HBO: Teljesen átalakítottuk a filmek és sorozatok premiernaptárát

Interjú2020. ápr. 21.Devecsai János

Az HBO is átszervezte mindennapjait, reagálva a járványra. Ma már mindenki otthonról dolgozik, bár korábban a technikáért felelős kollégáknak benn kellett lenniük. A stratégiát is folyamatosan újratervezik, hogy a forgatások leállása miatt, később, amikor már minden visszaáll a normális kerékvágásba, ne legyenek premierek nélkül a nézők és ne pártoljanak el - árulta el a növekedés.hu-nak Riczu Tibor, az HBO Europe digital marketing vezetője. A kulturális újságírók ingyenes HBO GO-t kapnak.

Azt gondolná az ember, hogy most a járvány idején többet nézik az emberek az HBO GO-t és a többi videotárat, mint valaha. Ez megállja a helyét?

Ebből a jelenlegi helyzetből senki nem profitál igazán.

Vannak, akik rövidtávon éreznek fellendülést, de ennek meglesznek a hosszútávú következményei. Mások most küzdenek a túlélésért és egy gyors fellendülést fognak tapasztalni ha visszarendeződik az élet egy normálisabb kerékvágásba. Mi az első csoportba tartozunk most, sok más internetes szolgáltatással együtt.

Nem titok, hogy az otthoni munkavégzés, iskolai oktatás miatt jelentősen megnőtt a kereslet az otthoni szórakoztatóipari szolgáltatásokra, így a mi lineáris (HBO és Cinemax), de leginkább a SVOD termékünkre (HBO GO).

Komplex termékről és jogi-licensz struktúráról beszélünk, így még egy ilyen helyzetben is időre van szükség, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott felhasználói igényekhez. A legtöbbet azért tettük, hogy a szolgáltatás színvonala, minősége igazodjon az extra volumenhez és stabilan hozza a megszokott minőséget. A másik fontos változás, hogy közösen a programming csapattal teljesen átalakítottuk a sorozatfilmek második negyedéves premiernaptárát (egyenként letárgyalva a stúdió partnereinkkel), és így sok tartalmat már a tervezett premier előtt elérhetővé tettünk az HBO GO-n.

Amin mi, üzleti oldalról sokat dolgozunk, az nem is a jelenlegi helyzet kezelése, hanem annak a biztosítása, hogy a leállt forgatások, eltolt sorozatpremiereket pótolni tudjuk és az év második felében se érezzék a régi és új előfizetők, hogy nincs miért nálunk maradni.

Ezen felül a médiában dolgozó kulturális újságírók számára ingyenes hozzáférést biztosítottunk az HBO GO-hoz. A social media felületeinken elsőként kezdtük el kommunikálni a #maradjotthon üzenetet, amely rendkívül pozitív fogadtatásban részesült az előfizetőink és a rajongóink körében. Általánosságban elmondható, hogy megnőtt a streaming fogyasztás. A premier sorozatok és blockbusterek mellett a KIDS és a családi tartalmak nézettsége volt kiugróan magas.

Márciusi top 10 filmek listája az HBO GO-n

1. Az oroszlánkirály
2. Pókember: Idegenben
3. Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül
4. Toy Story 4
5. A királynő kutyája
6. Aladdin (2019)
7. A dzsungel könyve
8. A Lego-kaland 2
9. Bosszúállók: Végjáték
10. Aranyhaj és a nagy gubanc

Az HBO-nál házon belül hogyan változtatta meg a koronavírus a mindennapokat?

Az HBO illetve az anyacégünk, a WarnerMedia az elsők között volt, akik lépéseket tettek a dolgozók védelme érdekében. Március 9-én a régióban elsőként törölték a Westworld 3. évadának tervezett nagyszabású díszbemutatóit Európa szerte, így nálunk is, amellyel mind a vendégek, mind az HBO dolgozóit is védték. Egy nappal később már több levelet is kaptunk arra vonatkozólag, hogy már március 11-től kezdve átállunk a home office-ra. Napi, azóta pedig heti szinten több emailt is kapunk a vezetőségtől, amelyben nem csak munkával kapcsolatos hasznos információkkal látják el a dolgozókat világszerte,

hanem a mentális egészségünkre is figyelve különféle online kurzusokat (jóga, testedzés, meditáció) illetve gyerekeknek szóló foglalkoztatókat osztottak meg.

Annak ellenére (vagy épp azért), hogy globálisan működő cég vagyunk, az átállás otthoni munkára zökkenőmentesen zajlott, amiért nem lehetünk elég hálásak az IT és a HR csapatnak. Helyi szinten az első időszakban 1-2 kollégának az irodából kellett dolgozni (ezek a feladatkörök nem végezhetők otthonról), de az ő biztonságukról külön gondoskodtak (támogatták a taxis utazást, higiéniai előírások még szigorúbb betartása, még gyakoribb takarítás). Április elejére sikerült megoldani, hogy a bent dolgozó technikus kollégák és azok, akik a mindennapi lineáris ügymenetet biztosítják, már otthonról is elvégezhessék a munkájukat, így a helyi iroda teljesen kiürült. 

Márciusi top 10 sorozatok listája az HBO GO-n

1. Westworld
2. A kívülálló
3. Bezzegszülők
4. Modern család
5. ZeroZeroZero
6. Az ifjú Sheldon
7. Legacies – A sötétség öröksége
8. Devs
9. Trónok harca
10. Agymenők

A kormányzati mentőcsomag bármilyen szempontból érinti Önöket?

Tudomásom szerint nem. 

Mire számítanak: mit hoz a jövő?

Akárcsak az összes vállalat esetén, legyen az KKV vagy multi, újratervezések, trendvizsgálatok, iparági kutatások zajlanak nálunk is.

Egyrészt még inkább napi szinten gondolkodunk, elemezzük a fogyasztói magatartást, másrészt a második féléves és 2021-es terveket dolgozzuk át újra és újra. Bizakodók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy minél hamarabb túl lesz mindenki ezen a helyzeten, de reálisan nézve fel vagyunk készülve, hogy akár hosszú hónapokig a mostani rendszerben dolgozhassunk. 

Önök mit látnak: a munkaerőpiacon milyen változásokat okozott a mostani krízis?

Erről a HR-s kollégák biztos többet tudnának mondani, kereskedelmi oldalról azt látjuk, hogy nagyon alacsony a fluktuáció és magas a csapat lojalitása, főleg ebben a helyzetben, amikor gyakorlatilag tényleg videó konferenciák előtt éljük az életünket és extrát nyújt mindenki, hogy a megnövekedett felhasználói igényt kezelni tudjuk. Főleg ez a családos kollégák esetén jelent erőn felüli igénybevételt.