Itt van a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap első befektetése – tőzsdén a Megakrán

Interjú2018. dec 28.Szabó Anna

Január elején jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, hogy az új, Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap alapkezelőjének kiválasztására kiírt pályázatot a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. nyerte el. Azóta meg is történt az alap első befektetése, a Megakrán részvényeivel már lehet kereskedni a BÉT Xtend piacon. Csuhaj V. Imrével, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával a tőzsdére készülő középvállalkozásokról beszélgettünk.

Milyen célt szolgál pontosan a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap?

Az Alap célrendszere kettős: egyrészt az arra alkalmas cégeket rövid tőkebefektetések (24-36 hónap) segítségével felkészíti a tőzsdei bevezetésre, hogy áttekinthetően és felelősen működjenek, illetve, hogy a cégvezetők is megszokják, hogy nem egyszemélyben döntenek mindenről, van mellettük egy tulajdonostárs. Másrészt az alap egy plusz bizalmi faktort nyújt a befektetőknek tőzsdei bevezetésnél, így a tőzsdei kibocsátás esetén mind méret, mind tartalom szempontjából megfelelően kiegyensúlyozott befektetői kör elérésében segítünk. Egy állami háttérrel rendelkező tulajdonostárs jelentős bizalmi tényező lehet a befektetők számára. Komoly előny, ha egy cég transzparens, különösképpen, ha nemcsak maga állítja önmagáról, hogy komoly piaci potenciállal rendelkezik, hanem független, tekintélyes szereplők is.  Ilyen módon igyekszünk biztosítani, hogy a magyar kkv-k megfelelő számban és megfelelő fejlettségi állapotban kerüljenek tőzsdére. Ezzel az alappal végre teljessé válik az egy-egy cég életciklusát támogató ökoszisztéma, a startup fázistól egészen a tőzsdére lépésig.

Mennyire tehető az országban lévő tőzsdeérett kis-és középvállalkozások száma?

A gazdasági adatokból kiindulva akár százas nagyságrendet is mondhatnánk, ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a cégek működését, akkor jóval kisebb számot kapunk. Sok esetben a cégvezetők mentális felkészültsége még nem teszi lehetővé a szintlépést: a negyedéves részletes beszámolók nyilvánosságra hozatala és a teljes átláthatóság gondolatával sokan még nem tudnak megbarátkozni.

Elegendő lehet az alap által biztosított forrás egy tőzsdére készülő kkv-nak?

A szabályok értelmében kötelező egy vagy több társbefektető megléte is, mi tehát csak részfinanszírozást vállalunk. A forrást a cég olyan fejlesztésre fordíthatja, amely a nyilvánosság feltételeit hivatott megteremteni, mint például a menedzsment felkészítése, informatikai rendszer kiépítése, a jogi környezet rendbetétele, valamint az imázs felépítése. Az Alap 13 milliárd forint alaptőkével jött létre, a kihelyezendő forrásösszegnek az elméleti felső határa az alap jegyzett tőkéjének 15 százaléka, azaz közel kétmilliárd forint. Terveink szerint egy-egy projektbe átlagosan egymilliárd forintot fektetünk be.

Mi a potenciális cégek álláspontja a tőzsdére lépésről?

A tőzsdére lépés lehetősége sokszor elkerüli a vállalatok figyelmét, hiszen a jelenlegi piaci környezetben a hitelezés még mindig nagyon népszerű és az eredményes cégek esetében olcsó finanszírozási forma. Amit látni kell azonban, hogy a tőzsdei lét a finanszírozásnál jóval több: erős hitelességet jelent egy cég számára, sokszor ugyanis az üzleti bizalom, az átláthatóság nagyobb értékkel bír mint maga a pénztőke.

Hogyan ítéli meg a piacot? Az állami és a magán tőkealapokkal együtt beszélhetünk forrásbőségről?

A jelek szerint a tőkefinanszírozási forma – ezen belül a kockázati tőke - előnyeit fokozatosan ismerik fel a vállalkozások. A vissza nem térítendő támogatások mellett egyre inkább teret hódít az üzleti megtérülést mindig szem előtt tartó tőkefinanszírozás.

Korábban befektetési pályájuk csúcspontjának nevezte a tavasszal indult Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapot. Hol tart most a történet?

A Megakrán Zrt. az egyik sikertörténetünk: a cég a napokban jelent meg a tőzsdei nyilvános kibocsátás előszobájában, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán. A vállalatban 40 százalékos részesedést szereztünk, 271 millió forint fejében. A tulajdon harminc százaléka intézményi befektetők birtokában van, a másik harminc százalék pedig privátbanki ügyfeleké. A speciális daruzási, emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó vállalat másfél év alatt komplex szolgáltatóvá vált, így képes előre megtervezni a munkákat, bevonni a kapcsolódó szolgáltató cégeket, s ezeket együtt értékesíti. A nagy tömegű gépek be- és kiemelésével foglalkozó cég által alkalmazott technológia kifejezetten környezetbarát, működése a tőzsdei követelményeknek megfelelően teljesen transzparens, és tisztességesen megfizeti az alkalmazottait. Ilyen területen dolgozó vállalatok egyébként nem nagyon vannak jelen a magyar tőzsdén. A tőzsdefejlesztési alapunk jelenleg is több, jellemzően nagyobb léptékű ügylet felett bábáskodik. Teljesen új, Magyarországon eddig nem látott konstrukciót is támogatunk, innovatív portfóliót vinnének a tőzsdére. Idén összesen másfél milliárd forint erejéig köteleződik el az alap. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.