Még lehet jelentkezni a KSH országos statisztikai versenyére

Interjú2021. okt. 11.Sz.A.

A Központi Statisztikai Hivatal max. 3 fős mesterképzéses hallgatókból álló csapatok jelentkezését október 14-ig várja. A korábbi évek indulói közül, jelenleg többen is a KSH munkatársaként dolgoznak. A versenyen szerzett élményeiről ezúttal Magera Viktóriát, az Életminőség-statisztikai főosztály munkatársát kérdeztük.

Miért jelentkeztetek annak idején a versenyre?

Mi a mesterképzés első- és második évében is jelentkeztünk – bár egy picit eltérő felállásban. Az oktatóinktól értesültünk a versenyről, úgy gondoltuk érdemes lenne kipróbálni magunkat. Engem a kíváncsiság vezérelt leginkább – érdekelt, hogy milyen feladatok lehetnek egy ilyen versenyen, mennyire lesznek átfedésben az általunk tanultakkal és persze, hogy meddig tudunk menetelni.

Milyen élmény volt részt venni benne?

Jó emlékként gondolok rá vissza. Az biztos, hogy a feladatok alapos, precíz megoldásához sok energiát kellett belefektetni, ami számunkra első évben a sok tárgy miatt kihívást jelentett.

De úgy gondolom, hogy ez is a lényege egy ilyen versenynek, hogy a hallgatók kilépjenek picit a komfortzónájukból és kipróbálják mely területek érdeklik őket a statisztikában a legjobban.

Egyébként a 2019-es verseny első fordulója kicsit kapcsolódott az alapszakos szakdolgozatomhoz, szóval még az is benne lehet a pakliban, hogy valaki a verseny során kedvel meg annyira egy témát, hogy dolgozatot és/vagy cikket írjon az adott témához kapcsolódóan.

Szerinted miért éri meg részt venni a versenyen?

Úgy gondolom, hogy az adatok feldolgozása és megjelenítése iránt érdeklődő hallgatók ezen a versenyen gyakorlatba is át tudják ültetni azokat a mérési-, statisztikai- és adat-vizualizációs készségeket, melyeket az egyetemen elsajátítottak.

Utóbbi kapcsán a kreativitás elég fontos volt a feladatokban, szóval az alkotószelleműek mindenképp előnyben vannak. Ezen felül megtanulhatnak csapatban dolgozni, amit később a munkaerőpiacon is kamatoztatni tudnak.

Sokan azt gondolhatják, hogy egy statisztika versenyre mindenképp valamilyen matekos szakról érdemes jelentkezni, de biztatnék más – társadalomtudományokat hallgató diákokat is a nevezésre.

A mi csapatunk mesterszakos regionális elemző geográfus (ELTE) hallgatókból állt. A társadalmi jelenségek, folyamatok területi egyenlőtlenségeiről, azok vizsgálati módszereiről, eszközeiről rengeteget tanultunk.

Úgy vélem előnyünkre vált a feladatok megoldása során a társadalomföldrajzi vonal, hiszen a számok mögött komplex összefüggéseket igyekeztünk feltárni és ezeket a grafikonok/diagramok mellett térképen is megjeleníteni. Szóval érdekes volt ezeket a skill-eket relatíve élesben is kipróbálni és együtt gondolkodni a csapattársakkal.

Sikerült bejutnotok a döntőbe?

2019-ben már nem emlékszem pontosan hányadik helyen végeztünk, de 2018-ban sajnos fél ponttal lemaradtunk a döntőről – ez akkor elég fájó pont volt a csapatunk számára. De persze tudjuk, hogy az olimpián is századmásodperceken múlik, hogy ki állhat fel a dobogóra, szóval ettől függetlenül szerintem megérte indulni és legjobb tudásunk szerint megoldani a feladatokat.

A versenyt követően, hogyan kerültél a KSH-hoz?

Másodév nyarán a KSH-ban végeztem a 4 hetes szakmai gyakorlatomat. Egy nagyon szuper csapatba kerültem, ahol már ezalatt a 4 hét alatt sokat tanulhattam, az osztály hasznos tagjának érezhettem magam, ezért szerettem volna itt elkezdeni a pályám. Így 2020. januárjától először részmunkaidőben, majd 2021. januárjától már teljes állásban dolgozom a KSH-ban.