Nemzetközi téren hódít a hazai SportTech ágazat

Interjú2021. szept. 21.Harsányi Péter

A külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzése érdekében született meg a SportTech Hungary Program – mondta el a növekedés.hu-nak Kovács Zsolt. A Startup Campus ügyvezető igazgatója rámutatott, a kezdeményezés nemzetközileg is példaértékű állami, piaci és sportolói összefogást hozott létre, melyet számos világszinten elismert sportoló nagykövet is támogat. Hozzátette, a legígéretesebb hazai cégeket nemzetközi kapcsolati tőkével, láthatósággal, külpiacra lépési jó gyakorlatokkal és mentorációval segítik.

Mondana pár szót a SportTech Hungary Programról? Hogyan segíti az induló, feltörekvő vállalkozásokat a kezdeményezés?

A magyar sporttechnológiai innovációk nemzetközi piaci felkészítésére, a külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzése érdekében született meg a SportTech Hungary Program a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), az Eximbank, és a Startup Campus Inkubátor együttműködésével és Vincze Ottó, miniszteri megbízott vezetésével.

A legígéretesebb hazai cégeket nemzetközi kapcsolati tőkével, láthatósággal, külpiacra lépési jó gyakorlatokkal és mentorációval segítjük.

A kezdeményezés különlegessége, hogy nemzetközileg is példaértékű állami, piaci és sportolói összefogást hozott létre. Feladata annak a kivételes, globális kapcsolati hálónak a kiaknázása, amelyet a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt elért sportolóink építettek ki eddigi pályájuk során.

Milyen típusú magyar sport innovációknak és vállalkozásoknak nyújt ez támogatást?

Olyan sporttechnológiával foglalkozó csapatokat kerestünk a programba, amelyek nemzetközileg validált, innovatív terméket vagy szolgáltatást kínálnak, melyeket esetleg már külpiacokon is értékesítenek.

A bekerült 8 csapat szurkolói élményt forradalmasító innovációval, fitneszpark és sporteszközgyártással, a sportolók mentális szinkronjának mérésével, intelligens aktív ruházattal, illetve a padel fejlesztésével és egyedi versenyjachtokkal foglalkozik.

A program egyik résztvevőjének, a Seyu startupnak az applikációját használták az idei paralimpián a szurkolók Tokióban.  

A világjárvány miatt a szurkolók nem támogathatták idén személyesen a paralimpiai versenyzőket, azonban a Magyar Paralimpiai Bizottság és a ‘Seyu - Együtt a győzelemért!’ szerette volna, hogy a sportolók valamilyen formában érezzék az otthoniak biztatását.

Az innovatív, magyar fejlesztésű applikáció használatával a szurkolók fotókat küldhetnek a paralimpiai csapat tagjai számára, amelyekkel a versenyzők a versenyszámok között találkozhatnak. Az aktivitás során minden parasportolót számára külön, névre szóló üzenettel lehetett buzdítani.

Hogyan jött létre az együttműködés?

A SportTech Hungary Program nagykövete, Illés Fanni, paraúszó is hozzájárult többek között az alkalmazás tokiói sikeréhez, hiszen segítségével bemutatkozási lehetőséget kapott a cég a Magyar és Nemzetközi Paralimpiai Bizottság előtt is.

A program egyik kiemelt célja, hasonló hazai és nemzetközi együttműködések ösztönzése. Fanni két olimpiai aranyéremmel tért haza Tokióból, óriási büszkeség számunkra, hogy sportolói nagykövetként részt vesz a SportTech Hungary Programban és segíti az innovációk nemzetközi piacra lépését kapcsolati hálójával és élportolói tapasztalataival.

Vannak még hasonló sikeres együttműködések?

A programnak 9 világszinten elismert sportoló nagykövete van: Dzsudzsák Balázs, Fucsovics Márton, Hanga Ádám, Illé Fanni, Liu Shanoang, Liu Shaolin Sándor, Talmácsi Gábor, Kovács Ágnes és Gyurta Dániel. Velük született néhány olyan együttműködés, melyekre kifejezetten büszkék vagyunk.

Hanga Ádám, a Real Madrid kosárlabda játékosa a spanyol- és az európai klub kosárlabda világában segítette ismertséghez a Seyu-t, továbbá támogatja az InnoriaTech exporttevékenységét is. Talmácsi Gábor stratégiai üzletfejlesztési tanácsadóként segíti szintén a Seyu működését. A Short Track Speed Skating Európa-bajnokságon is a sportolók hivatalos szurkolói applikációjaként jelent meg az alkalmazás, melyben Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók támogatták.

Emellett  Fucsovics Márton, ATP TOP 50-es teniszező egy másik sporttechnológiai innovációnak, a Rebound Sports-nak segíti a nemzetközi piacra lépését. Illés Fanni a BeStrong parkok akadálymentesítését is támogatja azért, hogy a nemzetközi parasport világába tudjanak ezáltal új sporteszköz szereplőként belépni, erősítve ezzel versenyképességüket. Ezek fontos sikertörténetek számunkra, a teljesség igénye nélkül.

Egyre több innovációs programot lehet látni. Mi ezeknek a jelentősége?

Minél több innovációt ösztönző, a globális versenybe bekapcsolódást biztosító programra van szükség, hogy olyan vállalkozások jöjjenek létre és növekedjenek itthon, amelyek képesek forradalmasítani a saját iparágukat, magyar technológiával a hazai cégeket is versenyképesebbé tudják tenni. Emellett a technológiát külpiacokon is értékesíthetik.

A Startup Campus katalizátor tud lenni ezekben a sikertörténetekben. A legtöbb hazai szürkeállományt a jövő kihívásaira választ adó megoldások fejlesztésére szükséges ösztönözni és egy támogató környezetet biztosítani ehhez, erre egy jó példa a SportTech Hungary program.

Ezekből a cégekből nőhet ki a következő generációja a magyar nagyvállalatoknak, de ha nem mi csináljuk meg, jön más régiós vagy globális szereplő.