Tempus: Hatodára csökkent a külföldi ösztöndíjas magyar diákok száma

Interjú2021. jan. 27.Szabó Anna

Egyhatodára csökkent a külföldi ösztöndíjas magyar egyetemi diákok száma a koronavírus miatt. A magyar hallgatók között az Erasmus programokban a legkeresettebb három ország Németország, Spanyolország és Románia, a legtöbben pedig Németországból, Romániából és Franciaországból érkeznek hozzánk - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója.

A külföldi ösztöndíjat kérő magyar egyetemisták számát miként változtatta meg a koronavírus?

A 2020/2021-es tanévben, a decemberi adatok alapján 605 mobilitásra, vagyis kiutazásra került sor, míg ezzel szemben 2019/2020-as szemeszterek során összesen 3 817 hallgató részesült ösztöndíjban,

de még ez is alacsonyabb, mint a 2018/2019-es tanév 4 234 fője.
Tekintve a számokat, az biztosan kijelenthető, hogy a koronavírus hatással volt az ösztöndíjas utazásokra. Még úgy is, hogy a Közalapítvány mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legtöbb mobilitás valósuljon meg. A járvány miatt felmerülő költségek megtérítésére a kiutazók úgynevezett vis maior kérelmeket nyújthattak, a beérkezők közül pedig mintegy 500-at bíráltunk el eddig pozitívan.


Kapcsolódó intézkedés, hogy engedélyeztük a folyamatban lévő mobilitási projektek meghosszabbítását, vagyis a felsőoktatási intézményekben továbbra is lehet pályázni hallgatói tanulmányutakra és a szakmai gyakorlatokra illetve

a legtöbb intézményben a már elnyert ösztöndíjak halasztása is lehetséges a következő tanévre. Szintén jó hír, hogy a diplomaszerzés utáni szakmai gyakorlatok esetében az eredetileg rendelkezésre álló 12 hónapos kiutazási ablakot az Európai Bizottság 18 hónapra bővítette.

Összesen hányan vettek részt eddig a diákok körében népszerű Erasmus programokban? 

2019-ben közel 940 000 résztvevője volt a teljes Erasmus programnak. Ebből Magyarország 21 192 főt adott 2019-ben Erasmushoz kapcsolódó mobilitásokban, a 2020-as adatok pedig még nem állnak rendelkezésre.

A magyar hallgatók között a legkeresettebb három ország Németország, Spanyolország és Románia, a legtöbben pedig Németországból, Romániából és Franciaországból érkeznek hozzánk Erasmussal.

A magyar egyetemek közül sorrendben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem adta a legtöbb hallgatót.

Hogyan befolyásolhatja a magyar diákokat, hogy a britek kiléptek az Erasmusból, és megemelkedik a kinti tandíj összege is?

Az érvényben lévő szerződéseket, együttműködéseket nem érinti a Brexit, azok gond nélkül be tudnak fejeződni,

nehézséget maximum 2021-től a beutazási szabályok változása okozhat. A tandíj emelkedése a magyar erasmusos hallgatók számára nem releváns, ugyanis a részképzés keretein belül nincs tandíjfizetési kötelezettség.
Ami pedig a jövőt illeti, a hírek alapján Nagy-Britannia saját programot tervez indítani, azonban erről pontosabb információval még nem rendelkezünk.

Az Erasmus plusz milyen évet zárt tavaly?

Ezt még nehéz lenne megmondani, merthogy sem a tanév, sem a projektek nem zárultak le. A járvány sok mindent megnehezített, több esemény és a különböző tanulmányi lehetőségek egy része is átkerül az online térbe, ami mindenképp változást mutat a korábbiakhoz képest. A Közalapítvány mindazonáltal megtett minden tőle telhetőt, hogy a különböző programok a lehető legsikeresebben haladjanak tovább.

Az Önök által kezelt többi ösztöndíj közül melyek a legnépszerűbbek?

Az Erasmus után a Campus Mundi, a CEEPUS, illetve a különböző államközi ösztöndíjak a legnépszerűbbek a létszám tekintetében.

A Campus Mundi keretében a magyar hallgatók pályázhatnak külföldi részképzésre, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányútra. A CEEPUS célja, hogy erősítse Közép-Európa stratégiai szerepét a felsőoktatás terén, amelyet a különböző intézmények közötti tematikus hálózatok, nyári egyetemek, hallgatói és oktatói mobilitások támogatásával igyekszik elérni. A különböző államközi ösztöndíjak pedig bilaterális megállapodásokon alapuló oktatási és kutatási együttműködések támogatására nyújtanak lehetőséget. De mindegyikről, valamint a többi programunkról is találhatnak naprakész információkat a Tempus honlapján.