A koncertek augusztus végi újraindulásában bízik a Sportaréna vezetője

Interjú2020. máj. 14.H.A.

Bár tisztában vagyunk vele, hogy a tömegrendezvények a korlátozások feloldásának utolsó körében várhatók, reméljük, hogy az őszi időszakban már üzemelni tudunk, és elérhetjük idén a félmilliós látogatószámot - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Szloboda Gyula. A Papp László Budapest Sportaréna ügyvezetőjét arról is kérdeztük, hogyan érinti őket a járvány, mikor tarthatják meg az elmaradt koncerteket, és hogyan segítenek a Vöröskeresztnek.

Az Ön által évek óta nagy sikerrel vezetett intézmény elődje több mint 20 éve leégett egy sajnálatos tragédia miatt. Az új épület jelenlegi formájában 2003 óta működik, 2004 óta viseli az egyik leghíresebb olimpikonunk nevét. A Papp László Budapest Sportaréna eddigi 17 éves pályafutása alatt megélt-e már hasonló kényszerleállást?

A Budapest Sportarénában még sosem volt kényszerleállás, a járványügyi helyzet bennünket is olyan váratlan helyzet elé állított, mint minden gazdasági szereplőt. A tömegrendezvények tiltásának bejelentésekor éppen rendezvény volt a házban, így a szervezővel közösen figyeltük a híreket, melynek következtében azonnal lépnünk kellett. A kiállítás első napja tudott csak megvalósulni, a második eseménynap helyett már csak a bontás következett.

A következő héten hétfőtől csapatunk otthoni munkavégzésre állt át, természetesen a műszaki csapat kivételével, akik a most felszabadult időben a ház karbantartását végzik, természetesen a megfelelő egészségügyi és biztonsági szabályok betartása mellett. 

A Budapest Sportaréna akkor működik jól, ha biztonságos és kulturált környezetet tud biztosítani színvonalas rendezvény helyszínként a nagyközönség számára. A mostani veszélyhelyzetben úgy gondoltuk, lehet újfajta feladata. A rendezvények tiltását követően a ház tulajdonosa, a BMSK Zrt.  és a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter egyetértésével és jóváhagyásával, ingyenes hasznosításra azonnal felajánlotta a Gránit-Pólus Csoport az Operatív Törzsnek. A Magyar Vöröskereszt kapta meg raktározási célokra a Budapest Sportaréna kijelölt területeit.

Mikorra várható a Magyarországra meghívott Lara Fabian, Celine Dion, és a Kiss? Mikorra tervezik az elmaradt Apostol vagy a Republic 30 koncerteket? Jelezték-e már a külföldi előadók, hogy elfogadják az őszi koncertfelkéréseket?

A Budapest Sportaréna nemcsak az itthoni, de nemzetközi összehasonlításban is nagyon sikeres, ahogy az ön által felsorolt előadók is mutatják. A siker azonban ezen a piacon sem egyszemélyes. Kemény munkája egy 15 fős, jellemzően fiatalokból álló csapatnak, akik nemcsak munkahelyüknek tekintik a Sportarénát. A Gránit-Pólus Csoportba tartozunk, ezért a siker egyik kulcsa, hogy a cégcsoport vezetői bíznak bennünk, szakmai kérdésekben szabad kezünk van. 

A rendezvényszervező partnerekkel jó kapcsolatokat ápolunk, bérleti rendszerünk átlátható, korrekt, így előre tervezhető számukra. Emellett kialakult egy folyamatosan növekvő réteg, akiknek nemcsak igényük, de anyagi lehetőségük is volt a programjaink rendszeres látogatására. A COVID-19 világjárvány ezt a pozitív folyamatot szakította meg.

Természetesen a zárást követően azonnal elkezdtünk dolgozni közösen a koncertszervező partnereinkkel, hogy a most elmaradó eseményeket pótolni tudjuk.

A magyar előadók esetében egy fokkal könnyebb új időpontot egyeztetni, ugyanakkor a külföldi fellépők vonatkozásában a teljes turné útvonalat újra kell tervezni, azaz minden érintett helyszín programnaptárját figyelembe véve kell összerakni az útvonalat.

A jó hír az, hogy az elmaradt koncertek számára már találtunk új lehetséges időpontokat – van, ahol idén őszre, van, ahol jövő tavaszra vagy nyár elejére – sőt egyes előadók esetében több alternatíva is rendelkezésre áll.

Néhány koncert esetében már bejelentettük az új időpontokat (például Hauser, Harry Styles), és bízunk benne, hogy hamarosan a többi nemzetközi fellépő új útvonalát is véglegesítik, amit követően jöhetnek az új időpont bejelentések.

Augusztus 28-29 az első dátum, amelyre pótlásokat terveztünk, az Apostol, illetve a Republic koncertekkel. Bár tisztában vagyunk vele, hogy a tömegrendezvények a korlátozások feloldásának utolsó körében várhatók, reméljük, hogy az őszi időszakban már üzemelni tudunk.

2018-ban köszöntötték a kilencszázezredik látogatót a Budapest Sportarénában. Milyen látogatói visszaesésre számítanak 2020-ban?

