Nem okoz betegséget, mégis romba dönthet minket ez a függőség

Interjú2024. jan. 16.Sz.A.

Boldogsághormont termel és igen addiktív – egyre több fiatal, jellemzően férfi válik rabjává a szerencsejátékoknak. Az elvonási tünetek ugyan nem okoznak betegséget, ám ezt a függőséget is sokszor levertség és depresszió kísérheti, emellett egzisztenciálisan súlyos válságba lehet kerülni. A szerencsejáték olyan negatív spirálba lökheti a függőket, amely súlyos hatással lehet az emberi kapcsolataikra is. Kürti László pszichológussal, addiktológiai konzultánssal beszélgettünk a szerencsejáték függőség kialakulásáról, valamint arról, miként lehet szabadulni az ördögi körből.

Felgyorsul a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelődése az emberi szervezetben a szerencsejáték során – ez az alapja a szerencsejáték függőségnek. Sok szerencsejátékos ezért nem is költi el a játék során esetlegesen szerzett nyereményét, nem használja fel a pénzt gazdagodásra, csak kisebb összegű nyereményt vesz fel. A lényeg, hogy a megszerzett pénzből újból játszani tudjon.

A neurológai hátteret vizsgálva nincs sok különbség egy szerencsejáték függő és egy alkoholista között: ha nem jut hozzá a szerhez, akkor pszichés elvonási tünetek jelentkezhetnek, például szomorúság, levertség vagy depresszió formájában

– hívja fel a figyelmet Kürti László pszichológus, addiktológiai konzultáns, aki szerint a szerencsejáték világa sokszor a fiatal férfiakat szippantja be.

Mint mondja, az online nyerőhelyek és a kaszinók is úgy vannak kialakítva, hogy további játékra és pénzköltésre buzdítsanak. A nyeréskor a gépek megünneplik a játékost, a nyeremény kivétele pedig sokszor meg van nehezítve, például a kifizetésnek igénylési ideje vagy felső korlátja van.

Az online szerencsejátékok esetében az algoritmusok is trükkösen vannak felépítve: az egyszerűbb fogadások helyett inkább kombinált fogadásokra próbálják rávenni a játékosokat.

A kombinált fogadások (például egyszerre kell fogadjunk egy mérkőzés nyertesére és a meccsen kiadott sárga lapok számára) ugyan lényegesen magasabb nyereménnyel kecsegtetnek, ám a kockázat nagyobb, a nyerési esély pedig sokkal kisebb.

Az algoritmusok bizonyos játékidő után eltüntetik az egyszerűbb fogadási lehetőségeket, és bátorítják a nagyobb kockázatvállalást – húzza alá a szakember, hozzátéve: sokan nem is veszik észre, hogy a szerencsejáték során egyre több és több pénzt kockáztatnak.

Miért éppen a fiatal férfiak?

A szerencsejáték függőség hátterében a fiatal férfiaknál sokszor a függetlenedés, a felnőtté válás folyamata, illetve a folyamatban keletkezett zavar áll.

Sokszor a családi hátteret kell vizsgálni, meg kell keresni az okokat, amelyek az önállóvá válást akadályozzák. Ilyen akadály lehet például egy kisajátító, erőszakos édesanya, aki nem hajlandó elfogadni a fia függetlenedését, vagy egy jó anyagi háttérrel rendelkező, domináns édesapa – magyarázza Kürti László. Egy eltúlzott szülői támogatás vagy egy meghatározó apai siker ugyanúgy agyonnyomhatja a függetlenedni kívánó fiatalt, mint egy túlzó anyai szeretet. Ilyen helyzetekben a szerencsejáték egyfajta önállósodást villanthat fel, hamisan.

A valóság az, hogy a szerencsejátékhoz fűzött függetlenedési remények helyett a személyiségfejlődés elakadása történhet meg. Így pont annak az ellenkezője válik valóra, mint amit valójában szeretne a szerencsejátékok rabjává váló játékos.

Nincs pénz, vagy túl sok pénz van

A szerencsejáték függőség kétféle helyzetben törhet utat magának: ott, ahol nagyon kevés pénz áll rendelkezésre, vagy épp az ellenkező esetben: amikor túl sok pénz van a családban.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne kerüljünk a szerencsejátékok ördögi körébe? A megelőzés egyik fontos eleme a felismerés: a szerencsejáték mindössze egy ígéret, és nem lehet rajta meggazdagodni, a nap végén ugyanis mindig a bank nyer. (Ez alól kivételt jelent a póker, ami valójában nem szerencsejáték, hiszen a nyeréshez logikai és matematikai képességekre, megfelelő taktikára, valamint jó megfigyelésre van szükség.)

A rendszeresen szerencsejátékozókkal meg kell értetnünk, hogy pénzügyi tudatossággal valós és hosszútávú sikereket tudnak elérni.

Kürti László szerint hatásos lehet a lottónyertesek életútjának bemutatása is, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyertes játékosok mintegy 80 százaléka rosszabbul él, mint a nyeremény előtt.

Az ok: a megnyert összeg súlya maga alá temette a boldog nyerteseket, akik felelőtlenül költekeztek, és felelős pénzügyi magatartás hiányában elvesztették a nyeremény egy részét vagy egészét.

Felépülés, kiút

A szerencsejáték függőségből való felépülés sok tekintetben hasonlít más a függőségekből történő gyógyuláshoz. Kürti László szerint az egyik legfontosabb lépés az, hogy megtaláljuk, milyen trauma állhat a függőség hátterében.

A szenvedélybetegség ugyanis eltakarja magát a traumát. Segítséget az őszinteség jelenthet, ez egyfajta tisztítóerőt is képez a gyógyulás során. Csak átmeneti megoldást jelenthet, ha a gyógyulni vágyó játékost pénzzel segíti a környezete.

Súlyos függőség esetén azt is meg kell akadályozni, hogy a szenvedélybeteg a saját pénzéhez hozzájuthasson.

Hosszútávú eredményt az őszinteségen alapuló terápiával lehet elérni, és bizonyos esetekben a depresszió elleni gyógyszeres kezelés is érdemi segítséget jelenthet.

Fiatal függőknél a pszichológus szerint 3-4 hónap alatt el lehet érni a leszokást, a tartós siker zálogát ugyanakkor a problémákkal való őszinte szembenézés és a saját magunkért való felelősségvállalás jelenti.