóbb a most 20 éves Diageo Budapest új, Dózsa György úti környezettudatos irodaházában jártunk, amely a Green Court Offices irodaház komplexumban kapott helyet. Az új irodaházban hatalmas nyitott terek várják a dolgozókat és többek közt jóga szoba, fitneszterem, shop és bár is kialakításra kerültek. Emellett az új épület tervezésekor-kivitelezésekor számos környezettudatos építőipari megoldást és új fenntarthatósági eljárást is alkalmaztak, elnyerve ezzel a BREEAM EXCELLENCE zöld minősítést – tudtuk meg az új irodaház bejárása során.

A Diageo új irodaházának az előcsarnoka

Mivel a Diageo-nak, mint a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalatának kiemelkedően fontos a tudatos társadalmi felelősségvállalást és a fenntarthatóság, ezért a Diageo Budapest számára az új iroda kiválasztásakor szintén lényeges szempontot képviseltek a fenntarthatósági kritériumok.

Itt, a Diageonál felismerjük azokat a problémákat, amelyekkel a társadalom szembesül a 21. században. Ennek eredményeként a következő 10 évben a Society 2030 program keretében arra törekszünk, hogy világszerte segítsünk az egyéneknek egy fenntarthatóbb, egyenlőbb és biztonságosabb világban élni. Ezen felül szeretnénk munkatársainknak is a legjobb környezetet biztosítani, hiszen 20 év alatt a Diageo Budapest csapata 1400 főre bővült és már 57 különböző országot képvisel

- fogalmazott Michael Holm, a Diageo kelet-európai ügyvezető igazgatója a Diageo Budapest 20. évfordulója alkalmából tartott állófogadáson.

A Diageo Budapest 20. évfordulója alkalmából tartott állófogadás, az új irodaház bárjában

De hogy mitől lesz zöld egy iroda? A fogalom olyan épületet jelent, amely környezetbarát és erőforrás-hatékony, és amelynek célja, hogy egészséges környezetet hozzon létre, energiát takarítson meg és kivitelezésével csökkentse a környezetszennyezést. A Green Court Offices számos modern funkciónak köszönheti BREEAM EXCELLENCE zöld minősítését.

Az újrahasznosítás jegyében az esővízre és a hulladékfeldolgozásra kiemelkedő figyelmet fordítottak. A Green Court Offices esővízgyűjtő rendszerének köszönhetően a csapadék 100%-át képes újra felhasználni, ami napi szinten akár 30 000 üveg Johnnie Walker palackkal is felérhet. Ezen felül a szelektív hulladékgyűjtés is kiemelkedő hangsúlyt kapott az új, környezettudatos irodában: egy üveg újrahasznosításával akár 30 perc számítógépes- és 20 perc televíziós időre elegendő áramot takaríthatnak meg a munkavállalók.  

A Diageo Budapest 20. évfordulója alkalmából tartott állófogadás az épület bárjában

A széndioxid- kibocsátás csökkentése érdekében minőségi LED világítást alakítottak ki az egész épületben. A LED izzók élettartama várhatóan 50 000 óra, míg egy átlagos izzó élettartama mindössze ezer óra körül van. A fertőzések ellen a légkezelőkben beépített UV szűrők védenek, a kéthéjú homlokzat szerepe pedig mind az akusztika, mind a hűtés-fűtés energiatakarékossága szempontjából is igen jelentős.

Hibrid munkavégzésre optimalizálták

Az új irodaház azonban nem csak környezetbarát, de modern innovatív munkahely is egyben. A környezetkímélő megoldások mellett a munkavállalók egészsége érdekében a komplexumban egy 3300 négyzetméteres belső parkot alakítottak ki, amelynek természetes elemei akár 15%-kal növelhetik az emberi kreativitást. Az iroda ezen felül 7000 négyzetméter ablakfelülettel rendelkezik: tudományosan bizonyított, hogy a természetes fényben végzett munka akár 46 perccel növelheti az éjszakai alvásidőt. Különlegessége továbbá, hogy az elmúlt évek megváltozott munkakörülményeire tekintettel az iroda már hibrid munkavégzésre optimalizált, megnövelték a közös terek arányát és a webkonferencia eszközök számát, a szülőket pedig családbarát zónával is támogatják, ahová magukkal hozhatják gyermekeiket.

A fenntarthatóság mellett az ideális munkakörnyezet biztosítása is rendkívül fontos számunka. Hisszük, hogy munkatársaink mentális és fizikai egészségének támogatása szintén felelősségünk. A pandémia által átalakult munkavégzéshez igazodva egy olyan új, modern irodát szerettünk volna biztosítani munkavállalóinknak, ahova szívesen jönnek be dolgozni az otthoni munkavégzés lehetősége mellett is

– hangsúlyozta az eseményen Pais Mónika, a Diageo Budapest vezérigazgatója.

Hibrid munkavégzésre optimalizált tárgyaló helyiség
Shop a Diageo új irodaházában

Innen irányítják a pénzügyi folyamatokat

A Diageo budapesti jelenléte egyébként rengeteget fejlődött az elmúlt 20 évben. Ennek eredményeként mára már a budapesti iroda irányítja az alapvető pénzügyi folyamatokat az európai és az észak-amerikai piacok számára, valamint a Diageo Budapest látja el a kincstári funkciót is. A vállalat itt hozta létre a Global Business Operation-t (GBO), és részben budapesi központtal alakult meg a Diageo  kelet-európai régiója, ezen felül a központosított adótevékenység nagy része már szintén hazánkban zajlott 2020-ra.