Több mint 3 szobás ingatlant vesz az állami támogatást igénylők zöme

Ingatlan2022. nov. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A csokkal és babaváróval kalkuláló vásárlók majdnem kétharmada érdeklődik a nagyobb, több mint 3 szobás ingatlanok iránt. A lakástámogatásokkal nem kalkuláló vevők viszont kevesebb mint 40 százaléka keresi ezeket - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Állami támogatások nélkül a vevők is nagyobb kompromisszumra kényszerülnek 2022-ben: idén a csokkal és babaváróval nem tervező vásárlók 63 százaléka érdeklődött kisebb - 1-2,5 szobás lakások - iránt, míg a múlt évben ez csak az 58 százalékukra volt igaz.

A lakáspiacon is egyre jobban tetten érhető a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet, a vásárlóerő csökkenése, a hitelkamatok emelkedése miatt gyengülő kereslet - állapítja meg az ingatlan.com elemzése.

Jól látszik ez a hatás azon is, hogy az állami támogatásokkal rendelkező vevőjelöltek a lakásméretet tekintve kevésbé kényszerülnek kompromisszumra, mint azok, akik nem jogosultak azokra - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a szobaszámok alapján vizsgálta a lakáspiaci kereslet alakulását.

Eladó lakások és házak iránti érdeklődések eloszlása a szobaszámok függvényében állami támogatásokkal kalkulálva és anélkül

A kiszemelt lakásméret alapján két jól elkülöníthető tábort lehet megkülönböztetni a hitelintézővel kalkuláló vevők körében. A lakásvásárláshoz csok és babaváró támogatást is felvenni tervező vevők közel kétharmada, 64,7 százaléka érdeklődött a nagyobb, legalább 3 szobával rendelkező lakóingatlanok iránt. Míg az extra támogatással nem számoló vevőjelöltek mindössze 37 százaléka keresett ilyen ingatlant.

Az állami támogatás igénylését tervező lakásvásárlók arányaiban a nagyobb ingatlanok megvásárlását tűzik ki célul. Ez egyben azt is jelzi, hogy a csok és babaváró támogatás még az idei, nehezebb helyzetben is segítséget nyújt a lakáscélok megvalósításában.

Az ingatlanhirdetési portál hitelintézője a vevők által megadott adatok alapján a money.hu hitelajánlatai mellett az állami támogatásokkal is kalkulál, ezért a hirdetések között böngésző vásárlók azonnal látják, hogy egy ingatlanra van-e anyagi fedezetük vagy sem, és az érdeklődéseiket is ennek fényében tudják leadni.

Hogyan alakult a kisebbek iránti kereslet?

Az állami támogatással nem kalkuláló vevőjelöltek 65 százaléka érdeklődött idén a kisebb, 1-2,5 szobás lakások iránt, szemben a tavalyi 58 százalékkal. Azaz a körükben többen kerestek kisebb méretű lakást - állapítja meg az elemzés.

Balogh László, a portál vezető elemzője szerint ez egyben arra utal, hogy akik államilag támogatott konstrukciókkal kalkulálnak, azok kevésbé kényszerülnek kompromisszumra a lakáskeresés során az ingatlan mérete és szobáinak száma tekintetében, mint azok, akik nem számolnak a támogatásokkal.