Markánsan gyarapodik ezer-kétezer ember Magyarországon

Interjú2021. márc. 23.Kamasz Melinda

Bár még mindig jelentősen elmaradunk a világszintű gazdagoktól, azért Magyarországon is egyre gyarapodnak a vagyonosok. Nagyságrendileg 22 ezer fő kezelteti privátbanknál a vagyonát, ahol a belépési küszöb 35 millió forint megtakarítás. A legjobban a legalább 100 millió forintos számlaérték emelkedett meg. De 50 százalékkal nőhet a legalább három milliárd forint vagyonnal rendelkezők száma is - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Karagich István, a privátbanki üzletviteli tanácsadást bonyolító Blochamps Capital alapító-ügyvezetője.

Milyen hatással volt a gazdagokra a koronavírus a világban?

Anyagi szempontból, illetve vagyon gyarapodás szempontjából kifejezetten prosperáló évet zártak 2020-ban.

Befektetői oldalról tehát a diverzifikált portfolióknak és a világszerte intenzív „eszközár inflációnak” köszönhetően a gazdagok egyáltalán nem sínylették meg a koronavírust, sőt a leggazdagabb és a legszegényebb emberek közötti szakadék különösen élesen növekedett 2020-ban. Legyünk őszinték, a számtalan egészségügyi korlátozás közepette kijózanító látni, a Bloomberg Billionaires Index a lista történelmének legkimagaslóbb éves növekedését realizálta 2020-ban, mivel

a vizsgált milliárdos kör vagyona 31százalékkal növekedett, sőt a világ 500 leggazdagabb személye annyi vagyont halmozott fel csak 2020-ban, mint amennyit például a legszegényebb 165 millió amerikai polgár keresett egész életében.

Mi a helyzet Magyarországon? Mennyiben változott meg az utóbbi időben a vagyonosok köre?

Érdekes megfigyelni a hazai pénzügyi elit megtakarításainak növekedési dinamikáját az utóbbi években. A hazai privátbanki kezelt vagyon még a Covid által sújtott  2020-as évben is erőteljesen növekedett. Ráadásul úgy, hogy már 2019-ben is több, mint 21 százalékkal nőtt. Ez nagyon komoly eredmény.

Ha a 30-100 millió forint közötti számlaegyenleget nézzük, akkor a 2017-es első negyedév és 2020 első negyedév közötti időszakban 33 százalékos volt a növekedés. Ha ugyanezt az időszakot a 100 millió forint feletti számlák esetében nézzük, akkor a bővülés már 83 százalékos.

Mindezt ráadásul úgy, hogy ezt a növekedést nem kísérte ügyfélszámla növekedés. 

A magyarországi kezelt privát vagyon állomány egyébként a tavaszi 5720 milliárd forintról 6200 milliárd forintra emelkedett.

Jelenleg hány vagyonos ember él Magyarországon? Hányan tartják privátbankárnál a pénzüket?

2020 végén 15 aktív privátbanki szolgáltatónál csaknem 45 ezer ügyfélszámla volt. Ez azonban a valóságban nagyjából 20-22 ezer ügyfelet takar, hiszen többen vannak, akiknek egyszerre több szolgáltatónál is van számlájuk. A privátbanki ügyfelek száma alig bővül, ez évek óta stabil jelenség, a privátbanki ügyfélszámlák mennyiségét jobbára a szegmenskorrekciók és az akvizíciós morzsolódások mozgatták, vagyonosok új tömege nem jelent meg.

Azonban megfigyelhetően tovább nyílt az olló a vagyonosok között, markánsan gyarapodik egy 1000-2000 fős kör, igaz a TOP 50 000 HNWI gazdasági erősödése is folyamatos trend maradt.

Ön szerint mit jelent ma Magyarországon gazdagnak lenni? Hány millió forint forgótőkéje van egy gazdag embernek? Túl az ingatlanvagyonon?