Kicsit pontosítanék, hiszen csak a 2018-ban több mint 900 000 látogatója volt a Budapest Sportarénának.

2018 rekordév volt, mind rendezvényszám, mind pedig látogatószám tekintetében.

A jellemző éves látogatószám inkább a 700-800 ezer fő. Az idei év nagyon erősen indult, több teltházas eseményünk, köztük több duplakoncertet is megrendeztünk, így a kötelező zárásig eltelt két és fél hónapban a látogatók száma már jóval 200 000 felett volt.

Amennyiben ősszel sikerül újra nyitni a házat, és számos kiváló eseménnyel visszatérhet az élet a Papp László Budapest Sportarénába, úgy bízunk benne, hogy a félmilliós látogatószámot hozni tudjuk a járvány miatti zárás ellenére is.

Gondolom egy-egy koncert előkészítése előtt alvállalkozók hada dolgozik a Budapest Sportarénában, melyeket a neves művészekkel együtt érkeznek. Biztosan van azonban saját stábjuk is. El kellett-e embereket bocsájtania? Hogyan tudják megoldani a home-officet ebben a műfajban?

Igen, nagyon sok területet alvállalkozók felügyelnek, ugyanakkor van egy saját 15 fős stábunk is. Az átállás területfüggő, hiszen a foglalások menedzselése, a pénzügyi és informatikai feladatok vagy a vendégekkel történő kapcsolattartás (telefon, e-mail, facebook) otthonról is jól végezhetők, míg a műszaki feladok ellátása maradt a házban. A legnagyobb kihívást a jegyirodai és rendezvényszervezői csapat munkái jelentették, ugyanakkor számukra is sikerült hasznos és fontos feladatokat beütemezni, így ők jelenleg standardizált műszaki rajzokat, frissített házismertető anyagokat, illetve egyéb információs anyagokat készítenek magyar és angol nyelven.

Mindezek alapján, illetve köszönhetően a Gránit-Pólus Csoport stabil pénzügyi hátterének, és a munkavállalókhoz fűződő viszonyának, szerencsére sikerült még minden munkatársunkat megtartani.

A kötelező zárás jelentős veszteségeket okoz, így reménykedünk a mielőbbi újrakezdésben, és bízunk abban, hogy sikerül mindenkit megtartani.

Elindultak-e az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről. A kormány által kihirdetett programnak van-e olyan része, amely Önökre is vonatkozik, hiszen rendezvény helyszínt biztosítanak, rendezvényeket szerveznek?

Az eddig meghozott gazdaságvédelmi intézkedések a teljes zárás, és ezáltal nullázódó eseménybevétel ellenére sajnálatos módon nem vonatkoznak ránk, így a helyzet tisztázása érdekében megkerestük a pénzügyminisztert és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert is, azonban levelünkre még nem kaptunk visszajelzést.

Mit várnak a kormánytól?

Bízunk benne, hogy iparágunk is bekerülhet a támogatott piacok közé, hiszen a rendezvénytartási tilalom rendkívül súlyosan érintette a piaci szereplőket.

Az anyagi támogatás mellett talán az egyik legfontosabb segítség az lenne, ha egy úgynevezett tömegrendezvénytartási szabályozást kialakítanák, segítendő az iparági szereplőket a biztonságos üzemelési modell felállíltása során.

Ezek ismerétben – természetesen elfogadva, hogy egy esetleges második hullám felülírhatja az elképzeléseket – már tervezni tudna a piac, és megindulhatna a munkák megszervezése. Mi, mint multifunkcionális csarnok, koncertek és sportesemények mellett például kiállításoknak is helyet biztosítunk, így már az is fontos információval bírna, ha tudnánk, hogy egy kiállítás, ahol a látogatók egymáshoz képesti távolsága akár nagyobb is, mint egy élelmiszerboltban, mikortól szervezhető újra.

A HÉTFA Kutatóintézet nemrég közölt előrejelzése szerint minden egyes fesztiválra el nem költött forint körülbelül 7 forintot von ki a gazdaságból a tovagyűrűző hatások miatt, így ha az idei fesztiválok elmaradnak, akkor az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a GDP közel 1 százalékát is elérheti. Mennyire látja borúsan ennek fényében a koncert piac helyzetét, és az őszi szezont egy esetleges járvány kiújulás miatt? 

Kérdésében benne van a válaszom egy része, a számok önmagukért beszélnek. Mégis azt gondoljuk, hogy az a helyes magatartás a járvány alatt, ha készülünk az újrakezdésre. A világ tudósai teljes erővel kutatják a járvány felszámolására alkalmas orvosi megoldásokat, az emberek legnagyobb része pedig elfogadja és betartja azokat a szabályokat, melyeket a kormányzat, illetve a szakemberek javasolnak a fertőzés minimális szinten tartásának érdekében.

Magyarország időben meghozta a helyes döntéseket, van okunk a pozitív hozzáállásra az őszi szezont illetően.

Amennyiben ősszel mégis kiújul a járvány, akkor….baj van! De meggyőződésem, hogy idővel azon is túlleszünk és amikor visszatér a megszokott életünk, a Papp László Budapest Sportaréna újra várni fogja a látogatóközönségét és kiemelkedő szereplője lesz a rendezvénypiacnak!