"A legtöbb magyar vállalkozás nem mer nagyban gondolkodni" - Interjú Balogh Petyával

Interjú2024. ápr. 22.Szabó Anna

Maga a tőzsdei lét nekünk azért nagyon fontos, és azért is hatalmas lépés nekünk, mert a célunk nem más, mint hogy a magyar magántőke megtalálja az útját az innováció finanszírozásba. Azaz tudjunk olyan pénzt megmozgatni és start up befektetésekre hasznosítani, ami eddig nem tudott ebbe a kategóriába könnyen befektetni - mondta a Növekedés.hu-nak Balogh Petya, az STRT vezetője.

A Budapesti Értéktőzsdén nemrég Önt is elismerésben részesítették. Hogyan látja most a Strt helyzetét? Látom, hogy új programok indulnak. Melyik az a láb, amit jobban szeretnének fejleszteni?

Tavaly a főbb tevékenységeinknek szinte mindegyikét el tudtuk kezdeni, amelyeket zászlónkra tűztünk, sőt, mindkét fő tevékenységi körünkben tudtunk eredményeket hozni.

Az egyik fő lábunk a vezetők oktatása, illetve a cégvezetők tanulásának a támogatása, a másik pedig a befektetések elősegítése az induló vállalkozásokban.

Több mint 700 vezető vett részt a tavalyi évben tanfolyamainkon, amelyek jellemzően 1-2-3 napos tanfolyamok.

Ez egy jelentős időbefektetés az ő részükről is, ami azt tükrözi, hogy komolyan vették az oktatást, ami szerintem fantasztikus, mert valahogy a vezetők képzése és főleg a cégvezetők képzése Magyarországon nem elég kiforrott. Épp ezért erre a célra nehezen találtunk megfelelő csapatot és ezért féltünk is, hogy vajon lesz-e elegendő érdeklődő, vajon akarnak-e tanulni a magyar cégvezetők. Egy nagyon pozitív megerősítés azt, hogy igenis akarnak tanulni és eljöttek hozzánk tanulni.

A másik lábunk a befektetési oldal. Mielőtt a mostani csapat összeállt volna, én magam feleségemmel csináltam a befektetéseket és legfeljebb évi 2 3 befektetést tudtunk végig vinni. Most, hogy összeállt a csapat és kialakultak a folyamataink, a tavalyi évben 25 befektetést tudtunk megvalósítani, ami mutatja azt, hogy egy nagyobb csapattal, jobban szervezetten, erre dedikált kollégákkal el tudtuk kezdeni ezt a területet felskálázni.

Egyrészt azzal nagyon elégedettek voltunk, hogy a tavalyi éves céljainkat sikerült elérni. A másik oldalról pedig azt látjuk, hogy még végtelen sok munka van előttünk.

Az ambíciónk nagyon nagy, sokkal nagyobb méretben akarjuk ezt csinálni. Épp ezért az idei évnek a fő kihívása az lesz, hogy miképp tudunk minden területen még jobbak lenni, ügyesebben, hatékonyabban, jobb minőségben több, több eredményt elérni.

Tavaly év végén jelentetek meg a BÉT Extend kategóriában. Ez mit változtatott a cég életében? Mi javult, illetve lett? Milyen változásokat tapasztaltak?

Magát a tőzsdei létet, még csak most tanuljuk együtt a csapattal. Ilyen szempontból eddig is rengeteg apró tanulságot gyűjtöttünk, de valójában csak most érkezünk meg a tőzsdére. A tőzsde lélekben egy sokkal másabb működést vár el több ponton tőlünk, mint amihez hozzászoktunk. Egy sokkal dokumentáltabb, szervezettebb, transzparensebb működést.

Azt a részét nyilván még tanuljuk, hogy nyilvános cégként mindenről számot adjunk, mindent láthatóan, jól érthetően mondjunk el. Emellett már megvannak a tőzsdével kapcsolatban is a következő nagy, ambiciózus célok, amikkel reméljük, hogy tudunk majd haladni előre.

Maga a tőzsdei lét nekünk azért nagyon fontos, és azért is hatalmas lépés nekünk, mert a célunk nem más, mint hogy a magyar magántőke, a magán befektetők, akár az átlagemberek pénze is megtalálja az útját az innováció finanszírozásba. Azaz tudjunk olyan pénzt megmozgatni és start up befektetésekre hasznosítani, ami eddig nem tudott ebbe a kategóriába könnyen befektetni.

Úgyhogy egy kicsit nagyobb célunk is van a tőzsdével, egy magunkon túlmutató cél, hogy az országban az innovációt ne csak az állam és az EU finanszírozza, hanem jelen legyen a magántőke is, ahogy ez az ebben a témában sikeres országokban jellemző, hiszen jó hasznot lehet elérni rajta, és megéri vele foglalkozni. Mi pedig ezt próbáljuk kialakítani Magyarországon.

Az előbb említetted, hogy a felnőttképzést vezettetek be vállalatvezetők részére. Ez a terület eléggé hiányos az egyetemi oktatásban is. Milyennek látjátok a vállalatvezetőknél, melyek azok a képességek, amelyek a leginkább hiányosak? Hol kell a legtöbb plusz információ átadni? Tehát mik a gyenge pontok?

