Egy magyar startup, amely megreformálhatja a nyelvtanulást

Interjú2021. márc. 6.Berszán Fanni

Forradalmi újítás jelent meg a nyelvtanulást segítő alkalmazások piacán: a Skeebdo filmekkel és sorozatokkal segíti az angol szókincsünk fejlesztését. A Design Terminal 2020-as őszi mentorprogramjában az alkalmazás elnyerte a „Legtöbbet fejlődő startup” díját. Faragó Bálint és Rácz Dániel társalapítókat kérdeztük az applikációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a jövőbeli terveikről, és a legnagyobb kihívásokról.

Mit kell tudni a Skeebdo-ról? Hogyan működik az alkalmazás?

Faragó Bálint: A Skeebdo mobil alkalmazással 200,000 film és sorozat segítségével lehet angol szavakat és kifejezéseket tanulni. Miután a tanuló rákeresett egy filmre, vagy sorozat epizódra, az app kilistázza az angol szintjének megfelelő nehézségű szavakat. Ezekből kiválasztja azokat, amelyeket meg szeretne tanulni és innentől szókártyák, illetve különböző feladatok révén megtanulja őket.

Mi különbözteti meg a Skeebdo-t a többi nyelvtanulást segítő alkalmazástól?

Rácz Dániel: Elsősorban az, hogy gyakorlatilag a világ bármelyik filmjéből, sorozatából lehet tanulni. Ez konkrétan egyik versenytársunknál sem lehetséges.

Ez egyben a hosszútávú víziónk egyik építőkockája, ugyanis célunk, hogy lehetővé tegyük azt, hogy tanulók bármilyen általuk fogyasztott digitális tartalomból tudjanak nyelvet tanulni.


Milyen alapon választják ki a filmeket és a szókincset?

R. D.: A tanulás tartalma - tehát a filmek/szavak - teljesen a tanulóra van bízva. Az alkalmazás használatának a legelején javaslunk egy pár különböző műfajú filmet/sorozatrészt, de utána szabadon lehet válogatni a filmek/sorozatok között.

A filmek és sorozatok mellett terveznek-e további tartalmat bevonni, csak más csatornák segítségével?

F. B.: Igen.

Sokan tanulnak nyelveket YouTube videókkal, ezért az ott elérhető tartalmakat is szeretnénk bevonni az alkalmazásba, továbbá zeneszámokból és cikkekből is szeretnénk tanítani.

Milyen hatékonyságú az app, ezt mérték már?

F. B.: Az alkalmazás 2021.01.26-án indult, ennyi idő alatt nem tudunk még hosszú távú következtetéseket levonni, de az eddigi visszajelzések pozitívak.

A Skeebdo alapítói (balról jobbra): Rácz Dániel, Faragó Bálint, Faragó Ákos

Mi most a legnagyobb kihívás a fejlesztéssel kapcsolatban?

R. D.: Szinte egyértelműen az, hogy egy ún. “vörös tengerben” úszunk együtt a többi ‘hallal’.

Azaz rengeteg angoltanulási lehetőség/applikáció van, amelyek már évek óta működnek és terjeszkednek. Ettől függetlenül határozottan úgy gondoljuk, hogy megférünk egymás mellett, tekintve, hogy abszolút egyedi módon tanítunk szavakat/kifejezéseket.

A Skeebdo mögötti eredeti ötlet (miszerint tanuljunk filmekből/sorozatokból) jó ideje megfogalmazódott Faragó Ákos - társalapítónk - fejében, de az applikációval kapcsolatos érdemleges munkának 2020 nyarán estünk neki. Onnantól kezdve sokat alakult maga az ötlet és többek közt a Design Terminal-nak köszönhetően tartunk ott, hogy pl. van egy kristálytiszta hosszútávú víziónk.

A csapatuk hét főből áll, akik három különböző országban és hat városban élnek. Hogyan tudnak együtt dolgozni?

R. D.: Talán pont annak köszönhetően, hogy mint társalapítók (Ákos, Bálint, Dani) 2013 óta úgy dolgozunk együtt különböző projekteken, hogy én Svájcban élek. Így korábban is csupán pár havonta találkoztunk, ezért amikor kerestünk kollégákat, úgy álltunk hozzá, hogy a távolság nem számít, bízván abban, hogy azért tudunk majd mindannyian élőben is találkozni.

F. B.: A járvány megjelenése óta kizárólag online tartjuk a kapcsolatot. A működésünkben ez problémát nem okoz, a sörözések viszont hiányoznak.

Milyen újításokat terveznek a jövőben?

R. D.: Pár éven belül szeretnénk sokmilliós felhasználói/tanulói bázissal rendelkezni, ami csak az angol nyelvet illeti. Tekintve, hogy British Council felmérések alapján kb. 1,75 milliárd ember tanul angolul, nem gondoljuk, hogy ez irreális lenne.

Mivel, ahogy korábban jeleztük, idővel nem csak filmekből fogunk tanítani, később szeretnénk mi lenni a sztenderd megoldás arra, ha valaki az általa amúgy is fogyasztott digitális tartalomból szeretne nyelvet tanulni.