Nőtt a zálogba tett arany és óra mennyisége - De többet is vásárolunk

Interjú2023. márc. 19.Kovács Dániel

Látszik már a zálogházakban is, hogy a válság elkezdődött. Többen hozzák be értékeiket, kevesebben tudják kiváltani, amitől egyszer megváltak. De mitől válnak meg leginkább az emberek, és mi az, amit azok a szerencsések, akik éppen befektetnének, a legszívesebben vásárolnak? Dandé Imrével, a BÁV hálózatirányítási igazgatójával beszélgettünk, aki azt is elárulta, mit vegyünk, ha van egy kis felesleges pénzünk a párnacihában.

Mit tehet az ember, ha szorult helyzetbe kerül? Elkezdi zálogba adni az értékeit. Mennyire érintette meg a lakosságot a válság előszele, érződik a magas energia és élelmiszerárak hatása a zálogfiókok forgalmán?

Míg a konjunktúra időszakában nem volt jelentős kiugrás, addig az elmúlt egy évben folyamatos változás figyelhető meg.

Jelenleg a BÁV zálogkölcsönzésből származó forgalma 20 százalékos növekedést mutat 2021-hez képest,

ami összhangban van azzal, hogy korábban publikált kutatási eredményeink alapján a magyar lakosság 71 százaléka érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete.

Ha egyszer megváltak valamitől, arra keresztet is vetettek, vagy képesek még azokat kiváltani korábbi tulajdonosaik?

A december a zálogpiacon általában kiváltási hónapnak számít, hiszen az ünnepi időszakban az emberek szeretik ezeket a tárgyakat otthon tudni.

2022 decemberében a megváltozott gazdasági helyzetnek megfelelően közel 15 százalékkal csökkent a kiváltási ráta 2021 decemberéhez viszonyítva.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a zálogtárgyak rendezési aránya még mindig magas, 90 százalék felett van. Ez jól mutatja, hogy az aranytárgyakra valóban olyan értékként tekintenek az emberek, amelyek a jövőben, egy nehezebb élethelyzetben ismét megoldást jelenthetnek.

Dandé Imre, a BÁV hálózatirányítási igazgatója

Általában milyen értéktárgyakat adnak zálogba az emberek, mi az, amire leginkább pénzzé tehető vagyontárgyként tekintenek?

A zálogtárgyak legnagyobb hányada, 95 százaléka továbbra is aranyékszer, a műtárgyakra és festményekre kért zálogkölcsön ritkább. Ugyanakkor egyre inkább megfigyelhető az igény a márkás, befektetésre is alkalmas órák elzálogosítása iránt.

Mit keresnek a vásárlók leginkább a BÁV Zálog fiókhálózatában? Ha jól tudom, az arany rendkívül népszerű mostanában. Mennyit adtak el belőle tavaly, és minek köszönhető ez a népszerűség? Mennyire tekinthető jó befektetésnek az arany?

Az arany népszerűsége töretlen, ez mind a befektetési célú aranytömbök, mind a használt – és új ékszerek eladási arányaiban is megfigyelhető. A BÁV Zálog fiókhálózatában több mint hárommilliárd forint értékben vásároltak befektetési célú aranyat 2022-ben. Ez az érték a 2021-es forgalom háromszorosának felel meg, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben, a magas inflációs környezetben a legbiztosabb eszközöket igyekeznek megtalálni a befektetők.

Az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot, a legkedveltebb kiszerelés az 5 grammos volt, míg a legnagyobb értékben tavaly is a 100 grammos aranytömb fogyott.

Az aranyba való befektetés népszerűsége miatt nemcsak az aranytömbök, hanem a használt és az új ékszerek forgalma is jelentősen, mintegy másfélszeresére nőtt egy év alatt. A forgalom itt is hárommilliárd forint felett zárt, a 2021-es esztendő 2,3 milliárdos eredményéhez képest.

Az ékszerértékesítés szempontjából az egyik legerősebb hónapban, decemberben is 30 százalékkal nagyobb értékben vásároltak a társaságtól, mint egy évvel korábban. Ebbe beletartozik az is, hogy jelentősen nőtt a használt ékszerek iránti kereslet is, hiszen befektetési célból vizsgálva ezek ára kedvezőbb, ami komoly vonzerőnek számít.

Az aranyon túl mibe érdemes fektetni mostanában, mire számíthatunk a jövőben?

Egy változó gazdasági helyzetben nehéz megmondani, hogy mi számít biztos befeketésnek. Épp ezért népszerű az arany, aminek értékállóságát a történelmi trendek is igazolják. Egy háborús helyzetben szinte azonnal megugrik az arany árfolyama, majd egy kisebb visszaesést követően állandósul az emelkedés. Pont ez történik most is. Az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott, majd az orosz-ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés.

Ezt követően egy kisebb visszaesés után, november óta újra emelkedett az árfolyam, és az akkori 1650 dollár körüli árról elindulva, ma már újra az 1900 dolláros szinthez áll közelebb a nemesfém unciánkénti (31,1 gramm) ára.

Az arany értékálló, alacsony kockázatot jelentő befeketésnek számít, ami a jelenlegi gazdasági környezetben kifejezetten jó megoldás. Továbbá mellette szól az is, hogy azonnali készpénzigény esetén könnyen fel lehet használni a világ bármely pontján.