Ma már 9 szolgáltatónál haladja meg a belépési limit a 70 millió forintot, 35-50 millió forint megtakarítás alatt az ügyfelek a prémium szegmensbe tartoznak, azonban a vagyonosok elit klubjába, vagyis a privátbanki szolgáltatókhoz 100 millió forint megtakarítás fölött kellene meghúzni nagyságrendileg az elméleti határt.

Mivel itthon az ingatlan képezi a társadalom felső deciliseiben a vagyon alapján jellemzően, a likvid megtakarítási hányad nem mindig képezi le pontosan a vagyon méretét. Igaz míg a hatodik-kilencedik vagyondecilisben a vagyon 80-90 százaléka az ingatlan, a 10. decilisben 10-30 százalék a portfolió súlya.

A magyar vagyonosok egyébként nemzetközi mércével nem számítanak különösebben gazdagnak, de belföldön az általános vélemény már a több ingatlant, autót, és vállalkozást birtoklókat már a „vagyonosokhoz rétegéhez” sorolja.

Várakozásunk szerint 2022-ig a 3 milliárd forint feletti vagyon kategória populáció a 2017/2018-as évhez képest minimum 50 százalékkal fog emelkedni a járvány helyzet ellenére is. Ez egy európai szemmel is erős, több ezer fős vagyonos privátbanki befektetői réteg új alapjait jelenti.

Mennyire indult meg a verseny a privátbankok között?

Megindult, sőt 2021-2022 alatt ez fokozódni fog. Mivel a piac tovább koncentrálódik, a szolgáltatások minősége pedig javul, csak azok a privátbanki szolgáltatók tudnak továbbra is „vonzók maradni”, amelyek törekszenek az egyediségre. A szakmai edukáció, a privátbankárok tudásának fejlesztése, a digitalizáció és a termékek fejlesztése mindenképp hangsúlyt kell kapjon.

A három legfontosabb stratégiai prioritás a következő hónapokra: frissíteni a termékportfóliót és a technológiai beruházásokat, csökkenteni a rendkívüli költségeket és új termékeket/együttműködési csatornákat fejleszteni.

Sok éve tudjuk historikusan is a működési folyamatokat, részleteket minden üzletágról és egyértelműen látjuk, hogy csak azok maradhatnak talpon, akik ezeket a változásokat jól kezelik.

Mire gondol? 

Mindenki érzi, hogy 2021-ben egy új időszak jön, a válság után az ESG és SRI szemlélet, a befektetések pozitív célja és hatása is jobban számít majd az ügyfeleknek, habár ez a folyamat már jóval a pandémia előtt elindult, a 2020-as év kifejezetten ráerősített az átrendeződésre. Fontos részt foglalhat majd el a portfólióban a klímaváltozás, az edukáció és az egészségügyi jellegű befektetések, igaz mindezekben hazánk még a nemzetközi trendek mögött jár, de a folyamat megállíthatatlan. És azt gondolom már nem is fogunk visszatérni a régi portfólió építési szokványokba.

Milyen hatással lesz a piacra, hogy a Takarék, a BB és az MKB összeolvadásával a privátbanki portfóliók is összeolvadnak majd?

A folyamat végén a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank hármasából Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre és a Magyar Bankholding a második legnagyobb vagyonkezelési és privátbanki piaci szereplővé is válhat, ez nyíltan borítékolható.

Sokkal izgalmasabb az a szakmai folyamat, ami az idei évvel a privátbanki és vagyonkezelési piacon egyszerre indult el, illetve kapcsolt magasabb fokozatba mind a Bankholding, mind az OTP, mind az Erste, mind a Raiffeisen vonalán átszervezésekkel, fejlesztésekkel, szolgáltatási paletta bővítéssel.

Márpedig ha a piac 4 legfőbb vezető ereje egyidejűleg így tesz, annak csakis az ügyfelek lehetnek a nyertesei. 

Van elég privátbankár?

