Mit kell tudni az EU-n kívüli csomagok rendeléséről, vámolásáról?

Interjú2019. okt 27.D.J.

A Magyarországra beérkező áruk vámkezelését a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér szomszédságában a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. A helyszínen Teleki József pénzügyőr ezredessel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal repülőtéri igazgatóságának vezetőjével készítettünk villáminterjút.

Az Európai Unión kívülről érkező csomagokra a magyarok jellemzően hol adják le a rendelést?

Itthon az Unión kívül működő webáruházak közül főleg a kínaiak és az amerikaiak számítanak népszerűnek.

Közeledik a karácsony. Aki az ajándékokat egy ázsiai online boltban veszi meg, mire számítson: mennyi időt kell várni a kiszállításra?

A vásárlásnál jellemzően többféle opcióból is választhat a rendelő. Minél olcsóbban akarjuk megúszni a szállítást annál tovább kell várni a csomagra. Ha ingyenes kiszállítás mellett döntünk, akkor akár 5-9 hétig is eltarthat mire kézhez kapjuk a kiszemelt cikkeket. Ráadásul ez idő alatt még csak arról se kapunk értesítést, hogy épp hol tart a rendelésünk.

Természetesen kicsit drágább, ha nyomkövetést is kérünk, az árat pedig tovább srófolja ha expressz kiszállítást veszünk igénybe. Ez esetben a szállítási idő viszont lemehet akár 1-2 napra is.

Azt érdemes tudni, hogy ha a küldemény értéke meghaladja a 22 eurót, akkor be kell nyújtani egy vám-árunyilatkozatot. Ehhez ismerni kell az áru értékét, ha ezt nem tartalmazza a fuvarlevél, úgy a címzettnek ez esetben át kell küldenie az áru értékét alátámasztó okmányokat.

Mi történik, ha egy feladó a valósnál alacsonyabb értéket tüntet fel a csomagon csak, hogy kikerülje az áfát?

Amikor beérkezik hozzánk egy küldemény végzünk egy kockázatelemzést. Rengeteg tényezőt megvizsgálunk. Akár már a feladó kiléte miatt is gyanús lehet egy csomag. Elég jó sikerrátával dolgozunk: azoknál a termékeknél amelyeknél azt sejtjük, hogy hamisan lett feltüntetve a rendelés értéke, 80 százalékban kiderült, hogy a gyanúnk megalapozott volt.

A problémás csomagok száma egyébként viszonylag alacsony: alaposabban csak naponta pár száz küldeményt kell tüzetesebben átvizsgálnunk.

Mi történik, ha például valaki egy hamis órát akar magának rendelni Kínából?

Ha kiderül, hogy a rendelt termék nem eredeti, akkor a küldeményt megsemmisítjük egy ezt tisztázandó eljárást lefolytatása után, a címzett beleegyezésével – egyébként feljelentést teszünk.

A kábítószert hogy tudják kiszűrni?

A csomagok átvizsgálásánál röntgent, drogkereső kutyát és egy olyan speciális új gépet is használunk, amely a csomagban lévő anyag kémiai összetételét – abban az esetben ha valamilyen ismert drog például heroin van benne – bontás nélkül is felismeri.

Idén eddig 574 esetben sikerült megállítani, hogy kábítószert vagy drog előállításához használt anyagokat hozzanak be az országba.

Az utóbbi időben mi volt a legnagyobb fogásuk?

Másfél éve fentanylt, vagyis egy Amerikában kifejezetten népszerű drogot akartak becsempészni az országba méghozzá fél kilót. Ez nagyon sok ember halálos adagja lehetett volna. A fentanyl ugyanis nyálkahártyán keresztül is fel tud szívódni és kis mennyiségben is végzetes lehet.

A Brexitnek előreláthatólag milyen hatása lesz a munkájukra?

Sajnos a Brexitről két dolgot nem tudunk: hogy mikor kerül rá sor és hogy milyen feltételek mellett. De mi már március 29-ére is felkészültünk a brit kilépésre. A NAV-nak van egy online Brexit útmutatója, ahol össze vannak gyűjtve a kilépéssel kapcsolatos tudnivalók. Itt a magánszemélyek és az cégek is tájékozódhatnak a témában.