Korrupciómegelőzési vezető: Több tucat egészségügyi dolgozó ellen tettek már feljelentést

Interjú2022. márc. 28.Haiman Éva

Védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés, költségvetési csalás, de kiskorú veszélyeztetése, szexuális kényszerítés és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is tett már feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat, amióta tavaly év elején az egészségügyre is kiterjesztették a hatáskörét. Bár az NVSZ munkája e téren a „hálapénz-kommandó” kapcsán vált ismertté, az ilyen ügyek csupán a töredékét adják az eddig felderített eseteknek. Váradi Piroska ezredes, a Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője ismertette a részleteket.

Több mint egy év telt el az óta, hogy paraszolvenciát adni és kapni is korrupciónak számít, és hogy munkához látott a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálapénz-ellenőrzési csoportja. Hány egészségügyi dolgozó bukott meg eddig az ellenőrzéseken?

Az elmúlt majdnem 15 hónapban 66 esetben tettünk feljelentést, vagy kezdeményeztünk nyomozást, összesen 58 orvos, 38 más beosztású egészségügyi dolgozó és 152 fő polgári személlyel szemben.

Az NVSZ bűnfelderítéssel foglalkozó szervezet, nem nyomozóhatóság, ami azt jelenti, hogy a büntetőeljárást nem mi folytatjuk le, ennek során viszont új gyanúsítottak is felmerülhetnek, így a fenti számok is változhatnak.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az említett 66 feljelentésből

mindössze 6 olyan eset volt, amikor a megalapozott gyanú hálapénzzel összefüggő korrupció volt. Az esetek döntő hányada egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos,

védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés, költségvetési csalás, de kiskorú veszélyeztetése, szexuális kényszerítés és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés is előfordult például. A mi feladatunk ugyanis nem csupán a hálapénz, hanem általában a hivatali és különösen a korrupciós bűncselekmények elleni fellépés. Ezért nemcsak megbízhatósági vizsgálatokat folytatunk, hanem egyéb eszközökkel is küzdünk a korrupció ellen: felderítő tevékenységgel, melyet titkos információgyűjtés, vagy előkészítő eljárás keretében folytatunk, mindezek során pedig egyéb, a munkahelyen vagy a munkavégzéssel összefüggésben elkövetett bűncselekmények is a tudomásunkra juthatnak, amelyekkel kapcsolatban kötelességünk feljelentést tenni.

Mivel, mint mondta, az NVSZ nem nyomoz, nyilván nem önök voltak azok, akik – miként egyes sajtóhírek szóltak – bilincsben vittek el tavaly ősszel két orvost egy budapesti kórházból, miután az íróasztalfiókokban közel kétszáz olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek a hálapénzt adták át. Azért sokak fiókjában vannak borítékok…

Jól mondta, mi valóban senkit nem viszünk el a munkahelyéről sem bilincsben, sem a nélkül, ebben a kérdésben a döntés az eljáró nyomozóhatóság hatásköre, amely intézkedhet saját maga az elfogásról, de erre felkérheti a Készenléti Rendőrséget, vagy akár a Terrorelhárítási Központot is. Ami pedig az ügy érdemi részét illeti,

nem üres borítékokat találtunk a fiókban, hanem több olyat is, amelyen pontosan feltüntették a betegek nevét és a tőlük kapott konkrét összeget. Az ügyben két főorvos és egy asszisztens volt érintett, akik egyébként egy táblán azt hirdették, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Ezek szerint azok a páciensek is beazonosíthatóak, akik a paraszolvenciát adták, tehát, akik korrumpálták az orvosokat, amivel szintén bűncselekményt követtek el. Őket is eljárás alá vonják?

Gondolom, igen, de a mi hatáskörünk addig terjed, hogy átadjuk a nyomozóhatóságnak a rendelkezésünkre álló bizonyítékokat.

Azért is érdekel ez, mert volt egy másik hír, ahol egy debreceni orvost és a betegét is kihallgatták, vesztegetés gyanúja miatt. Erre az esetre is önök derítettek fényt?

Igen, előkészítő eljárás során. Ebben az esetben az orvos és a páciens ellen is megtettük a feljelentést, hiszen itt egyértelmű volt az elkövetők személye.

A védettségi igazolványokkal való visszaélésben döntően háziorvosok, házi gyermekorvosok érintettek?

Túlnyomó részt háziorvosokról van szó, gyermekorvosról nincs tudomásom. 

Mi történik azokkal az egészségügyben dolgozókkal, akikkel szemben feljelentést tettek?  Ők továbbra is dolgozhatnak, praktizálhatnak, amíg a bírósági ítélet meg nem születik?

A hatályos jog szerint nem létesíthető egészségügyi szolgálati jogviszony olyan személlyel, aki a törvényben meghatározott bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, illetve ezekben az esetekben a már fennálló jogviszony is megszűnik a büntetőeljárás megindításakor, vagyis a feljelentés a munkaviszony azonnali megszüntetését vonja maga után.

Az érintett bűncselekmények köre igen széles, ide tartozik például az összes hivatali, korrupciós cselekmény is.

A visszajelzések alapján milyen hatékonyságú a munkájuk? Az eddig megtett 66 feljelentés mindegyike nyomán indult nyomozás? Hány esetben történt vádemelés, illetve, van-e olyan ügy, amelyben akár már elmarasztaló bírósági ítélet is született?

Eddig két ügyben történt vádemelés, de ítélet még ezekben sem született.

Arról van információjuk, hogy a betegek, a hozzátartozók vajon tudomásul vették-e már, hogy akár el is ítélhetik őket, ha kiderül: a zsebbe dugott borítékkal megvesztegették az orvost?

Mivel már országszerte kórházban van irodánk, az egészségügyi dolgozók visszajelzéséből tudjuk, az állampolgári attitűd is változott. Mivel azonban ezzel kapcsolatban nincsenek egzakt méréseink, a közeljövőben, egy nagyszabású szemléletformáló kampány keretében, közvélemény-kutatást is tervezünk, az egészségügyi dolgozók körében is.