Van, de nem elég. Jelenleg

Magyarországon 400 privátbankár dolgozik, de a nagyobb részük a 40 feletti generációt képviseli.

Ez összefüggésben állhat a hazai vagyonos réteg korosztályával is, hiszen a jellemzően 60 év fölötti magyar ügyfélkör egy erősen bizalmi kapcsolatokon alapuló szegmensben vagy ragaszkodik már jól ismert bankárához, vagy váltás esetén a tapasztalatot és a korból fakadó bölcsességet preferálja.

Ugyanakkor a jövőt és a fejlődést tekintve az új generáció kulcsfontosságú a privátbanki szektorban, éppen ezért a fiatalok bátorítására alapítottuk 2015-ben a Private Banking Hungary egyik díjkategóriáját, melyben Az Év Junior Privátbankára Díj dobogósait díjazzuk a szakma üzletágvezetőinek ajánlása alapján. 

Megfelelő a magyar privátbankárok felkészültsége? 

Abszolút, ám ez a szakma az utóbbi 20 évben hatalmas léptékkel alakul át. A jövő privátbankára kevésbé bróker, sokkal inkább érdemi személyes tanácsadó lesz, akinek tudását az minősíti majd, hogy az ügyfél problémáiban felismeri-e azt, hogy valójában milyen jellegű támogatásra van szükség.

Mára sokkal nagyobb vagyonok vannak a privátbankárok látókörében – az egy privátbankárra jutó vagyon évek alatt megsokszorozódott.

A komplexebb elvárásokat úgy teljesíteni, hogy közben iszonyú a költségnyomás egy komoly kihívás, ezért azt állítjuk, nem várhat tovább a szakma a privátbankárok leterheltségének optimatizálásával.

Itt az ideje tehát az újra szegmentálásnak: el kell válnia a digitalizációval és prémium ügyintézővel kiszolgálható prémium ügyfélkörnek a hybrid megoldással kiszolgálható privátbanki ügyfelektől, akiknek a valóban személyes tanácsadáson alapuló tapasztalt elit privátbankári állomány áll rendelkezésükre.

Ám ha a kiszolgálás során a felelősségszint is megugrik, hiszen komplexebb lesz a szolgáltatás, akkor kérdéses, hogy Magyarországon tartósan megvalósítható és elvárható az ilyen szintű munka a privátbankároktól, amíg a hazai privátbankok belépési limitje jellemzően harmada-ötöde marad a nemzetközi gyakorlatnak. 

Ön szerint mikor érdemes privátbankárhoz fordulni?

Az ügyfelek jellemzően 50-70 év közöttiek, a teljes ügyfélszámla-állomány 69 százaléka pedig az 50 év felettieké

(bár hozzá kell tenni, hogy az idősebb korosztályban gyakoribb, hogy egy fő több számlát is vezet, a fiatalabbak jellemzően kevesebbet).

A tapasztalat szerint a karrierjük és vagyongyarapításuk második/harmadik harmadában kerülnek az ügyfelek olyan anyagi és igény klímába, hogy érdemes legyen privátbankárhoz fordulniuk, pedig fontos lenne, hogy ez már hamarabb bekövetkezzen.

De fontos lenne például, hogy a családi vállalkozások örökösei és a vagyonos ügyfelek utódai is minél korábban részt vegyenek a privátbanki tanácsadásokon és átlássák a folyamatokat. 

Külföldön friss trend a privát- és a prémium banki egységek irányításának összevonása, a vagyonos ügyfeleket kiszolgáló üzletág tapasztalatát vertikálisan is elérhetővé tenni, illetve  teljesen átalakulhat. Ennek az új vagyonkezelői modellnek a célja, hogy egy szolgáltatói vezetési egység fedje le a vagyonos és a leendő vagyonos ügyfelek teljes spektrumának koordinált irányítását, s majd a prémium ügyfél tudatosan váljék/törekedjék privátbanki ügyféllé.