Van pár konkrét skill, ami hiányzik, de van pár alap világlátásbéli vagy az emberi működésünkhöz kapcsolódó hiányosság, amiben szintén van tennivaló. Azt látom, hogy a magyar vállalkozóknak az egyik nagy kihívása, hogy nem mernek elég nagyot álmodni, és nem elég nagy az ambíciójuk. Ezért a legtöbb vállalkozás megtorpan a határnál, ezért nem mernek nemzetközi piacra kilépni, nem mernek nagyban gondolkodni, óvatosak, félénkek és talán önbizalomhiányosak is. Pedig a magyar vállalkozók között vannak nagyon tehetséges csapatok, akiknek ott lenne a helye a nemzetközi porondon is.

A másik oldalról pedig rengeteg olyan téma van, amiben hiányzik a szakmai tapasztalat, a tudás és a valóság. Az is ennek az oka, hogy nagyon új piacgazdaság a magyar piac, tehát nincs elég piaci tapasztalat, még kevés vezető csinálta végig.

Tapasztalatunk szerint nagyon népszerűek a cégvezetői képzések is, amiben a vezetők pénzügyi tudatossága az egyik slágertéma. De akár a saját szerepükkel, a vezetői szereppel kapcsolatos témák és a delegálás is olyan terület, amiben nagyon nagy hiányosságokat látunk. Mindemellett a tavalyi év és az idei év legnagyobb slágere a képzéseink között a Mesterséges intelligencia cégvezetőknek képzés.

Ennek keretében azt mutatjuk meg, hogy cégvezetőkként vagy vezetőként nézve milyen kihívásokat fog hozni, hogyan alakíthatja a piacunkat, milyen hatással lesz a munkaerőpiacra és a munkahelyekre a mesterséges intelligencia. És látszik, hogy erre Magyarországon nagyon nagy a nyitottság a cégvezetők körében, épp ezért azt remélem, hogy ezen a területen nem leszünk sereghajtók, hiszen ez egy nagyon jó lehetőség az országnak is a kitörésre.

Igen, sokan tartanak a mesterséges intelligenciától. Ugye mindenféle elemzést lehet olvasni, hogy ez majd ki fog váltani munkahelyeket. Melyek lehetnek a pozitívumai a mesterséges intelligenciának a vállalatvezetés terén?

Ami szerintem vállalatvezetőként az egyik legfontosabb lesz majd, hogy jelentősen, akár 50-60 százalékkal növelheti az irodai munkának a hatékonyságát. Az pedig nagyon ritka, hogy ilyen rövid távon ekkora eredményekhez ekkora segítséget adjon egy új technológia. De mindezt úgy teszi, hogy a kollégák gyorsabban haladnak. És mérhetően jobb minőségben dolgoznak, és mérhetően elégedettebbek is.

Ez a hármas az, ami a legfontosabb: hogy miképp tudunk cégvezetőként úgy hatékonyságot növelni, hogy az a minőséget, és a kollégák elégedettségét sem csökkenti. Mert ritkán van ilyen lehetőség, hogy ezt a hármat egyszerre tudjuk növelni.

Az oktatási tevékenységük mellett a regionális növekedésre is próbálnak fókuszálni. Ezalatt mit lehet érteni? Próbálnak terjeszkedni?

Ez már a tavalyi évben is elkezdődött, de idén mindenképp folytattuk, hogy a befektetési és oktatási programjainkban is minél jobban tudjunk nyitni a régió felé. Így egyre több olyan befektetést véghez vinni, ami már nem csak Magyarországhoz kötődik, vagy nem elsősorban magyar cégek viszik véghez. Mindenképp régiósan akarjuk összehozni az ökoszisztémát, illetve az oktatásunkat is elkezdtük nyitni. Az inkubátorprogramot angol nyelven tartjuk, abban is egyre többen vannak a határon túlról.

A startup világban nem igazán vannak határok, mi pedig saját csapatokat keresünk, akik mernek nemzetközi piacban gondolkodni, és nagyban inspirálja őket, hogy olyan csapatokkal dolgoznak együtt, akik nem feltétlenül magyarok, és nem ugyanazzal a háttérrel érkeznek, így lehet tőlük tanulni, hiszen lehet, hogy máshogy gondolkodnak egy-egy témában.

A tévés szereplés mennyire befolyásolta a cég életét?

Ilyen szempontból a tévés szereplés egy nagyon nagy lehetőséget adott nekem abban, hogy sokkal szélesebb körrel kommunikáljak, és a gondolataimat a cég építésről, a cég indításról a vállalkozásról sokkal nagyobb mikrofonba mondhatom, ami egy nagyon klassz dolog. Azt hiszem, hogy ezt tudom arra használni majd, hogy a magántőke megmozduljon ebbe az irányba és megismerje a kockázati befektetések világát, a korai innovációfinanszírozás világát.

A másik oldalról eddig a tőzsdére lépés előtt bevont több mint egymilliárd forintnyi összeg jellemzően a szakmából érkezett olyan vállalkozóktól a startup építőktől, befektetőktől, akik ismerik azt a témát, amivel foglalkozunk, és akik szakmailag is bizalmat szavaztak nekünk. De készülünk egy nagyobb nyílt bevonásra is a tőzsdén, és abban már remélhetőleg annak is szerepe lesz, hogy jobban tudjuk megszólítani talán az átlag tőzsdei cégeknél a magánbefektetőket.